Snajperka SRS A2

Kompanija „Desert Tech“ iz savezne države Juta, još 2007. godine predstavila je svoju prvu pušku bullpup konstrukcije. Dobra ergonomska rešenja, robusna konstrukcija i pre svega, visoka preciznost u kombinaciji sa kompaktnim dimenzijama doneli su zavidnu reputaciju proizvođaču. Zbog toga je USSOCOM kao krovna komanda specijalnih snaga u SAD započela razmatranje ovog oružja za opremanje snajperista u timovima koji deluju duboko iza neprijateljskih linija. Kompanija je to prepoznala kao svoju šansu za ulazak „na velika vrata“ u ovu ekskluzivnu zajednicu. Zbog toga su izvršena ozbiljna unapređenja na njihovom baznom modelu „Stealth Recon Scout“.
Šta donosi četvrta generacija SRS repetirki? Novi model zadržao je osnovne karakteristike polazne platforme. To znači da su odvojiv kutijasti okvir za municiju i zatvarač sa „akcijom“: smešteni sasvim pozadi, neposredno ispred oslonca za rame dok je okidački mehanizam sa rukohvatom pomeren unapred. Time je dobijena značajno manja dužina pa je nova snajperka Desert Tech SRS A2 (cev duga 56 cm, ukupna dužina 84 cm) po dužini uporediva sa tako kompaktnim oružjem kao što je automat Heckler und Koch MP-5 sa fiksnim kundakom. Za razliku od prethodne generacije, novi Stealth Recon Scout lakši je za čitav kilogram! Naime, sanduk tj. „šasija“ puške sastoji se od dva precizno izrađena profila od specijalne aluminijumske legure koji čine gornji i donji deo sanduka.
Ključno je uklanjanje materijala na svim tačkama koje ne trpe opterećenje čime je u najvećoj meri dobijena ušteda na težini. Ostatak „dijete“ obuhvata drugačije obloge od polimera, jednostavniju treću nožicu integrisanu u kundak, skraćenje picatinny šine i drugačiji sistem za fiksiranje cevi.
A, sistem za fiksiranje cevi je najveća izmena u konstrukciji. Dok se na prethodnoj generaciji SRS repetirki cev u sanduku držala specijalnim obujmicama, kod SRS A2 taj posao završavaju četiri zavrtnja. To dopušta da se za manje od 60 sekundi promeni cev a time i kalibar oružja čime se dobija (ovih dana toliko cenjena) modularnost. Pritom, sam način montaže kod koje je zadnja tačka definisana čeličnom rampom za uvođenje metka tj. hranjenje, omogućava uvek isto pozicioniranje cevi čime se ne menja tačka pogotka bez obzira na to koliko puta ponovite ovaj zahvat. Postoji stvarno širok izbor cevi u različitim konfiguracijama u rasponu između 40 i 66 cm dužine u kalibrima koji se kreću između laganog .223 Rem do teškog lovačkog .375 XC. Naravno, najpopularniji su 6,5 mm Creedmore, .308 Win i .338 Lapua Magnum.
Osim proizvoda matične kuće, na tržištu već postoje custom cevi različitih proizvođača koje se nakon neophodnog pasovanja ugrađuju na SRS A2. Prelazak na drugi kalibar olakšan je ako municija koristi istu „porodicu“ čaura (npr. 6,5 Cdm i .308 Win). Ukoliko se promer dna čaure značajnije razlikuje, potrebna je promena glave zatvarača, ali i to je jednostavan zahvat. Od izabranog kalibra i profila cevi zavisi i masa oružja koja se kreće između 3,6 i 4,3 kg, što je zaista skromno čak i po merilima veoma zahtevnih korisnika. Zbog toga je SRS A2 traženo oružje u populaciji visokogorskih lovaca kojima su mala masa i spretne dimenzije imperativ.
