Walther P99

Walther P99 je poluautomatski pištolj koji je razvila nemačka tvrtka Carl Walther GmbH Sportwaffen iz Ulma namenjen policiji, vojnim snagama i civilnom tržištu kao zamena za Walther P5 i P88.


Dizajn na novoj generaciji pištolja započeo je 1993. i trajao je do 1996., dok je 1997. predstavljen P99 te iste godine započinje serijska proizvodnja. Oružje je prvi put predstavljeno s 9×19 mm Parabellum municijom. Model .40 S&W prvenstveno je razvijen za američko tržište te tamo ulazi 1998. Pištolj koristi nemačka pokrajinska policija u Severnoj Rajni-Vestfaliji na zapadu zemlje, poljska policija i specijalne snage finske vojske čiji pištolji nose oznaku Pist 2003 (Pistooli 2003). Telo Walthera P99 izrađeno je od polimera dok je gornji klizni deo pištolja izrađen od čelika. S desne strane pištolja postoji crveni indikator koji svetli kad je pištolj repetiran. Osim sigurnosne kočnice, P99 ima mogućnost podešavanja paljbe i za uticaj vetra i visine. Walther P99 dostupan je u tri boje: potpuno crnoj, crnoj boji s kliznim delom obloženim titanom i vojno maslinastoj boji s kliznim delom crne boje. Tek je kompaktna verzija Walthera P99 dostupna samo u crnoj boji.
Redizajnirani P99 predstavljen je 2004. te je uključivao i promene na okidaču. Walther je takođe iskoristio tu mogućnost da izvrši redizajn na kliznom delu pištolja kako bi krajnjem korisniku dodatno olakšao rukovanje. Neki modeli izrađeni 2005. i svi kasniji modeli doživeli su još jedan redizajn i to u obliku izduženog okvira.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još