Težak, moćan i precizan

Jedna od najstarijih i najvećih američkih, civilnih fabrika oružja SMITH & WESSON, slavu duguje svojim odličnim revolverima, koji se, od nastanka do danas, ubrajaju među najbolje na tržištu. Sa pištoljima, bez obzira na uloženi trud i veliki broj različitih modela, nikada nisu postigli preterani uspeh. Ali, razvoju ove vrste oružja i dalje posvećuju ogromnu pažnja. Uprkos relativnom, komercijalnom neuspehu sa pištoljima, koje u većoj meri kupuju i koriste samo neke lokalne američke, policijske organizacije i naravno, civili, svake godine na tržište izbacuju nove modele, prateći u stopu moderne zahteve i trendove. Baš zahvaljujući njihovoj konstantnoj želji da se nametnu, svaki sledeći pištolj je napravljen sa još većom pažnjom i trudom, tako da se proteklih godina pojavilo nekoliko modela, koji zaslužuju respekt. Jedna od poslednjih linija na tržištu, razvijana veoma ambiciozno i najavljena još u katalogu za 2003, je serija pištolja TACTICAL. Ovi pištolji, namenjeni taktičkoj (službenoj policijskoj i vojnoj) upotrebi, napravljeni su sa mnogo pažnje i po najvišim standardima poznatog američkog proizvođaca, ali kod nas do sada nisu predstavljeni.
Model 4566 je u potpunosti od nerđajućeg čelika. Delovi pištolja, pravljeni tehnikom mikro liva, mašinski se obrađuju na najmodernijim CNC strugovima, do svog konačnog oblika. Ovaj model, zamišljen kao službeno oružje onih, koji prednost daju velikoj, zaustavnoj moći teškog kalibra .45 ACP, već na prvi pogled izaziva strahopoštovanje. Čim oružje uzmete u ruke, osetite da njegovih 1108 grama (bez okvira), u sebi krije veliku moć. Uz to, čiste i precizne linije i fina površinska obrada, zajedno sa jasnim, glatkim zvukom kretanja delova, bez ikakvog grebanja i škripanja, jasno vam stave do znanja da na ovo oružje možete ozbiljno da računate. Iako spada u klasu službenog oružja punih gabarita, pištolj je dugačak svega 200 mm i ima masivnu cev, od nerđajućeg čelika, dugu 108 mm. I navlaka i ram, izbrušeni su ravno, sa glatkim površinama, bez ijedne oštre ivice, a raspored komandi je uobičajen za pištolje ovoga proizvođača. Kočnica je montirana iza sitno nareckanih površina za repetiranje i osim nje, na navlaci, nema drugih detalja. Njenim obaranjem nadole, blokira se i udarna igla i oroz, a pištolj ima i unutrašnju, automatsku kočnicu udarne igle, koja se u poslednje vreme, kod svih modela, smatra obaveznom. Na ramu se iznad branika obarača nalazi kočnica navlake (koja sluzi i kao spojnica, za rasklapanje oružja), a na dršci iza branika obarača, smešteno je i dobro čekirano, lako dostupno dugme kočnice magacina. Prednja strana rukohvata je krupno čekirana radi bolje kontrole oružja, a korice su gumene, obuhvatne, duboke i ravne. Novost na ramu ovog pištolja je dodatak ispred branika obarača u vidu rampe, sa kanalima za montažu lasersko optičkog modula, zbog čega se u nazivu i pojavljuje reč „taktički“. Ova rampa spada u deo opreme službenih pištolja, na kojima se u poslednje vreme insistira, od strane nekih policijskih i vojnih krugova. Zbog toga što sve veći broj specijalaca, na svojim pištoljima, koristi lampe i lasere, pri njihovoj borbenoj (taktičkoj), upotrebi.
