Taktičko svetlo znači – sigurnost

Označavanje očišćenih prostorija je osnovno načelo vojnih i policijskih timova prilikom akcija upada u objekte. Borbeni timovi koji prvi ulaze, eliminišu protivnike i bacaju taktičke hemijske lampice (aktiviraju se lomljenjem) u očišćene prostorije, kako bi grupe koje se kreću iza njih znale da je bezbedno obilaziti prostorije.


Priprema desetina hemijskih ampula-sijalica potrebnih za korišćenje može potrajati 20 do 40 minuta noć pred akciju. Uređaji kao MARCO (Marking and Recognition Chemstick Organizer Dispenser – dozator hemijskih štapića za obeležavanje), mogu da uštede vreme jer se pune kao klasični okviri za municiju i pričvršćuju za pojas. Korišćenje na terenu je još lakše, jer se prilikom vađenju iz dozatora, ampula prelama i momentalno aktivira, nakon čega se samo hitne u prostoriju.


Tako specijalci mogu bez napora da razbiju i razbacaju dvoinčne chemlights lampe. Cena je približno ista kao i komplet sporijih i težih četiriinčnih chemlights sijalica.
Konačna cena još nije utvrđena, ali u BFG kažu da će napunjeni dozatori koštati oko 40 dolara, dok će dodatni nosač za pričvršćivanje na pojas biti dodatnih 40 dolara.

R.K.
Foto: Blue Force Gear

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još