Snažan i privlačan

Posle decenija eksperimentisanja i više neuspešnih modela različitih konstrukcija, „Smith&Wesson“ je najnovijom serijom MP (Military&Police, vojno-policijski), konačno razvio jedan kvalitetan i perspektivan koncept pištolja za 21. vek, koji je naišao na priznanje korisnika i izazvao interesovanje na tržištu.
Prvi model SW iz ove serije, nazvan MP 9 mm Para, već je bio najava dobre i uspešne konstrukcije. Naravno, konstruktori SW su posle osnovnog modela u kalibru 9×19 mm (koji se pojavio tokom 2005), ubrzo na tržište izbacili i verzije u kalibrima 45 ACP, 40 SW i 357 SIG, zatim i kompaktnu varijantu SW MP 9mm Compact, čime su upotpunili ponudu ovog koncepta (koji je „Kalibar“ redovno pratio, predstavljao i praktično testirao tokom razvoja).
S komercijalnim uspehom na tržištu, pre svega u SAD (što je posledica i patriotizma većine korisnika), ukazala se potreba da se plasira i model prilagođen sportskoj, ali i najozbiljnijoj taktičkoj upotrebi, kakvi se već nalaze u ponudi svih konkurentskih proizvođača. Tako se nedavno pojavila i nešto uvećana i ojačana, donekle i različita verzija u kalibru 9 mm Para, nazvana Smith&Wesson MP 9 mm PRO, najviše zasnovana na modelu SW MP .45 ACP (ponuđenom kao koncept za izbor novog američkog službenog pištolja za 21. vek). Na tržištu, uglavnom pretrpanom raznim modelima ovakvog koncepta, pištolji MP, naravno i novi PRO, makar u SAD, već se može reći – očekuje ozbiljan komercijalni uspeh. Pre svega, zbog potpuno na Gloku zasnovane konstrukcije, koja odavno zaslužuje poštovanje.
Najnoviji model PRO, kao i prethodne verzije iz serije MP, spada u ultramoderne pištolje IV generacije, sa nezaobilaznim „modifikovanim Browning sistemom kratkog trzaja”, poznatim kao SIG brava (bravljenje blokom zadnjeg dela cevi, u otvor za izbacivanje čaura, koji karakteriše apsolutno pouzdan rad mehanike), povećanim kapacitetom od 17+1 metak kal. 9 mm Para i krajnje pojednostavljenim mehanizmom za okidanje, smeštenim u ram od livene plastike. Od ostalih modela iz ove serije, razlikuje se dimenzijama, ali i nešto snažnijom konstrukcijom, pre svega da bi izdržao intenzivniju upotrebu, kakvu zahtevaju streljačke discipline IDPA i IPSC, ali i učestaliji treninzi vojnih i policijskih specijalnih snaga, kod kojih je pištolj jedno od osnovnih taktičkih oružja.
Zbog svoje namene, model SW MP 9 PRO je načinjen kao veće, snažnije oružje, sa ukupnom dužinom od 216 mm, visinom 158 mm, ukupnom širinom 35 mm i nišanskom linijom 192 mm (kao i većina sličnih, modernih i kvalitetnih sportsko-borbenih pištolja), ali ne i preveliko, s obzirom na vatrenu moć koju nudi.
Zahvaljujući produženoj navlaci, ovaj model ima cev dugu 127 mm (sa šest žlebova i polja i desnim korakom uvijanja) i masu 740 g (bez okvira), što mu daje i prijatno, napred pomereno težište, koje znatno popravlja kontrolu, naročito pri brzoj paljbi.
Ram, kao i kod SW MP .45 ACP, nije izliven od polimera, već od druge, nešto čvršće plastike, poznate kao ZYTEL (DuPont) – iako mu to nije donelo značajnu i očekivanu prednost u odnosu na plastične ramove konkurentskih modela. Ipak, ovom izmenom je nešto ojačana konstrukcija rama, koji je kod polimerskih pištolja znatno slabiji u odnosu na čelične, kod klasičnih modela.
Ono što kompletnoj seriji pištolja MP mora da se prizna, pa i najnovijem modelu PRO, jeste njegov izuzetno privlačan dizajn, ali i ergonomski ispravan oblik, sa skoro idealnim uglom ose cevi rukohvata, što mu omogućava prilično superiorni balans. Dizajn ovog modela, karakteriše i mnoštvo detalja, talasastih i krivudavih linija, koje se međusobno ukrštaju i presecaju, razbijajući celinu relativno jednostavnog osnovnog oblika, uz vizuelno prepoznatljiv, potpuno originalni izgled.
Što se konstrukcije tiče, tu je sve poznato i već viđeno na ranijim varijantama. Čelicni delovi (cev i navlaka), načinjeni su od nerđajućeg čelika, zaštićenog postupkom nazvanim Black Melonite, izuzetne otpornosti na spoljne uticaje i oštećenja, sa površinskom tvrdoćom od skoro neverovatnih 68 HRc.
