Vrhunska borbena ptica

Suhoj Su-34 je ruski dvomotorni taktički višenamenski lovac-bombarder – 4.++ generacije. Razvijen je u KB Suhoj, a serijski se proizvodi u Novosibirskoj fabrici aviona „Valerij Čkalov”. Prototip Su-34 , prvi put je poleteo 13. aprila 1990. godine, a zvanično je serijski standard uveden u oSuhoj Su-34 perativnu upotrebu u Rusko ratno vazduhoplovstvo početkom 2014. godine. Do sada ih je ruskoj avijaciji isporučeno oko 100 ovih letelica.


Namenjen je za napade, avionskim naoružanjem, kopnenih ciljeva u svim vremenskim uslovima, danju i noću. Planirano je da u perspektivi zameni Su-24, iako je i ovaj avion odnedavno modernizovan i usavršen. Opremljenost kabine pilota je veoma savremena. Ima tri multifunkcionalna prikazivača u boji, dva računara koja prate sve funkcije leta, savremen radarski sistem dometa 90 km, za ciljeve u vazduhu sa 3 m² površine radarskog preseka i 30 do 135 km za zemaljske ciljeve, male i druga vrednost za velike kao što je brod razarač. Može da prati 10 ciljeva a 4 da istovremeno nišani. Sistem za protivelektronsku zaštitu (ECM), deo je standardne opreme. Poseduje sistem za mapiranje terena, što omogućava let na maloj visini sa praćenjem konfiguracije terena. U kontejneru nosi sistem FLIR, laserski senzor i daljinomer i mamce za pasivnu zaštitu od IC raketa i radarskog osvetljenja.


Posada aviona poseduje kacige sa nišanskim prikazivačem SCH-3um, koji je povezan sa sistemom za upravljanje vatrom UOMZ. Preko prikazivača na kacigi, oba člana posade, kontinualno su stalno informisani o lokaciji cilja. Avion na raspolaganju ima veoma široku lepezu naoružanja, od raketa vazduh-vazduh, vođenih i nevođenih raketa vazduh-zemlja, vođenih raketa vazduh-brod, klasičnih slobodno padajućih bombi, vođenih (inteligentnih) bombi, kasetnih bombi, samonavođenih torpeda i protiv podmorničkih bova. Za to mu na raspolaganju stoji 12 podvesnih nosača naoružanja. Mornarička varijanta Su-34 može da nosi 4 samonavođena torpeda AP-SЭT-95.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još