Rukovanje je lako, jednostavno i gotovo instinktivno. Uz malu masu, veliki plus ove puške je dobar balans (što je karakteristično za bullpup oružje) tako da dugotrajno držanje na nišanskoj liniji ne zamara strelca kome bi sa puškom klasične konfiguracije, ruke vrlo brzo počele da drhte. Komande su raspoređene logično, kočnica se nalazi nadohvat kažiprsta (kada je šaka na rukohvatu) bez obzira na to da li koristite levu ili desnu ruku. Gurnete dugme unapred i oružje je spremno za paljbu. Okviri za municiju su jednoredni, izrađeni od čelika, tankog, elegantnog profila sa kapacitetom od pet ili šest metaka u zavisnosti od kalibra. Komanda za oslobađanje okvira je relativno duga poluga u formi klackalice gde se pritiskom na kraj poluge deaktivira snažna brava koja drži okvir na mestu.
Okidač na novom SRS A2 nosi naziv „Field Match“ ali uprkos nazivu, po praktičnim parametrima bliži je lovačkom nego takmičarskom. Dok je okidanje na prethodnoj generaciji SRS bilo podesivo po sili, hodu i tački okidanja to je mogao da reguliše svaki strelac na licu mesta uz pomoć jednog ključa, novi okidač traži da puška bude rasklopljena da bi se izvršilo podešavanje u rasponu od 0,7 do 3 kg. Dobra vest je da je rasklapanje lako i jednostavno, uz minimum delova. Jedino što može da zbuni „klasičare“ je potreba da se ukloni oslonac za rame da bi se izvadio zatvarač. Za montažu optike (i po potrebi nadogradnje) sa gornje strane sanduka je postavljena picatinny šina po Mil. Std. 1913 dok je polimerska obloga cevi dobila otvore po „M lock“ standardu koji omogućavaju postavljanje prihvata za montažu dodatne opreme, a da istovremeno ne utiču na udobnost prisustvom nazubljenih površina. Na ustima cevi je efikasna gasna kočnica na koju se direktno, bez demontaže može postaviti prigušivač. Kod snažnog kalibra kao što je .338 LM ovakav dodatak i te kako ima smisla, pre svega zbog komfora za strelca a potom i iz taktičkih razloga.
Kada je reč o upotrebi, zasada se čuju samo hvalospevi. Čini se da je Desert Tech „podigao letvicu“ kada je reč o preciznosti njihovog oružja. Kompanija daje garanciju na preciznost od fantastičnih 0,5 MOA za grupu od pet metaka, doduše uz uslov da se koristi nihova (brendirana) municija. Ipak, korisnici tvrde da su grupe veličine oko 0,35 MOA redovna pojava na daljinama do 500 jardi. U zavisnosti od kalibra, efikasan domet proizvođač deklariše od 900 do 1.500 metara. Lovački orijentisani korisnici radije biraju cevi lakše konture, ali to se „plaća“ osetno oštrijim trzajem. S druge strane, „taktički korisnici“ hvale SRS A2 kao pušku kojoj prigušivač ne utiče na preciznost što je redak kvalitet kod oružja ovog tipa.
Generalno, SRS A2 dobija dosta pozitivnih ocena, pa nije čudo što su specijalci zainteresovani za nju. Nekoliko AT jedinica u Evropi već je nabavilo ograničene količine ovih snajperki. Početna cena od skoro 4.300 dolara (plus 1.600 – 1.900 koliko košta set za promenu kalibra) sredinom godine je sa astronomskih visina pala na i dalje visokih, ali mnogo prihvatljivijih 2.700 dolara pa su na spisku naručilaca i entuzijastički orijentisani lovci i sportski strelci. Iz ličnog ugla, utisak je povoljan, prvenstveno zbog male mase i skromnih dimenzija. Okidanje je dobro, ali nije na nivou čuvenih snajperki već prisutnih na tržištu. Modularnost je svakao adut na koji se može računati u tržišnoj utakmici ali osnovni kvaliteti će sigurno i dalje biti preciznost i pouzdanost…
D. ŠAPONJIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još