Ruger Mini 14 TR

Ruger Mini 14 prvi put se pojavila pre tri i po decenije i do danas, stvorila sjajnu reputaciju. Prema gabaritima, relativno malo i lagano oružje u kalibru .223 Remington „miroljubivog“ dizajna, privlačilo je minimalističkim šarmom. Neki su zbog toga, Mini 14 potpuno neopravdano smatrali slabom puškom. Za civilnu upotrebu, bila je više nego adekvatna: vrhunska pouzdanost, kvalitetna izrada, na tržište je izbačen veliki broj različitih verzija… Izvanredna za patroliranje (pravi pandan karabinu M1, ali u mnogo snažnijem kalibru), vrlo popularna za sportsko rekreativno gađanje i lov na jelene i manje životinje – Mini 14 postala je svojevrstan standard kod američkih rančera i farmera…

Ipak, snažna konkurencija učinila je svoje. U međuvremenu se pojavio tzv. military look, koji je došao sa talasom jeftinog i posle remonta, sasvim upotrebljivog oružja iz vojnih viškova zemalja bivšeg Istočnog bloka. Odnos cena – kvalitet kod takvog oružja pretio je da pomuti slavu Mini 14. U „Rugeru“ su se dugo pridržavali svoje filozofije, u čemu su ponekad i preterivali: civilima su nuđeni samo okviri kapaciteta pet metaka, dok su policijskim službama, koje su takođe uvidele koliko je ovo oružje korisno, prodavali okvire kapaciteta 10, 20 ili 30 metaka. Mnogi se nisu slagali sa tim i pribegli su kupovini puške iz vojnih viškova istočnoevropskih zemalja ili nabavci alternativnih okvira, kojih na američkom tržištu ima u izobilju. (Ti okviri nisu uvek vrhunskog kvaliteta i daleko su od odličnih „Rugerovih“). Sve ove probleme, uz brojne intervencije i promene u prioritetima, u „Rugeru“ su pokušali da reše novom varijantom puške Mini 14, koja je dobila dodatnu oznaku – Tactical Rifle.
Ruger Mini 14 Tactical Rifle, spolja gledano, nema sličnosti sa prethodnicom i samo najveći stručnjaci bi posumnjali da ove dve puške imaju nešto zajedničko. Dizajn potpuno odudara od stereotipa koje vidimo na tržištu, Tactical je vrlo elegantna puška, izdužena, u isto vreme i kompaktna. Iako spoljašnji izgled sugeriše da se radi o još jednom oružju sa polimernim sandukom, ovde to nije slučaj. Sanduk je čelični, postavljen u dugo polimerno kućište koje formira prednji potkundak, pištoljski rukohvat i mesto gde se utvrđuje oslonac za rame.

Princip rada automatike (odnosno poluautomatike), zasniva se na sistemu korišćenom na legendarnom Garandu – što garantuje vrhunski kvalitet i pouzdanost. U sistemu za pozajmicu gasa, koristi se klip sa kupastom glavom. Pri kretanju nazad, zapinje se udarač i u tom položaju zadržava ga zapinjača. Povratna opruga potiskuje zatvarač unapred, a obarača otpušta udarač. Zatvarač je rotacioni, sa dva ispusta. Sistem za okidanje je takođe preuzet sa Garanda: radi se o vrlo jednostavnom i efikasnom mehanizmu, sa silom okidanja preko 1,5 kg, što je odlična vrednost. Ručica za repetiranje može da posluži i za potiskivanje metka u ležište, ali potreba za ovom merom praktično ne postoji. Svi elementi mehanizama su robustni i izdržljivi, izbacivanje prazne čaure vrlo energično, a funkcionisanje bez greške. Zahvaljujući municiji .223 Remington, odnosno 5,56×45 NATO, trzaj je izuzetno lagan.
Cev je dužine 410 mm, međutim, tu se krije prva velika razlika u odnosu na Mini 14. Ovde je cev debljeg zida, a krutost je značajno povećana. Time je ostvarena natprosečna preciznost, koja, naravno, zavisi i od korišćene municije. Upotrebom optičkog nišana Leupold VX-III uvećanja 6,5-20x i municije Wolf Gold mase zrna 75 grejna (4,8 g), dobijaju se na 100 m sjajne grupe prečnika – ispod 1, do 1,5 inča (38 mm). U uglovnim minutama (MOA – minute of angle), to iznosi od 0,8 do 1,35, što je odličan rezultat, uporediv sa FN SCAR i prethodnom generacijom poluautomatskih snajperskih pušaka. Ovakvi rezultati se dobijaju, bez obzira na broj metaka u grupi, od tri do deset. Ožlebljenje sa korakom uvijanja od 229 mm (9 inča) je bolje prilagođeno municiji veće mase i manje početne brzine. Npr. Wolf Gold iz Mini 14 Tactical Rifle postiže početnu brzinu od 730 m/s, dok dva tipa Winchester municije sa punom košuljicom, suštinski ekvivalenti M193 sa 55 grs (3,45 g) i SS109 od 62 grs (4 g), postižu 843 m/s. Bolja preciznost sa težom municijom nikako nije slučajna. Poznato je da municija 5,56 mm ispoljava fragmentišuće dejstvo, ukoliko je razdaljina, za ovu dužinu cevi, odnosno početnu brzinu, oko 200 m. Međutim, to se dešava samo ukoliko je protivnik pogođen u torzo, ili u butinu, jer je debljina tela na tim mestima dovoljna da dođe do fragmentacije. Teža municija ima i veći fragmentacioni potencijal i već se dobro pokazala u ratovima, u Iraku i Avganistanu.

