Udarna pesnica SAD

Udarna pesnica SAD
M1 Abrams je glavni borbeni tenk američke vojske. Naziv je dobio po Krejtonu Abramsu, nekadašnjem načelniku generalštaba vojske SAD.
Početak razvoja Abrams kreće 1971. godine u saradnji sa Zapadnom Nemačkom kada se razvija program MBT-70. Nakon propasti tog projekta SAD pokreće svoj projekat KSM-803, koji je zbog visoke cene i složenosti odbačen. U septembru 1972. u Varenu (Mičigen) formiran je tim stručnjaka za izradu projekta KSM1. Na čelu tima bio je general Krejton Abrams, koji je preminuo tokom rada na projektu. Prvi predlog je napravljen 1976. godine i on je ostao temelj daljnjeg razvoja.
Ispitivanje osobina novog tenka je bilo pod istim uslovima kao kod njemačkog Leoparda 2, a rezultati nikada nisu objavljeni. Amerikanci su kao glavno oružje preuzeli top kalibra 120 mm sa Leoparda 2, a sve ostalo su razvili samostalno.
Serijska proizvodnja pod oznakom M1 Abrams počela je 1980. godine u Ohaju. Početno se proizvodilo 30 komada mesečno, a kasnije je osposobljena još jedna fabrika, pa su zajedno pravili 60 tenkova mesečno. Godine 1985. kreće serijska proizvodnja poboljšane verzije M1A1, a 1992. verzije M1A2.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još