Vang Comp 870 20GA

Godinama unazad, među svim vrstama oružja na tržištu, najmanje novih trendova viđano je kod lovačkih pušaka. Sve se svodilo na opšteprihvaćene trendove i klasične konstrukcije, samo najmanji deo „noviteta“, koji su svake godine najavljivani od strane brojnih proizvođača i stvarno je značio neki pomak. Jedini novi trend, koji generalno može da se primeti je prelazak sve većeg broja lovaca na puške kalibra 20, koje su donedavno tavorile, u odnosu na one u prihvaćenim kalibrima 12 i 16. Činjenica je da kalibar 20 (u varijanti 20/76 Magnum), omogućava korisniku upotrebu sačmenog punjenja, kao kod kalibra 12/70 i čak, nešto veći efikasni domet (par metara), uz istovremeno ukupno smanjivanje dimenzija i mase, u znatnoj meri. Uz to, puške kalibra 20, stanjivanjem i olakšavanjem dobijaju mnogo lepše proporcije, od istih modela u kalibru 12 (pa i 16), što u potpunosti objašnjava zbog čega su poslednjih godina postale pravi hit. Modele u ovom kalibru, počinju da proizvode i proizvođači koji ih nikada ranije nisu pravili.
Novi trend iz Arizone
Ipak, do sada je ovo važilo uglavnom za klasične lovačke puške, skoro isključivo dvocevke i tek po koji poluautomat, dok je na polju borbenih i samoodbrambenih sačmarica, svaki drugi kalibar osim 12/70 i 12/76 bio gotovo nezamisliv, a modeli u ostalim kalibrima nisu ni proizvođeni (osim ruske puške SAIGA – napravljene na osnovi čuvene automatske puške AK-47). Veliki broj fizički slabije razvijenih korisnika (ovde treba ubrojati i žene), imao je noćnu moru od njihove upotrebe, jer su i pumparice i poluautomati, jednostavno poznati po neprijatnom trzaju i pucnju, naročito u kalibru 12/76. Konačno, na tržištu se pojavio model, koji najavljuje novi trend i među borbenim puškama: Mod. 870 20GA, male privatne američke firme „Vang Comp“, iz Arizone.
Ova pumparica kalibra 20, izrađena u borbenoj konfiguraciji, zaista je nešto novo na tržistu, i verovatno će pokrenuti i druge proizvođače, da proprate ovaj trend sličnim modelima. Za sada, firma „Vang Comp“ je jedina, a njihov model specijalno je izrađena varijanta „Remingtonove“ klasične puške Mod. 870 Express, samo smanjenih dimenzija i u kalibru 20, što je do sada bilo nezamislivo.
Sve je počelo pre četiri godine, kada je vlasnik firme „Vang Comp“, na sajmu Shot Show u Las Vegasu, video prototip ovog „Remingtonovog“ modela u kalibru 20. Tako se rodila ideja, a osnovnu varijantu puške, „Vang Comp“, doradio je po svom konceptu borbene sačmare.
Dorada Remington 870 Express
Pre svega, nekoliko reči o samoj pušći, iako je ovaj model na tržištu prisutan već decenijama i većini je sasvim dobro poznat. Remington 870 Express, jedan je od najčvršćih modela pump-action pušaka uopšte. Načinjen je sa čeličnim sandukom, ultra jakom bravom i zbog toga poznat kao skoro neuništiv. „Vang Compov“ model 870 20GA, ima „slug“, odnosno glatku cev od 18,5 inča (470 mm), sa kojom je težak ukupno oko 2,5 kg prazan. Vlasnik firme Hans Vang, prvobitno je na ovaj model montirao 660 mm dugačku, u zadnjem delu ožlebljenu cev, da bi se konačno odlučio za ovu kraću, isto toliko efikasnu i preciznu (takođe ozlebljenu u prvoj trećini dužine). Sa izuzetnom pažnjom, usta cevi naknadno su ponovo obrađena, radi dobijanja vrhunske preciznosti.
Klasični kundak i podkundak, načinjeni su od orahovog drveta, a na kundak je montiran debeli, gumeni amortizer. U „Vang Compu“, razmatrali su izradu sintetičkog kundaka i podkundaka manje dužine, s obzirom da bi ovakav podkundak olakšao borbeno dopunjavanje puške, kroz otvor za izbacivanje čaure direktno u cev. Ipak, ovaj detalj moraće da sačeka narednu godinu, kada je planiran početak proizvodnje. Puška ima magacin kapaciteta četiri metka, a za sada se, za ovaj model ne proizvodi produžetak (za još dva metka, što je kod borbenih sačmarica uobičajena stvar). Naravno, ovaj nedostatak odmah je uočen i od samog proizvođača, koji je produžetak magacina već najavio za sledeću sezonu.
