Remingtonova suverena vladavina

O velikoj oružarskoj firmi „Remington“ često pišemo, ali je obeležavanje 200 godina postojanja i neprekidnog rada jubilej koji se ne može zaobići…

Godine 1816. mladi Eliphalet Lite Remington je od oca kovača, lokalnog puškara i mehaničara u američkom gradu Utica zatražio svoju prvu pušku. Dobio je mudar odgovor: imaš moju kovačnicu na raspolaganju i napravi je sam! Zahvaljujući dobrom poznavanju puškarskog zanata, koji je stekao uz oca, Eliphalet je iskovao svoju prvu cev i kompletirao svoju prvu pušku – kremenjaču. To je sa uspehom i dalje nastavio da radi, tako da je već 1825. u gradu Ilion u državi New York osnovao firmu „E. Remington“, kojoj je osnovna delatnost bila proizvodnja oružja.
U posao ulaze i sinovi Philio, Samuel i Eliphalet treći, fabrika neprestano raste, a tokom američkog Građanskog rata između Severa i Juga bila je jedna od ključnih snabdevača oružjem. Dok se ratovi smenjuju, „Remington“ uvek radi odlična vojnička, lovačka i sportska oružja svih profila. U međuvremenu, dolazi i do vlasničkih transformacija, ali ime utisnuto na cevima pušaka, pištolja, revolvera, kasa za oružje i pisaćih mašina bilo je i ostalo simbol kvalitetnog proizvoda.

Legenda koja ne bledi

Današnje rukovodstvo firme „Remington Arms Company. LLC Madison“ je pod sloganom „Americans oldest gunaker“ – američki najstariji proizvođač oružja, celu 2016. proglasio jubilarnom. Rečenicom: priča o Remingtonu je priča o Americi se šalje jasna poruka da je ovo oružje dva veka gradilo istoriju SAD. Kako bi obeležili ovaj važan jubilej, u „Remingtonu“ su pažljiivo odabrali primerke oružja koji će na sebi nositi oznake „1816 Two hundred year – be centennial 2016“. Kao ljudima koji poznaju i vole oružje dužnost nam je da na stranama naše revije u kratkim crtama opišemo svaki od ovih jubilarnih primeraka koji su napravljeni u ograničenim serijama.
Prikaz počinjemo legendarnim pištoljem Colt M1911, koji u Remingtonovoj produkciji nosi oznaku Model 1911 R1. Jubilarni primerci male serije imaju bogatu gravuru u zlatu ukrašenu zlatnim slovima „Remungton R1“ i „Bicentennial 2016“, koje je uradio umetnik graver Jesse Kaufman. To je klasični Colt M1911 u kalibru .45 ACP, s cevi dugom 5 inča (127 mm) i linijskim okvirom kapaciteta 7 metaka. Pored starog izvornog 1911, jubilarno ruho u gravuri i zlatu je dobio i osavremenjeni model ovog mitskog pištolja. On ima sklop aktivne kočnice u obliku „dabrovog repa“ i skeletizovani zaobljeni spoljašnji udarač – hammer. Mi koji smo imali priliku da ispucamo mnogo metaka iz M1911 izvornog oblika, odlično znamo da smo pucanje uvek završavali s krvavom ranom na koži između palca i kažiprsta. To štipanje repa udarača se danas otklanja pomenutim „dabrovim repom“ i takvo unapređenje svakom preporučujemo. Novakov niski nišan, „petridžova mušica“ i divne drvene obloge rukohvata samo dopunjavaju prelep izgled ovog jubilarnog pištolja.

Zlatne ikone

Sledeći jubilarni primerak sa zlatnom valovitom trakom „1816 bicentennial“ je proslavljena pumparica Remington model 870. Nastala još 1950. ovaj model SA, od punog kovanog čelika glodanim sandukom, dosad je urađena u više od 13 miliona primeraka i smatra se za najkvalitetniju pumparicu ikad napravljenu. Sva od čelika, bez polimerskih delova, ekstremno je pouzdana i, praktično, neuništiva. Jubilarni primerak ima vrhunsko polirane i bruniranje površine cevi i sanduka, zlatne inkrustracije, kundak od najskuplje američke orahovine, zlatni medaljon na dnu pištoljskog rukohvata i specijalni serijski broj i kutiju. Kalibar je 12/76, cev je duga 28 (711 mm), dok je kapacitet tubularnog magacina 4 metka. Ovo oružje je bez jubilarnih oznaka ušlo u legendu i jedno je od ikona fabrike „Remington“.
I model sačmenog poluautomata Remington 1100 je deo jubilarnog kompleta. Ovaj poluautomat na pozajmicu gasova kalibra 12/76 bio je osnova familije uspešnih Remingtonovih polu-auto sačmarica. Obeležen je svim zlatnim jubilarnim oznakama, koje su usklađene sa onim na pumparici 870. Lovci dubljih džepova, koji love ovim višemetnim sačmaricama, neće žaliti novac da u kolekcijama imaju te superluksuzne modele.

