Snajperska puška PSL

PSL (rum. Puşcă Semiautomată cu Lunetă), rumunski je vojni snajper. Oružje koristi i nazive PSL-54C, Romak III, FPK, FPK Dragunov te SSG-97. Iako vizuelno slična sovjetskom Dragunov SVD-u, PSL se bazira na lakoj pušci RPK.  PSL je proizvodio RAMIL Cugir Arsenal. Nakon pristupanja Rumunije NATO paktu, proizvodnja puške se preselila u industriju oružja Uzina Mecanică Cugir. Tamo je PSL nadograđen s modernom opremom nabavljenom iz Belgije i Hrvatske.


Primarna svrha PSL je da se koristi kao snajperska puška kada je udaljenost mete prevelika za standardan AKM karabin. Kao i Dragunov, PSL koristi municiju kalibra 7.62×54 mmR koje se stavlja u okvire kapaciteta od deset metaka. Sovjetski i rumunnski okviri su identične veličine i oblika ali nisu međusobno kompatibilni bez prethodne modifikacije oružja.
Za gađanje meta na većim udaljenostima nije potreban matematički izračun te prosečan korisnik uz jednostavna uputstva može uspešno da gađa mete koje su na udaljenostima koje uveliko premašuju preciznost AK-47, AKM i dr. Taćnost kod PSL se razlikuje od puške do puške zbog nedovoljne kontrole kvalitete tokom proizvodnog procesa.
Kundak je znatno kraći u odnosu na zapadne marksman puške. Razlog tome je što rumunski vojnici rade u klimatski veoma hladnim uslovima te nose debele zimske kapute. Teoretski, tokom toplog vremena na kraj kundaka se može postaviti gumeni nastavak ali on se ne isporučuje s puškom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još