Ram je, sem dužinom, skoro isti kao na prethodnom modelu M&P 45. Na prednjoj, donjoj strani ima obaveznu Picatinni šinu, nezaobilazan detalj svih pištolja koji pretenduju da uđu u službenu upotrebu, namenjen za montažu raznih izvora svetlosti i nišanskih lasera, kao i izmenljiv i podesiv zadnji deo rukohvata, s ukupno tri izmenljiva uloška različite veličine (koji se na mestu fiksiraju dugačkom čeličnom osovinom, kroz zadnji deo rama), kako bi se oružje individualno prilagodilo veličini šake korisnika.
Sa zadnje strane, ram karakteriše nadole povijeni i dugački zaštitnik šake, poznat kao „dabrov rep“. Zahvaljujući tome, za ovaj model može da se kaže da „leži“ udobno i sigurno, bez obzira na individualne karakteristike korisnika i stepen zaprljanosti oružja.
Na ram su montirane već poznate, obostrane komande ove serije. Tu, pre svega, treba spomenuti polugu kočnice navlake, utopljenu u ram radi sprečavanja nehatnog aktiviranja, zatim manuelnu kočnicu „koltovog“ tipa, s obostranom polugom, uz još dve uobičajene automatske (sigurnosni blok oko udarne igle, koju posebna poluga podiže tek kad je obarač povučen do kraja i kočnica samog obarača, koji je podeljen po sredini). Dugme kočnice okvira nije obostrano, ali ga karakteriše mogućnost prebacivanja na suprotnu stranu, radi prilagođavanja oružja levorukim korisnicima.
Sem nišana, zahvaljujući sportskim ambicijama, na navlaci nema nikakvih drugih razlika u odnosu na dosadašnje modele. Nišani su niski, borbeni, “Novak” tipa, opremljeni HI-VIZ zelenim optičkim vlaknima, radi povećanja vidljivosti. Zadnji je iskošen, montiran lastinim repom i podesiv po pravcu, sa duboko usečenim kanalom za nišanjenje, dok je prednji potpuno fiksiran u navlaku. Upravo u ovakvim sportskim nišanima, ali i nešto kvalitetnijem, jasnijem i mekšem okidanju i krije se razlika između modela MP 9 PRO i skoro identičnog, samo sa običnim nišanima sa belom tačkom, modela MP 9L.
Sistem okidanja ovog modela je poluzapetim udaračem, tipa Safe Action (preuzet sa Gloka), ali je sila manja nego kod američkih pištolja tog tipa, podešena na oko 2.600 daN. To je i dalje isuviše tvrdo za evropski ukus, iako mnogo manje od 3.400 daN kod MP 9L uz dug i neravnomeran hod obarača, od oko 9 mm ograničen na kraju puta integralnim triger-stopom na zadnjoj strani obarače i graničnikom, na donjoj strani branika obarača.
Balans, izuzetna nišanska slika sa produženom nišanskom linijom, kvalitetni čelični okviri sa plastičnim ojačanjem na dnu (profilisanim da se uklope u u oblik drške), pristojno, ne i savršeno okidanje, uz izvrsnu kontrolu zahvaljujući umerenom kalibru – čine da ovaj model osvaja već pri prvom susretu, namećući se kao oružje koje uliva poverenje.
Nabrojane osobine i kvaliteti, model SW MP 9 PRO čine veoma preciznim, pouzdanim, izdržljivim i za široki spektar namena upotrebljivim oružjem, po ceni od 769 dolara u SAD, dok nešto skromniji MP 9L košta još manje, s preporučenom cenom 720 dolara. Njegova preciznost je deklarisana garantovanim grupama od 75 mm na 25 m, iako sa mnogim vrstama municije mogu da dobiju i daleko manje grupe, čak i do veoma ozbiljnih 34 mm, pa ga treba smatrati respektabilnim, borbenim, sportskim i samoodbrambenim, oružjem, konstruisanim po poslednjim, najsavremenijim principima i tehnološkim zahtevima.
Međutim i ovaj model je zadržao slabosti „rođaka“ iz iste serije, pa ni kod MP 9 PRO, nije izmenjen komplikovani način rasklapanja, oslobađanjem poluge u dršci, smeštene u prostor za okvir oružja – što je i najveća zamerka ovih sasvim prihvatljivih pištolja. Tu je i anahroni bezbednosni sistem, u vidu automatske kočnice, koja sprečava opaljenje kada okvir nije u pištolju, čije je prisustvo neobjašnjivo i neprihvatljivo na oružju, koje prvenstveno ima borbenu namenu (da ne pominjemo i sportsku).
Treba pomenuti da i ovaj model prati za nijansu slabiji opšti kvalitet izrade, u odnosu na slične pištolje drugih proizvođača na tržištu, koji se najlakše primećuje u nepotrebno većim tolerancijama između navlake i vođica na ramu, ali i nekim drugim delovima mehanizma i grubim tragovima mašinske obrade delova mehanizma. Ipak, njegov opšti kvalitet ne može da se oceni kao loš, već slabiji od onog, na koji smo navikli na vrhunskim revolverima ovog proizvođača.
Utisak je da je SW konačno uzeo dobar pravac, zaokružio i do kraja kreirao pouzdanu i zdravu liniju pištolja, na koju duže vreme može čvrsto da se osloni.

B. VOJVODIĆ

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još