Prestižni modeli

Od pušaka za lov ožlebljenih cevi, „Remington“ se za predstavljanje u jubilarnom ruhu odlučio za Modele 7600 i 700. Mnogi od vas ne poznaju pušku 7600, iako ih je bilo u ponudi leskovačke „Cannone“. Reč je karabinu, lepih vitkih linija, koji svoje funkcionisanje obavlja polačenjem kliznog podkundaka. Ovaj pamp ekšn lovački karabin je veoma popularan u SAD, gde lovci rado koriste pumparice za lov i zaštitu. Bravljenje zatvarača je slično poluautomatu Remington Vingmaster (Model 750), uz ručno repetiranje. Cev je duga 22 inča (560 mm), sanduk je od čelika i poseduje solidne mehaničke nišane. Radi se u redovnoj proizvodnji u kalibrima .243 W, .270 W, .30-06 S i 308 W. Odlikuje ga izuzetno precizna izrada bočnih poluga i njihovih ležišta, a to rezultira stabilnim podkundakom koji ne klima, što omogućava precizno nišanjenje.
Sve komande, osim punjenja odvojivog okira za četiri metka, su mu iste kao i na sačmenom Modelu 870. Tako ga, po pravilu, kupuju američki lovci koji love sa ovim modelom glatke cevi. Jubilarni Remington 7600 ima zlatni znak na sanduku s natpisom „1816 bicentennial 2016“, kao i zlatni amblem „1816 two hundred year – Remington anniversary 2016“ na potkovu pištoljskog rukohvata. Na finoj američkoj orahovini kundaka i podkundaka su čekirane površine stilizovane u duhu nekih ranijih Remington verzija, ali su urađene s visokom pažnjom i finoćom. Ova puška u kompletu s pumparicom 870 čini veoma lep set oružja za pokazivanje, ali i za pojavu u pravom lovu u najprestižnijim američkim lovištima.

Stub američke „sedmice“

Kreatori proslave Remingtonove 200. godišnjice odabrali su jubilarni model i njihovu, možda, najpoznatiju pušku svih vremena. Reč je o obrtno-čepnom karabinu Model 700. Ovaj karabin koristi bravljenje Mauzera 98 i dosad je doživeo ogroman broj podvarijanti. Osim lovaca i strelaca, standardno ga koriste i u američkoj armiji kao M24 snajpersku pušku. Od tri američke velike „sedmice“: Winchester 70, Ruger 77 i Remington 700, ovaj naš 700 je najpopularniji. Radi se u svim mogućim kalibrima u više karbonskih i nerđajućih izvođenja i s mnoštvom orahovih, laminantnih, polimerskih, Ben Carlson, Hogue i drugih kundaka. Krasi ga vanserijska pouzdanost, uz preciznost svojstvenu isključivo sportskim puškama. Čak i kod nas strelci svojim Remingtonom 700 Varmint u rezultatima ostavljaju za sobom konkurente opremljene skupocenim custom puškama.
Jubilarni Model 700 ima sanduk i cev urađene od poliranog i bruniranog ugljeničnog čelika. Površina sanduka je ukrašena zlatnim inkrustracijama, dok je zatvarač tuširan. Tu je, naravno, i jubilarni natpis u zlatu urađen. Kundak s visokom obrazinom je od orahovine s prekrasnom teksturom. Uz svu lepotu, to je izuzetno precizno za lov upotrebljivo oružje. Remington 700 se za više od pola veka, koliko se proizvodi, svojim nespornim kvalitetom nametnuo kao predvodnik jubilarne serije 1816-2016. Remingtonovog oružja.
Videli smo divne primerke oružja jedne od najstarijih i najcenjenijih svetskih fabrika oružja. Ovim tekstom i naša revija „Remingtonu“ čestita ovaj vredan pažnje jubilej.

Msc Vlada MITROVIĆ

foto: „Remington“

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

H&K P7A1

Samo oružje bi se konstruktivno moglo opisati kao eklektička kombinacija izraelskog Uzija (okvir u rukohvatu), puške G36 (princip rada) i pištolja Glok (okidač sa jezičkom) sa primesama automata MP5 (kundak i regulator paljbe). Stvarno vrhunsko zamešateljstvo koje samo velika oružarska imena poput H&K mogu da iznesu do kraja a da nešto ne zabrljaju

Pištoljska municija

Iako deklarativno identičnih svojstava, municija 9x19mm različitih proizvođača je tokom opsežnog opitovanja iskazala ogromne razlike na planu grupisanja pogodaka