Sjajna zamisao

Prototip jurišne puške napravljen tokom 1960, 1970, 1980, od strane Gesellschaft für Hülsenlose Gewehrsysteme (Nemačka asosijacija za bezčaurne sistema puški), grupa kompanija koju je predvodio proizvoćač Heckler i Koch. Puška je posebna po tome što koristi municiju bez čaura. Prvenstveno je bila projekat Zapadne Nemačke, ali je imala značaja i ostalnim NATO zemljama. 1990 Heckler i Koch su završili razvoj puške G11, koja je bila namenjena za Bundeswehr i ostale NATO partnere. Iako je oružje bilo tehnički uspeh, nikada nije došlo do pune produkcije zbog političkih promena kod ujedinjenja Nemačke. Samo 1000 jedinica ove puške je napravljeno, posle toga G3 i G36 su izabrane kao nove puške za nemačku vojsku.


Razvoj puške je počeo oko 1967, kada je NATO pokrenuo ideju o usvajanju novog standardnog oružja malog kalibra. Tri takmičara su nominirani, američki, belgiski i nemački Heckler i Koch. NATO je brzo izgubio interesovanje za municiju bez čaura, ali vlada tadašnje Zapadne Nemačke je nastavila istraživanja u buduće modele. Bilo je očigledno da potrebna mogućnost pogodka sa oružjem nije moguća sa mehaničkim nišanom, optički nišan je bio neophodan. Hensoldt AG, koji je dostavio 100000 optičkih nišana za G3, sadaćivao je sa Hekler i Koh u razvoju malog nišana. 1968, Hensoldt je predstavio mali refleksni nišan, koji je bio baziran na starom patentu.
Oružije koristi 4.73×33 mm municiju bez čaura, sa pogonskim gorivom u obliku kocke. Municija je takoće dizajniranao kao 4.92 mm za HK G11 ACR, varijanta koja se koristila za probe u američkoj vojsci. Zbog toga što koristi municiju bez čaure, nema vađenja i izbacivanja čaure iz oružja, takođe prljavština i prašina ne ulaze u unutrašnji mehanizam oružija. Mnoštvo studija i eksperimenata je vođeno između 1970. i 1971. Puno testova je urađeno sa puškom da bi se našla prikladna municija…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još