G.A.C. M-40 A3 je pre svega taktičko oružje ali je takođe upotrebljiva i kao lovački karabin

Snajperke sa Apenina

Ovog proleća tokom sajma IWA 2014, u Nirnbergu,  imali smo priliku da uživo pogledamo snajperke „G.A.C. Rifles“ i njihove najtraženije modele .

“G.A.C. Rifles” i deo izlagačkog prostora Kompanije
“G.A.C. Rifles” i deo izlagačkog prostora Kompanije

Nekako, čini mi se da sve savremene snajperske repetirke stižu iz iste fabrike. Formula je poznata: obrtno-čepni mehanizam, teška, slobodno plivajuća cev, potpuno podesiv sintetički kundak, Picatinny šine za montažu optike i sve to na šasiji od aluminijumske legure, kompatibilno sa dodatnom opremom za sveprisutni Remington 700. Iskreno, nimalo inspirativno kada utiske treba saopštiti pisanim putem. Na prvi pogled, takvu ponudu ima i kod nas malo poznata kompanija „G.A.C. Rifles“ iz malog banjskog mesta Angolo Terme, u severnoj italijanskoj pokrajini Lombardiji.

G.A.C. optoelektronski snajperski sistem za osmatranje, određivanje daljine i korekciju vatre
G.A.C. optoelektronski snajperski sistem za osmatranje, određivanje daljine i korekciju vatre

Za njih sam prvi put čuo od prijatelja, koji je nastupao na svetskom prvenstvu za snajperske timove u Mađarskoj pre nekoliko godina. Rekao mi je da su takmičari iz Italije koristili „neke njihove snajperke“. Pomislio sam da je i bilo vreme, jer osim „Berettinog“ izleta sa modelom M-501, još od slavnog Carcana nismo videli dobru repetirku iz Italije. Neobično, jer Italijani se ponose dugom i slavnom oružarskom tradicijom. Ovog proleća, imali smo priliku da uživo pogledamo snajperke „G.A.C. Rifles“ i njihove najtraženije modele tokom sajma IWA 2014, u Nirnbergu.
Rigorozna kontrola

Detalj sanduka i mehanizma modela Wolverine
Detalj sanduka i mehanizma modela Wolverine

Za razliku od većine proizvođača koji na centralnoj poziciji izlože svoj osnovni ili najnoviji model, momci iz GAC su prilično mali štand, iskoristili da prikažu što više od svoje ponude, pa su prostorom dominirale gusto naslagane puške različite namene, kalibra i koncepcije. Sredinom juna ove godine vlasnici „G.A.C. Rifles“ proslavili su 20 godina uspešnog poslovanja. Osnovna delatnost je, naravno, proizvodnja oružja, ali s obzirom da firmu vode iskusni ljudi sa bogatim biografijama, nudi se i obuka pojedinačnih strelaca ili timova, periodično servisiranje isporučenog oružja, delovi za oružje, prigušivači, izrada balističkih programa i tabela, optoelektronski sistemi za upravljanje streljačkom vatrom, ali i projektovanje snajperskih pušaka, po želji naručioca.

Detalj masivnog sanduka od nerđajućeg čelika
Detalj masivnog sanduka od nerđajućeg čelika

Kompanija ima izuzetno napredan mašinski park i visokokvalifikovanu radnu snagu, što uz rigoroznu kontrolu kvaliteta, garantuje vrhunske performanse oružja. Upravo zbog toga u firmi insistiraju na onome što nazivaju „G.A.C. diference“, što podvlači posebnost kompanije i njene ponude.

Snajperska puška sa kundakom preklopljenim u stranu u tzv. marševskom položaju
Snajperska puška sa kundakom preklopljenim u stranu u tzv. marševskom položaju

Navodno, upravo je striktna kontrola najbitnija za ekstremnu preciznost i izdržljivost oružja, ali je takođe zaslužna i za visoku cenu uz veliki postotak škarta. Za svoje taktičke puške G.A.C. koristi „Krieger“ i „Bartlein“ cevi od nerđajućeg čelika. Navedeni proizvođači su među najboljima u svetu, a ipak G.A.C. neretko odbaci i do 30 procenata isporučenih cevi, jer ne ispunjavaju zahtevane norme. Zbog takvih proizvodnih standarda, praktično sve elitne jedinice italijanske vojske, policije i karabinjera, opremljene su snajperkama G.A.C, pa se na štandu Kompanije nalaze amblemi formacija kao što je GIS, COFS, Comsubin, Col Moschin, Stormo Incursori. Poznavaocima je to dovoljna preporuka, jer svaka od ovih formacija ima praktično neograničene mogućnosti za nabavku najkvalitetnijeg oružja. Ako su ih oni odabrali – znači da stvarno vrede.

