Ubica podmornica

Bacač dubinskih bombi Sipa, je britansko protivpodmorničko oružje iz Drugog svetskog rata. Kao glavno protivpodmorničko oružje na britanskim ratnim brodovima, Sipa je od 1943. godine zamenila Jež, a sama je 1950-ih godina zamenjena oruđem Limbo.
Na početku Drugog svetskog rata, glavno protivpodmorničko oružje na na britanskim i američkim ratnim brodovima bili su bacači dubinskih bombi. Međutim, veća brzina modernih nemačkih podmornica smanjila je njihovu efikasnost na svega 3%, pa su 1942. uvedeni višecevni bacači protivpodmorničkih zrna Jež, koji su izbacivali plotun od 24 zrna odjednom. ali zbog velike sile udara na palubu pri opaljenju plotuna (oko 4.000 kg/cm2), nisu bili pogodni za male brodove (patrolne čamce). Zato su britanska i američka RM uvele na manje brodove 1942. raketni bacač, nazvan Klopka (engl. Mousetrap). Primenom Ježa verovatnoća pogotka u podmornicu povećana je sredinom 1944. na 8%, a krajem rata na 10%. Pošto pri promašaju zrna udarni upaljač nije izazivao eksploziju, to je izostajalo moralno dejstvo eksplozije na posadu podmornice, pa Britanci 1943. uvode trocevni impulsni bacač nazvan Sipa, kojim se izbacivao plotun od tri dubinske bombe na udaljenost oko 270 m.


Bacač Sipa istovremeno izbacuje plotun od 3 dubinske bombe. Sastoji se od postolja, nosača, tri bestrzajne neizolučene cevi kalibra 301 mm, uređaja za naginjanje nosača, za daljinsko upravljanje, tempiranje i centralno okidanje. Cevi su različite dužine (2.369, 2.054 i 1.754 mm), zakošene (prednja i stražnja za 2.5 stepeni na spoljnu, a srednja na unutrašnju stranu od vertikale), stalne elevacije od 45 stepeni. Domet plotuna (u obliku trokuta) iznosi 270 m (pri brzini broda od 15 čvorova povećava se na oko 450 m). Nosač se može naginjati oko horizontalne ose za 45 stepeni na svaku stranu (25 stepeni za promenu pramčanog ugla gađanja, a 20 stepeni za popravku zbog naginjanja broda). Na brod se ugrađuje obično u parovima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još