Pustinjska senka

Borbeno oklopno vozilo (ACV) je opšta oznaka za guseničnu tešku oklopnu platformu nosivosti 13-15 tona sa dizel motorom sposobnom za izvođenje vojnih operacija zajedno sa glavnim borbenim tenkovima. Dizajn platforme omogućava integraciju različitih podsistema za obavljanje mnogih različitih funkcija. Šasija oklopnog transportera (ARC) je osnovna mašina za sve ostale članove porodice ACV.

ACV-15 je lagano oklopno vozilo na koloseku (5 klizališta) sa niskom siluetom, sposobno da se kreće velikom brzinom u pustinjskim uslovima, sa lošom infrastrukturom, na putevima i/ili haivejima. Kretanje staza pokreće automobil i upravlja njime na kopnu. Automobilu se pristupa preko hidraulične rampe sa vratima za osoblje na zadnjem delu mašine ili kroz otvore vozača i komandanta na gornjoj palubi. Na gornjoj palubi, iza otvora borbene odeljenja, postoji veliki poklopac teretnog luka. Pristup za održavanje pogonskog sklopa, koji se nalazi na desnoj prednjoj strani vozila, vrši se preko unutrašnjih poklopaca i obloge na prednjoj strani vozila. Dva oklopna odeljka za gorivo nalaze se u zadnjem delu vozila radi raspodele težine i obezbeđivanja sigurnosti posade. Odseci su odvojeni od mašine oklopnim listom.

Kućište je napravljeno od balističke aluminijumske ploče. Debljina ploče varira u različitim ravninama kućišta u skladu sa balističkim zahtevima. Potpuno zavarena konstrukcija omogućava vodootpornost kućišta, a otvori, vrata i drugi otvori imaju vodootporne zaptivke. Pogonska jedinica i odeljenja vozača i komandanta u prednjem delu zauzimaju približno polovinu prostora, dok borbena jedinica koja se nalazi u desnom srednjem delu i Odeljenje za osoblje u zadnjem delu zauzimaju preostalu polovinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još