Finiš rustlocker

Pored nekoliko takmičarskih i lovačkih, G.A.C. trenutno nudi šest modela taktičkih snajperki u čak 46 različitih kalibara. Pritom se za svaki od ovih kalibara podrazumeva izrada ležišta metka po match dimenzijama, kao i korak uvijanja žlebova u zavisnosti od predviđenog tipa municije. Platforma modela Big One, M-40 A3 i Hurricane je klasična, sa aluminijumskim bedingom i čuvenim McMillan kundacima od fiberglasa, dok su Thunder, Trident i Wolverine postavljeni na noseći ram XL Revolution, od aluminijumske legure. Okidačka grupa je Shilen Tactical, podešena da okida na silu od nekih 700 grama, okviri za municiju su kutijasti, odvojivi kapaciteta 5 ili 7 metaka, identični okvirima koji se koriste na snajperkama Accuracy International.

Klasična konfiguracija snajperke u kalibru .308 Winchester
Klasična konfiguracija snajperke u kalibru .308 Winchester

Sanduk ovih repetirki izrađen je od komada nerđajućeg čelika 416, a sa gornje strane se nalazi Picatinny montažna šina pod nagibom od 20 do čak 30 MOA (uglovnih minuta), što povećava mogućnosti da mehanika optičkog nišana prati putanju projektila po vertikali na velikim udaljenostima. Zatvarač je izrađen zajedno sa ručicom, glodanjem iz jednog komada alatnog čelika 4320 CM i po želji može biti spiralno ožlebljenog tela, što navodno podiže pouzdanost u uslovima kada je oružje ekstremno zaprljano blatom ili snegom.

Potpuno podesiv kudnak i jednostavno rešenje za kačenje remnika - provlačenje kanapa i čvor
Potpuno podesiv kudnak i jednostavno rešenje za kačenje remnika – provlačenje kanapa i čvor

Od korozije ga štiti specijalni premaz na bazi keramike, a dodatna prednost je u tome što ovako tretirana površina ne mora biti podmazana da bi sklop glatko funkcionisao. Zato je finiš rustlocker veoma cenjen, kod snajperista angažovanih u prašnjavom pustinjskom okruženju, jer sprečava lepljenje peska na zamašćene površine.

Lista čekanja

Sve taktičke snajperke imaju navoj na ustima cevi, koji služi za montažu gasne kočnice ili prigušivača. Interesantno je da u G.A.C. nivo redukcije ne smatraju glavnim pokazateljem kvaliteta prigušivača. Po njihovom mišljenju, bitnija odlika je dug radni vek, lako održavanje i da prigušivač ne sme negativno da utiče na preciznost oružja.

Spiralno žlebljeno telo zatvarača, poluga kočnice i brava preklopnog kundaka
Spiralno žlebljeno telo zatvarača, poluga kočnice i brava preklopnog kundaka

Ovim ni izdaleka nisu iscrpljene sve opcije u opremanju i optimizaciji snajperki G.A.C. za konkretne uslove i zadatke, jer se nismo dotakli parametara za podešavanje kundaka, tipova nožica, vrsta kamuflažnog finiša i mnogih drugih varijacija za nadogradnju. Raspon mogućnosti je ogroman. Pritom, veći deo proizvodnje namenjen otvorenom tržištu završava u SAD, gde se na naručene G.A.C. snajperke, neretko čeka duže od godinu dana, jer su proizvodni kapaciteti uposleni narudžbama različitih vojno-policijskih organizacija.

Osvojene medalje sa snajperskih prvenstava
Osvojene medalje sa snajperskih prvenstava

Nema svrhe pominjati garantovanu veličinu grupe za svaku konkretnu pušku i određeni tip municije. Vrhunska preciznost je ono što se očekuje i podrazumeva. To je ugrađeno u temeljne principe kompanije koja se ponosi pojmom „G.A.C. diference“! Zaista su posebni.

tekst i slike: Dragan ŠAPONJIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Pun pogodak

Puška ArmaLite AR-30 se pokazala kao izvanredno rešenje teške taktičke puške