Od posebnih detalja, treba pomenuti odlične, italijanske LPA nišane. Puška ima tricijumom obeležene nišane, prednji u vidu mušice i potpuno podesivi zadnji „ghost ring“ (diopterski) nišan, zaštićene od mehaničkog oštećenja bočnim pločicama. Zadnji nišan čvrsto je ušrafljen u sanduk, sa dva čelična zavrtnja. Na cev je, radi sprečavanja treperenja vazduha kada je puška vruća, montirana niska, široka ventilirajuća šina. Na prednjem kraju cevi, odmah iza prednjeg nišana, levo i desno od ventilirajuće šine, načinjen je sistem za redukciju trzaja u vidu velikog broja rupica, prečnika 3 mm. Ovaj sistem, sa po 31 otvorom sa svake strane, izuzetno efikasno smiruje oružje i pri najbržoj paljbi, a osim odskoka cevi, znatno utiče i na povratni trzaj. Ispod cevi, na čepu kojim se cev fiksira na kraj tubularnog magacina, načinjen je široki krstasti zarez, kako bi se posle rasklapanja čep dodatno zategao, korišćenjem običnog novčića. Primećeno je, da nedovoljno pritezanje ovog čepa (rukom), obično dovodi do smanjivanja preciznosti, s obzirom da je cev slobodna i mrda u svim pravcima. Sa leve strane sanduka, montiran je plastični držač za četiri metka, što je dovoljna rezerva za većinu borbenih scenarija, koje je „Vang Comp“ uspeo da zamisli. Naravno, ovaj držač montiran je na način koji njegovo korišćenje omogućava samo desnorukim strelcima, pa mu se ovo rešenje može zameriti, kao jedna od ozbiljnijih slabosti.
U odnosu na standardnu „Remingtonovu“ pušku, nije bilo drugih, većih izmena, osim što je poluga kočnice, montirane poprečno na zadnju stranu branika obarača, znatno povećana radi lakše manipulacije. Svi metalni delovi puške, zaštićeni su mat crnim epoksidnim finišem, koji obezbeđuje visok nivo zaštite, od svih spoljnih uticaja.
Upotrebljiva u svim uslovima
Ovako laka i kratka puška, pokazala se izuzetno pogodnom za korišćenje u svim uslovima. Mnogo je pogodnija za korišćenje iz vozila, u odnosu na veću rođaku u kalibru 12, pa je „Vang Comp“ najsrdačnije preporučuje, svim vrstama korisnika. Iako u kalibru 20, model Vang Comp 870 ima dovoljno energetskog potencijala, za rešavanje većine taktičkih situacija (istinu za volju, može da se zameri nešto manji kapacitet, od onog uobičajenog kod ove vrste oružja). Zahvaljujući izuzetno precizno obrađenoj cevi, odličnim nišanima, kao i sistemu redukcije trzaja, ova puška pokazala se kao ultra precizna. Sa većinom američkih kugli (Remington Slugger, Winchester Super-X i Federal Power Shoc), „Foster“ oblika grupe na 46 metara, kretale su se od najboljih 40 mm (Remington), do 130 mm (Federal), sa prosečnih 80 mm (Winchester), što je apsolutno prihvatljivo, sa svakog aspekta borbene upotrebe. Prilikom korišćenja krupne sačme, kod nas poznate kao „nula“ prečnika 6,15 mm i sa 20 kuglica u patroni, dobijani su posipi 150-200 mm na 7 m, prosečno 410-470 mm na 15 m, i 620-760 mm na 25 m. Sa ovakvim snopom, sačinjenim od 20 kugli približne energije, kao pištoljski meci kalibra 7,65 mm, puška zaista odaje impresivan utisak, veoma moćnog borbenog oružja.
Sve u svemu, sa priličnim oduševljenjem pozdravljamo pojavljivanje jedne ozbiljne, kvalitetne borbene sačmare, potpuno čelične konstrukcije, ali načinjene u tako kompaktnim dimenzijama, da bez ograničenja može da se koristi u svakom ambijentalnom okruženju, i od strane fizički sitnijih i slabijih korisnika. Ovaj model, prilično redukovanog trzaja, ali bez znatnog umanjenja efikasnosti, može da bude interesantan širokom broju korisnika: od policije, agencija za obezbeđenje, do građanstva, koje u njemu može da pronađe i vrhunsko samoodbrambeno oružje (ali i interesantan lovački model, veoma upotrebljiv, na primer u lovu divljih svinja). Uz otklanjanje sitnijih nedostataka koje smo nabrojali, Vang Comp 870 20GA, može da bude ključni model, od koga će da krene koncepcijski potpuno nova vrsta, borbenih sačmarica.
B. VOJVODIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još