Raketa za morske mete

Naval Strike Missile (NSM) je protivbrodski i kopneni projektil, kojega je razvila norveška firma Kongsberg Defense & Aerospace (KDA).
Izvorno norveško ime bilo je Nytt sjømålsmissil (doslovno Nova raketa za morske mete, što ukazuje da je naslednik rakete Penguin). Engleski marketinški naziv Naval Strike Missile usvojen je kasnije. Prema izveštaju Kongsberga do 2022., NSM/JSM su odabrali Norveška, Poljska, Malezija, Nemačka, Sjedinjene Američke Države (kao RGM-184), Japan, Rumunija, Kanada, Australija i Španija.

Vrhunski dizajn i upotreba kompozitnih materijala namenjeni su da projektili dobiju sofisticirane sposobnosti prikrivanja. Projektil teži nešto više od 400 kg i ima domet veći od 185 km. NSM je dizajniran za scenarije ratovanja u priobalnim vodama (tzv. „smeđa voda“) i za otvoreno more (tzv. „zelena i plava voda“). Korištenje eksplozivne/fragmentacijske bojeve glave visoke čvrstoće od legure titanija iz TDW-a u skladu je s modernim laganim dizajnom. Bojevu glavu pokreće programibilni inteligentni višenamenski upaljač koji detektira prazninu i dizajniran je za optimiziranje protiv tvrdih ciljeva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još