Velika prednost ove puške u odnosu na prethodnicu je oslonac za rame. Iako je Mini 14 nuđena sa drvenim ili preklopnim osloncem, u današnje vreme to ne odgovara u potpunosti. Danas su u modi potpuno podesivi oslonci, sa preklapanjem. Ni Mini 14 Tactical Rifle nije različita – koristi se oslonac proizvođača ATI, jedan od najkvalitetnijih na tržištu. Pored preklapanja u levu stranu, postoji mogućnost regulacije dužine sa čak šest različitih položaja. U sklopljenom položaju oslonca za rame, Tactical ima ukupnu dužinu od 673 mm, što je čini vrlo spretnom pri izlasku iz nekog vozila i u skučenim prostorima tipa zgrade ili kuće. Razdaljina od oslonca do pištoljskog rukohvata, može da varira od 260 do 355 mm. Na taj način, puška je veoma komforna za korisnike različitog stasa i raspona ruku, odevenih i opremljenih ličnom zaštitom. Vrlo je upotrebljiva i za strelce različite starosti, a obezbeđuje se i interesantna mogućnost da puška „raste“ sa detetom. U kulturama kao što je američka, gde je oružje lako dostupno, ovo predstavlja atraktivnu osobinu. Posebna pogodnost je više tačaka za utvrđivanje remnika na osloncu za rame.


Puška je opremljena sa danas već standardne četiri Picatinny šine. Gornja šina je vrlo dugačka i koristi se za montiranje optičkog nišana, dok se na donju montira taktički rukohvat, bacač granata i dr. ostavljajući bočne šine za taktičko svetlo, laserski nišan ili neku kombinaciju. Iznenađujuće je da su i laserski nišan i taktičko svetlo vrlo kvalitetni, solidnog dometa za primenu u urbanim uslovima, sa napajanjem baterijama koje se nalaze unutar rukohvata. Uz pušku se dobija okvir kapaciteta 20 metaka, a „Ruger“ je danas mnogo liberalniji i civilima su dostupni i oni sa 30 metaka. Okviri su izuzetno kvalitetni, stabilni i trajni, bolji od većine na tržištu.
„Ruger“ je sa Mini 14 Tactical Rifle postigao pun pogodak. Puška je zadržala sve vrline prethodnice, čak i masu od 3,2 kg sa okvirom i ugrađenim šinama, a dobila mnogobrojne korisne dodatke: veću robustnost, masivniju cev, sjajan kundak i Picatinny šine, odličan finiš i danas nezaobilazni vojnički izgled. Dakle, pored izgleda i vrhunskog kvaliteta, prilagođena je za najrazličitije korisnike: od civila, do službi bezbednosti policije i vojske.
Mr S. Baloš

Višenamenski rukohvat
Danas je možda najbolji taktički rukohvat na tržištu kompanije „Crimson Trace Modular Vertical Foregrip“. Ovaj uređaj, pored stabilnog prednjeg rukohvata, pruža još dve spravice: belo taktičko svetlo i laserski nišan. Na taj način se u jednom uređaju dobijaju praktično tri.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još