Specijalni službeni pištolj

Ukratko, u pitanju su kopije „Češke zbrojovke“ izrađene po najstrožijim industrijskim standardima na CNC mašinama, a sirovine koje se koriste su najbolji trenutno dostupni materijali. Određene izmene u konstrukciji u odnosu na original uslovljene su naporima na unapređenju ergonomije. Smatramo da je naglašen uglast izgled serije 3000, pre svega dizajnersko rešenje koje ovim pištoljima omogućava da budu lako prepoznati u zaista širokoj ponudi raznih klonova ČZ-75. Korišćenje tzv. Sigove brave, kod koje prizmatično oblikovano ležište metka upada u odgovarujići otvor za izbacivanje čaura jeste konstrukcioni pomak u odnosu na Browing sistem sa rebrima za bravljenje, ali to ujedno povećava širinu gornjeg dela navlake. U svakom slučaju, to nije mana, jer široka ravna površina pomaže kod brzog nišanjenja na bliske ciljeve. Nišani na Sphinxu bez obzira da li ste odabrali borbeni model sa fiber-optikom ili podesiv sa tricijumskim umetcima, sigurno su među najboljima koje smo imali priliku da koristimo. Šteta je što se ne mogu nabaviti zasebno.

Jedna od karakteristika Sphinxove serije 3000 jeste dvodelni ram. Gornji deo, na kome su unutrašnje vođice navlake i gde je smešten mehanizam za okidanje i kočnica/dekoker pravi se od čelika (alatnog ili nerđajućeg), aluminijumske legure ili titanijuma. Donji deo rama, tj. rukohvat i branik okidača dolazi u tri veličine i do sada je izbor materijala bio identičan. Ali, ove godine Sphinx je potpuno nenajavljeno predstavio model iz serije 3000 pod nazivom Special Duty Pistol – SDP (specijalni službeni pištolj). Kod ovog modela donji deo modularnog rama izrađen je od viskootpornog polimera koji mu značajno umanjuje težinu. Inače, sve ostale dimenzije, uključujući debljinu zidova ostale su iste, pa nema razloga za bilo kakve primedbe na udobnost rukovata. Na ovaj način je povećan broj kombinacija materijala i težine pa svaki korisnik može da izabere balans pištolja koji smatra optimalnim. A tu je još jedna novina. Umesto dosadašnjih bočnih pločica drške, SDP je dobio obuhvatnu oblogu sa kojom se može menjati ne samo širina već i dužina i oblik zadnjeg dela rukovata.


Još jedan detalj na koji treba obratiti pažnju je svetložuti umetak od mekog polimera smešten odprilike na polovini dužine rama sa ulogom da bude amortizer udara ili kako ga nazivaju – shock absorber. Ovo rešenje treba da pomogne u smanjivanju odskoka i trzaja pa na taj način omogući brže opaljenje sledećeg metka što je inače najčešća zamerka olakšanim polimerskim pištoljima.

Obzirom da su ciljna grupa Sphinxa do sada bili ljubitelji klasičnih, potpuno metalnih (čeličnih) pištolja prve reakcije na novi SDP izuzetno su pozitivne. Za početak je najavljena proizvodnja dve verzije Compact i Tactical što su ujedno modeli koji se najčešće traže…
tekst i foto D. ŠAPONJIĆ

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još