Sabre Defence XR41 Match

 

Nemačka firma „Waffen Schumacher“ i engleska „Sabre Defence Industries Ltd“ zajednički su proizveli poluautomat XR41 Match, za civilne strelce sa sportskim ambicijama – a na osnovi G3 i HK41. Cilj konstruktora Andreasa Šumahera i Tomasa Hofa nije bio da tržištu ponude još jednu kopiju G3, već da naprave oružje za civilnog strelca sa sportskim, pa čak i takmičarskim ambicijama. Uz to, nova verzija treba da bude spremna za mogućnosti nadogradnje, jer dodatne opreme za ovaj model, zaista ne manjka na tržištu. Ali, ceo projekat iziskivao je veliku opreznost, jer nije sva oprema zakonski pozitivno regulisana. Nije bilo dovoljno u projektu samo ugraditi civilnu cev ili prepraviti mehanizam za punjenje. Konstrukcija mora da onemogući prepravku oružja, tj. povratak na automatski režim. Samo osvajanje proizvodnje metalnog sanduka sa karakteristikama isključivog poluautomata produžilo je planiranu isporuku za skoro pet meseci. Ipak, za berzu oružja koja se tradicionalno održava u Kasselu, su spremni bili primerci iz prve serije, od oko 300 komada Sabre Defence XR41 Match i to, za divno čudo, sa dozvolom nadležnih vlasti.
Ko je, da se tako izrazim, „odrastao“ sa originalnom G3, odmah će primetiti da sa ovom puškom nešto nije u redu. Nekako, deluje teže od originala uprkos laganim kundacima od plastike. Razlog za ovo nalazi se skriven ispod podkundaka, gde 45 cm duga cev sa žlebljenjem od četiri polja sa korakom uvijanja od 12 inča, i koja naizgled deluje sasvim normalno tanka, jer se sužava na skoro 15 cm u predelu razbijača plamena na ustima cevi, zapravo od ležišta metka i narednih 25 cm dužine počinje kao debela bull-barrel prečnika 20 mm, kao za puškomitraljez. To, naravno, značajno pomera težište unapred. XR41 Match je sve do nedostajućeg regulatora za automatsku paljbu na rukohvatu, verna kopija originala iz Oberndorfa. Poseban utisak ostavljaju drveni kundaci. „Sabre Defence“ oduševljava preciznim uklapanjem. Ništa ne klapara, i ne ljulja se. Ako postoji „kapljica vermuta“ u ovom koktelu izrade, finiširanja i uklapanja, to je onda crno lakiranje metalnih delova. Britanci vole ovakvu mat-crnu zaštitu, neku vrstu lakiranja, koja se, ošteti već prilikom isporuke. I to prvo na mestu gde je engleski Zavod za vatreno oružje udario svoj žig. Naravno, i postavljanje i skidanje Stanag klem montaže momentalno ostavlja vidljiv trag na zaštiti.

Na žalost, XR41 Match dosledno prati G3 i u načinu izbacivanja čaure posle opaljenja, tako da mesingana čaura dobija jedno značajno udubljenje, što je definitivno otpisuje za potrebe samopunjenja. Da ne zaboravimo, i na otvoru za izbacivanje čaura odmah dolazi do oštećenja već pomenutog zaštitnog laka!
Na strelištu, puška funkcioniše apsolutno pouzdano. Potpuno svejedno čime je napunjena – da li je u pitanju skupa takmičarska municija sa zrnima između 168 i 180 grejna, ili jeftinim vojnim viškovima sa standardnim projektilom od 147 grejna – sve joj odgovara. Znači, hranjenje, bravljenje i izbacivanje funkcionišu besprekorno, kako smo i navikli od „Hecklerovog“ bravljenja sa valjcima. Ni labavo držanje, ni nasumično pucanje u super-brzoj seriji, nisu proizveli nikakve zastoje.
Oružje se testira na vatrenoj liniji od 100 m sa naslonom od vreće peska i takmičarskim okidanjem firme „Uhl“, koji gađanje pomoću optčkog nišana pretvara u pravo zadovoljstvo i efikasno eliminiše izletače. Ovaj takmičarski mehanizam je, naravno, „svetlosnu godinu“ ispred inertnog i grubog vojničkog mehanizma (sa otporom većim od 5 kg), sa kojim se Sabre Defence XR41 i isporučuje. Prikazana optika je Leaper varijabl 6-24×50 MilDot AO i koji je, zapravo, kopija Bundeswehrovog standardnog nišana, sa svetlećom tačkom. Ova povoljna optika dolazi iz Kine i potiče od izvesnog Carsona Chenga, koji svoje optike prodaje još pod imenima NcStar i BSA. Predstavljeni rezultati gađanja dovoljno govore sami za sebe. Nekoliko takmičarskih laboracija postiglo je petočlane grupe u opsegu od 25 mm, što je za poluautomat u ovoj cenovnoj grupi, uz napomenu da je korišćen u normalnoj konfiguraciji kao standardno oružje, veoma dobar rezultat.

U zavisnosti od konstrukcije poluautomata i oblika čela zatvarača, mesto pogotka prvog hica se menja. Na primer, kod serije pušaka AR-15, koja poseduje venac bradavica za bravljenje na obrtnoj glavi zatvarača, skoro da nema bitnijeg uticaja na plasiranje prvog pogotka. Kod prikazanog XR41 ručno ubačen metak, u pravilu pogađa 10-15 mm van preostale grupe i to uglavnom gore levo (negde na oko 10-11 h). Ovde predstavljeni rezultati testa preciznosti, odražavaju preciznost samog oružja, bez računanja prvog hica. Svako gađanje se sastojalo od dve uzastopne serije, tako što je korišćen pun okvir od deset istovrsnih metaka iznad kojih je ručno, direktno u cev ubačen 11. metak, čiji pogodak nije računat! Ko poznaje svoju pušku i redovno vodi dnevnik treninga, ubrzo shvati kako se njegova puška ponaša pri hicu iz totalno hladne cevi (cold bore shot) i gde će da pošalje prvo zrno. Pri takmičenju, to se kompenzuje pomeranjem nišanske tačke.
I. Nešović

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još