„Sivi vuk“

Kanadska kompanija „Prairie Gun Works“, za koju je retko ko čuo, počela je razvoj snajperske puške Timberwolf (sivi šumski vuk, koji živi na severu Severne Amerike). U međuvremenu, dok je trajao razvoj, kompanija je promenila ime u „PGW Defence Technologies Ltd“. Ova firma je, zapravo, ogranak poznate kanadske kompanije „Diemaco“, koja se danas naziva „Colt Canada“ i najpoznatija je po licenciranoj pušci M16. Neki čak ovo oružje smatraju boljim od izvornog, američkog: C7 (pandan M16A2) ima automatsku paljbu u odnosu na ograničene rafale od tri metka, od kojih je većina proizvođača jurišnih pušaka, do danas, odustalo iz čisto praktičnih razloga – vojnik je relativno lako mogao da se obuči da dužinom pritiska na obarač ograniči rafale. Bez obzira na prilično zamršeno poreklo, nazive i vlasničke odnose u kompaniji tokom razvoja – Timberwolf je spoj proverenih klasičnih rešenja i izuzetnog kvaliteta izrade. Puška je uvedena u upotrebu kanadskih oružanih snaga 2005, posle čega je dobila zvaničnu oznaku C14 MRSWS (Medium Range Snipers Weapon System – snajperski oružani sistem srednjeg dometa), u kalibru .338 Lapua Magnum. Prema tvrdnjama visokih vojnih zvaničnika, puška Timberwolf je na uporednim ispitivanjima „glatko“ porazila u početku favorizovanu britansku Accuracy International Arctic Warfare 338.

Puška sa i bez prigušivača, sa otvorenim i sklopljenim dvonošcem

Ako se želi postići optimalna, maksimalna preciznost, što je imperativ kod svake snajperske puške, obrtno-čepni zatvarač nema alternativu – bez obzira na ekspanziju snajperskih pušaka sa pozajmicom gasa, znatno većom preciznošću i brzinom gađanja. Jednostavno, danas se primećuje određena diferencijacija principa rada snajperskih pušaka i to prema dometu municije koja se ispaljuje. Kada je reč o standardnoj municiji kalibara do 7,62×51 NATO na Zapadu ili 7,62x54R na istoku, sa efikasnim dometima do nekih 800 m, poslednjih godina se sve više daje prednost poluautomatima na principu pozajmice gasa. Ovaj princip daje veću brzinu gađanja, koja je takođe veoma važna u borbama u urbanim uslovima. Jači kalibri većeg dometa za sada iziskuju upotrebu mauzerovog obrtno – čepnog zatvarača, kako bi se ostvarila maksimalna preciznost, jer ukoliko ovo izostane, velika brzina gađanja sigurno neće pomoći. U tu grupu spadaju sve popularniji .338 Lapua Magnum (8,7×70 mm), znatno jači 12,7×99 Browning i njegov istočni ekvivalent 12,7×108.

Lovački kastomizirani Timberwolf

Tako, poput mnogih konkurenata i Timberwolf koristi mauzerov obrtno-čepni jednodelni zatvarač sa tri ispusta: dva se nalaze na prednjem, a jedan na zadnjem delu zatvarača. Izrada kompletnog mehanizma je izvršena na izuzetno preciznim mašinama alatkama sa kompjuterskim upravljanjem (CNC). Može da se dobije u varijanti od nerđajućeg čelika ili legure titanijuma, a površina mu je helikoidalno orebrena. Cev je teška, precizno izrađena, match standarda, poluplivajuća. Srednji deo cevi je takođe helikoidalno orebren, radi efikasnijeg hlađenja, uz zadržavanje krutosti i prihvatljive mase. Dužine je 660 mm dok je ukupna dužina puške oko 1.200 mm. Masa prazne snajperke je 7,1 kg što je nešto više u odnosu na konkurenciju (AI AW 338 6,7 kg, Sako TRG 5,1 kg, Mini-Hecate 6,6 kg). Na ustima cevi se nalazi gasna kočnica od legure titanijuma, koja ima zadatak da smanji trzaj i na taj način ubrza vraćanje nišanske linije na cilj. Na cev može da se postavi i prigušivač, takođe projektovan posebno za ovu pušku od strane PGW. Ceo sklop – zatvarač i cev, postavljen je u sklop potkundaka i potpuno podesivog oslonca za rame preuzetog od kompanije „McMillan“. Ovaj sklop izrađen je od polimera visoke tvrdoće i trajnosti. Klasični, mehanički nišani nisu postavljeni, što je trend kod skoro svih novijih snajperskih pušaka. Umesto toga, na gornjoj strani sanduka se nalazi standardna Picatinny šina za montažu različitih optičkih nišana, a na gornjoj strani prednjeg potkundaka još dve kratke šine za pomoćne uređaje. Puška se oslanja na potpuno podesivi i sklopivi kratki dvonožac. Hranjenje je sa okvirima kapaciteta pet metaka.

Puška C14 Timberwolf koristi kalibar .338 Lapua Magnum. Ovaj kalibar je danas vrlo popularan za popunjavanje praznine između standardnih kalibara 7,62×51 i 12,7×99, a u nekim vojskama, čak i kao alternativa dalekometnom 12,7 mm. Iako prema preciznosti i delimično dometu, Lapua Magnum može da se poredi sa 12,7 mm Browning, ima prednost u znatno manjim energetskim karakteristikama. To znači da može da se ispaljuje iz neuporedivo lakšeg i kompaktnijeg oružja, koje je na nivou pušaka u standardnom kalibru 7,62 mm. S druge strane, ima manju probojnost i manji dijapazon različitih vrsta municije u odnosu na 12,7 mm, uključujući pancirno-zapaljivu i sl. To znači da je 12,7 mm popularnija za dejstva protivoklopnih i neoklopljenih vozila, radara… Dok je .338 popularnija za dejstva protiv žive sile (efikasni domet Timberwolfa je navodno čak 1.500 m). Pojedine zemlje se opredeljuju za 12,7 mm, druge za .338, a ima i onih koje koriste oba. Među ovim poslednjima je i Kanada, koja pored C14 Timberwolf, koristi i rekordersku McMillan Tac-50 (u kanadskoj vojsci označena kao C15) u kalibru 12,7 mm. Naime, kanadski kaplar Rob Furlong je sa tom puškom u Avganistanu ostvario rekordnu daljinu od neverovatnih 2.430 m za potvrđeni pogodak protivničkog vojnika. Pored vojnih korisnika (npr. kanadska vojska, koja je, po svemu sudeći izuzetno zadovoljna domaćim puškama), „Colt Canada“ se nada i prodoru na policijsko i civilno tržište. Ovo je omogućeno od pre nekoliko godina, kada su sve isporuke kanadskoj vojsci završene. Timberwolf je izuzetno sposobna puška, a može da se dobije i u kalibru .338 Lapua Magnum i u vrlo preciznom kalibru velikog dometa .408 Chaytac. Oba su više nego upotrebljivi za lov na velikim daljinama, što je posebno aktuelno u Severnoj Americi. Prema pisanjima na različitim forumima, Timberwolf postaje san sve većeg broja strelaca, uprkos ceni od oko 12.000 dolara. Jedan lovac – amater (istina, prema svojim navodima), uspeo je da na daljini od oko 1.600 m redovno pogađa čeličnu ploču dimenzija 0,6×0,6 m što je, mora se priznati, rezultat vredan poštovanja.
S. BALOŠ

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još