Vatrena moć

Još davne 2004. kompanija “Para Ordnance”, takođe poznata i kao “Para USA” ponudila je seriju kompaknih modela baziranih na M-1911 sa širokim ramom koji je prihvatao dvoredni okvir za municiju (proizvod po kome je “Para Ordnance” i postala poznata). Model je nazvan “Warthog” i odlikovao ga je kompaktan ram sa okvirom kapaciteta 10 metaka kalibra .45 ACP i skraćena navlaka za cev dužine 3 inča tj. 76 mm. U tom periodu, ovo je bila jedinstvena pojava jer su pištolji tog kalibra i formata imali dvostruko manji kapacitet. Napr. AMT Backup je nosio 5+1 metak a Glock 36 6+1. Ipak, zbog finansijskih poteškoća proizvodnja je prestala 2015. godine a kompanija je apsorbovana u “Freedom Group” pod “kišobranom” Remingtona. Ispostavilo se da to nije donelo finansijsku stabilnost, Remington je ubrzo bankrotirao a ideju o malom ali moćnom pištolju velikog kapaciteta u .45 ACP preuzeo je “Rock Island Armory”. Obzirom da je RIA deo konzorcijuma “Armscor International Inc.” baziranog na Filipinima, ovaj potez doneo je značajno manju cenu u odnosu na 1000 dolara koliko je koštao “Warthog”.


Novi – stari model nazvan je BBR 3.10 (prema dužini cevi) i predstavlja dobro poznatu konstrukciju Browningovog M-1911 sa redukovanim dimenzijama i nekim modernim detaljima kojima su osvežena klasična rešenja.
Ram i navlaka su izrađeni od karbonskog čelika finiiširanog parkerizacijom (komercijalni naziv za fosfatizaciju) a aluminijumski delovi sa mat-crnom površinom se dobro uklapaju u opšti izgled oružja. Skraćena navlaka sa gornje strane je zaobljena sa relativno uskom, ravnom površinom na samom vrhu koja olakšava nišanjenje. Mehanički nišani predstavljaju uobičajeno rešenje, prednji je široka, prizmatična mušica postavljena u “lastin rep” dok je nazad LPA nišan sa dve bele tačke, potpuno podesiv po pravcu i visini.


Ipak, najzanimljiviji detalj na navlaci predstavlja red koji formiraju tri mala kružna otvora neposredno iza prednjeg nišana. Njihova veličIna i raspored usklađeni su sa istim takvim otvorima koji se nalaze sa gornje strane kratke, masivne cevi pištolja. Funkcija tih otvora je da omoguće izlazak vrelih barutnih gasova pod velikim pritiskom koji na taj način potiskuju prednji deo oružja na dole i na tako umanjuju efeket odskoka cevi pri opaljenju. Iako kalibar .45 ACP ne spada u grupu ekstremno snažnih kalibara sa visokim radnim pritiscima, kratko, zdepasto oružje u trenutku kada cev napusti masivan projektil ima tendenciju da se “propinje” što usporava proces nišanjenja i opaljenja sledećeg metka. Ovakvi “hibridni kompenzatori” (ustvari, otvori na cevi) jedan su od načina da se taj problem ublaži. Sama cev u prednjem delu je upasovana bez cilindričnog “bushinga” inače prisutnog kod originalnog Browningovog rešenja. Ali na prednjem delu vođica povratne opruge mora biti nečim fiksirana pa je ispod cevi pozicioniran prihvatnik koji drži dvodelni sistem povratne opruge zadužen za pouzdanu funkciju i ublažavanje trzaja.


Sve komande su na uobičajenim pozicijama, bez dupliranja sa desne strane. To nije neobično obzirom na pozamašnu širinu rama koja bi sa dupliranim komandama bila još veća. Udarač je olakšan velikim ovalnim otvorom, podesiv okidač od aluminijumske elgure takođe, a rep automatske kočnice je produžen tako da dopušta što višu poziciju šake u odnosu na osu cevi. Stranice drške od polimera su čekirane na različit način u prednoj i zadnjoj zoni u pokušaju da hvat bude što sigurniji, bez proklizavanja u šaci nakon opaljenja. Sva ostala rešenja na oružjus u konvencionalna, štitnik okidača je zaobljen a čak je i donji deo rama začudo ostao bez sveprisutne picatinny šine za montažu svetiljki, lasera i sličnih priključaka.


Model RIA BBR 3.10 namenjen je prvenstveno za ličnu odbranu i koncipiran kao efikasno sredstvo za zaustavljanje napadača na relativno bliskim udaljenostima (do 150ak metara optimalno). Otuda i izbor kalibra kao i povećan kapacitet okvira. Okidanje je fabrički podešeno na 2,5 kg. Budući da je okidač podesiv, to se lako reguliše ali preporuka mnogih stručnjaka je da u stresnoj situaciji kao što je napad na život, treba imati nešto “tvrđi” okidač ukoliko niste ekspert za upotrebu oružja.
Pošto nismo imali priliku da lično testiramo ovo oružje prenosimo utiske stelaca sa bloga “American Rifleman” koji su BBR 3.10 testirali na daljini od 15 metara sa nekoliko vrsta municije. Kod testa preciznosti, prosečna veličina grupe bila je ispod 75 mm a pouzdansot takva da za preko 500 ispaljenih metaka nije zabeležen nijedan zastoj. Ali, pištolj svakako nije dobio visoku ocenu za ergonomiju. Za to je odgovorna (pre)velika širina drške od 37,6 mm u kombinaciji sa malom dužinom pa mali prst ostaje da “lebdi” ispod drške. Brza paljba sa teškim zrnima pod takvim okolnostima nije naročito ugodna i kontrola oružja zahteva prilično prakse da bi efikasno angažovali više meta. Uprkos masi od 936 grama bez municije i otvorima na cevi, čvrst stisak je neophodan. Dimenzije su podesne za prikriveno nošenje, sa visinom od 114 mm i ukupnom dužinom od 171 mm možda nije najmanje oružje ali je svakako dovoljno kompaktan da se sakrije ispod svakodnevne odeće.
Sa druge strane, veliki kapacitet potentnog kalibra i precizno uklopljeno, pouzdano oružje predstavljaju ultimativno sredstvo za odbranu života pa BBR 3.10 treba u tom svetlu i posmatrati. Za nepunih 700 dolara (trenutna cena u SAD( dobijate beskompromisno oružje za samoodbranu. Na vama je da se potrudite i osposobite za efikasnu upotrebu. Jedno je sigurno – takvu vatrenu moć treba ozbiljno shvatati.

D. Šaponjić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još