Specijalcima po meri

Američka Komanda za specijalne operacije SOCOM (Special Operations Command), u sklopu programa SCAR (S.O.F. Combat Assault Rifle), odabrala je za svoju jurišnu pušku sledeće generacije novo modularno i adaptivno oružje, a reč je o modifikovanoj verziji poznate jurišne puške FNC. SOCOM želi mogućnost upotrebe dva različita kalibra pa će puška planirana u dvije verzije, SCAR-L (Mark 16 SCAR – Light, lahka) koristiti municiju 5,56×45 mm NATO smeštenu u poboljšani okvir puške M16 i SCAR-H (Mk 17 SCAR – Heavy, teška) sa punjenjem 7,62×51 mm NATO u okviru novog dizajna kapaciteta 20 metaka. Cilj je da ove dve verzije zamene sadašnjih pet varijanti oružja koje se koriste u operacijama.
Puška SCAR je konvencionalne koncepcije i koristi sistem pozajmice gasova sa kratko udarnim klipom i rotacionim zatvaračem. Sistem je sličan mitraljezu FN Minimi / M249 SAW i manje je osetljiv na sitni pesak, prašinu ili drugu prljavštinu. Ima mogućnost jednostavnog postavljanja razne dodatne opreme, kao što su razni optički nišani, bacači granata, baterijske lampe i slično.
Novo oružje proizvodi renomirana belgijska kompanija FN (Fabrique Nationale) Herstal preko svoje kompanije FNH USA u SAD pod nazivom SCAR u dve navedene verzije, ali i neke druge koje će koristiti municiju 6,8×43 mm Remington SPC (posebno razvijen za američke specijalne jedinice) i 7,62×39 mm M43. Mogućnost da puška za specijalce SCAR koristi metak 7,62×39 mm (metak za pušku AK-47 Kalašnjikov) vezana je isključivo uz raširenost tog metka i njegovu dostupnost u oblastima operacija specijalnih snaga. Puška SCAR koja bude prilagođena za rusku municiju 7,62×39 mm dobiće dodatnu lakšu cev.
Operativci SOCOM-a tražili su veći kalibar, odnosno 7,62×51 mm, jer omogućava veću probojnu moć na većoj udaljenosti. U slučaju delovanja u urbanom okruženju jači kalibar isto tako ima određenih prednosti. Jačim je metkom lakše probiti prepreke kao što su zidovi i vrata, a i efikasniji je kada se gađaju vozila.
Sanduk puške je konstruisan iz dva dela, gornjeg i donjeg, povezanih sa dva unakrsna klina. Gornji deo je napravljen od aluminijuma dok je donji od polimera. SCAR-L i SCAR-H koriste sličan gornji deo sanduka koji se razlikuje jedino u veličini otvora za izbacivanje čaura.
Na svakoj verziji pušaka SCAR biće integrisane višenamjenske MIL-STD 1913 šine (Picatiny) za fleksibilnu konfiguraciju oružja za različite misije. Sa gornje strane od prednjeg do zadnjeg nišana postavljena je Picatinny šina predviđena za postavljanje optičkog nišana, uređaja za noćno osmatranje ili kamera. Dodatne šine postavljene su sa bočnih strana i ispod prednjeg dela puške.
Kod SCAR pušaka kundak je i teleskopski i preklapajući. Teleskopsku osobinu ima radi prilagođavanja različitim konfiguracijama lične opreme vojnika, oklopa ili odeće, što može zahtevati promene u položaju puške s obzirom na rastojanje između korisnikovog ramena i okidača. Preklapajući kundak je pogodniji, jer omogućava specijalcima da otvaraju vatru i ispod civilne odeće kada je kundak sklopljen, kao i za borbu iz vozila, helikoptera, s padobranom i u sličnim situacijama. Korisnik ima mogućnost da prilagodi kundak svom telu i postigne najbolju vidljivost, bez obzira na to da li je optički nišan ugrađen ili nije.
Rukohvat puške razvijen je uz primenu širokih antropometrijskih mera za određivanje oblika i veličina najpogodnijih za vojnika. Raspoloživi adapteri omogućavaju vojniku da podesi rukohvat prema svojoj ruci. Redizajnirani rukohvat nudi bolje upravljanje i kontrolu. Regulator paljbe pomera se od zakočenog položaja do poluautomatskog ili automatskog i nazad za samo 90° i podešen je za kako desnu tako i levu ruku (kod M4A1 regulator je potrebno rotirati 180° i nije podešen za obe ruke). Okvir sa municijom je podešen za korištenje s obe ruke i zaštićen je od slučajnog vađenja. Također, i ručica za punjenje se može jednostavno instalirati na jednoj ili drugoj strani jer ima predviđene otvore sa obe strane.
Firma FN Herstal razvila je i lanser granata za program SCAR. To je pojačani modularni bacač granata EGLM (Enhanced Gre-nade Launcher), koji se montira ispod cevi, otvara se sa strane, omogućava punjenje dugih granata 40 mm, može da se rukuje i desnom i levom rukom. Raspoloživi kundak omogućava samostalno korištenje EGLM. Upravljanje vatrom je vrhunsko i ima laserski daljinomer s ugrađenom automatskom elevacijom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još