U ostalim detaljima, ovaj pištolj nije mnogo neobičan. Okidanje je otvorenim orozom u DA/SA režimu. Nišani su niski, borbeni, sa tri bele tačke. Montirani su „lastinim repom“ i podesivi po pravcu, a zadnji je trouglast, poznat kao „Novak Low Mount“.
Obarač je gladak, a oroz šiljat, sa dugim repom, uzdignute i narezane gornje strane. Okviri su glatki, fino polirani i kao ostatak oružja od nerđajućeg čelika. Finiš oružja je mat-siv, u boji nerđajućeg čelika, ali sa crnim detaljima: nišani, rampa za montažu taktičkog svetla, korice, poluge komandi, obarač, oroz i plastični dodaci na dnu magacina, što je elegantno i dopadljivo rešenje. Uz vizuelnu dopadljivost, namera proizvođaca je bila da različito obojenim površinama pokretnih delova dodatno olakša bržu upotrebu ovog modela.
Svakako, ovo je jedan od lepših modela, čijem je izgledu posvećena zaista puna pažnja, ali nas je više zanimalo kako ovo oružje radi. Sa nestrpljenjem, skraćujući ćaskanje sa ljubaznim domaćinima, uzeli smo pištolj i nekoliko kutija domaće PPU municije sa FMJ zrnom od 230 greina i požurili na strelište. Posle kraćeg upoznavanja i privikavanja na oružje, prešli smo i na njegovo praktično isprobavanje.
Okviri su se tokom čitavog testiranja pokazali prilično pouzdanim, a punjenje je bilo lako, do poslednjeg metka. Ubacivanje okvira u pištolj se takođe pokazalo lakim, zbog levkasto prosečenog uvodnika na dršci, a uvođenje metka u cev glatko i odsečno, bez obzira da li je navlaka otpuštena polugom ili je repetiranje izvršeno rukom. Okidanje ovog modela je takođe bilo u okviru očekivanog. Nešto tvrđe od onoga što se kod nas smatra poželjnim, sa oko 2500 grama u SA i oko 6000 grama u DA režimu, ali dovoljno dobro, da ne zasmeta ni prilikom preciznog, a ni borbenog gađanja. Nešto duži hod obarača postoji kod oba režima gađanja, ali nema grebanja, a okidanje je odsečno i jasno.
Zbog relativno malih dimenzija, prilično velike mase i dobro oblikovanog i ugodnog rukohvata, ovaj model lepo leži u rukama. Raspored masa je dobar, a težište blago pomereno unapred, što oružju daje odličan balans, pa je zahvaljujući tome, ali i izuzetno preglednim i jasnim nišanima, pronalaženje meta bilo pravo zadovoljstvo.
Na gađanju, u kome je sa oduševljenjem učestvovao i vlasnik firme, gospodin Anđelković, Model 4566 T se zaista pokazao odličnim, što su svi prisutni, sa zadovoljstvom konstantovali.
Pištolj je, gađano sa oslonca, na 25 m, ostvario zaista odlične grupe, od kojih je najuža bila svega 48 mm široka, a verujemo da bi sa nekim drugim vrstama municije možda bila i uža. Zahvaljujući velikoj masi, ali i balansu, dobro je ležao pri brzoj paljbi, a na 15 metara (gađano iz ruku), svi pogoci su završavali u najužoj „A“ zoni taktičke mete.
Tokom ovog testiranja, nismo obeležili ni jedan zastoj, iako je sa svega 200 metaka, teško govoriti o apsolutnoj pouzdanosti. Ipak, Model 4566 T radio je lako i pouzdano, i do kraja prilično ubedio prisutne da mu se svakako može verovati.
Težak, moćan i precizan, sa 8+1 metak, u snažnom .45 ACP kalibru, ovaj pištolj se pokazao kao dobar izbor, kako civilima za samoodbranu, tako i onima koji kroz službu koju obavljaju, svakodnevno, svoj život „poveravaju oružju“.
B. VOJVODIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još