Zlatna sredina

Švajcarska kompanija “Brugger and Thomet” stekla je sjajnu reputaciju proizvodnjom brojnih modela prigušivača u različitim kalibrima, a postali su ekskluzivni snabdevač ovom vrstom opreme za “Heckler und Koch” što dovoljno govori o kvalitetu koji nude. Vremenom, iz bogatog iskustva u ovoj oblasti, rodila se ambicija da se na prilično zatvorenom segmentu tržišta, namenjenog pre svega opremanju specijalnih jedinica, nastupi sa kompletnim proizvodom koji osim prigušivača podrazumeva i oružje. To još uvek nisu bile potpuno originalne konstrukcije, već prerade odabranih modela drugih proizvođača, ali uz praktične izmene i poboljšanja koja su ih značajno unapredila. Revija “Kalibar” objavljivala je priloge o svakom od ovih modela, pa su tako obrađeni automati TP-9 i MP-9, kao i snajperska puška APR (dorada francuske Ultima Ratio), a svako od ovih oružja ima i prigušenu verziju. Svi koriste standardnu municiju i već postojeća rešenja. Ove godine “Brugger and Thomet” na nirnberškom sajmu IWA 2012. predstavio je potpuno novo, po mnogo čemu neobično oružje.
Označen kao SPR-300 novi model je puška specijalne namene, kao što i naziv govori (Special Purpose Rifle). Za razliku od dosadašnjeg pristupa, Švajcarci su odlučili da radi boljih performansi, iskoriste relativno nov i još uvek nedovoljno ispitan metak. Reč je o municiji kalibra 7,62×34 sasvim prigodnog imena .300 Whisper (šapat). Ova familija municije razvijena je početkom devedesetih godina prošlog veka, u kompaniji “SSK Industries”, pod rukovodstvom talentovanog inženjera J.D. Jonesa, kao metak opšte namene, koji je trebalo da nađe “zlatnu sredinu” između laganog, brzog .223 Remington i učinka na cilju masivnijeg .308 Winchester. Ovo ukrštanje je čak i fizički urađeno, skraćivanjem i proširenjem grlića čaure .223 Rem. u koju je postavljeno zrno kalibra 7,62 mm. Pokazalo se da kombinacija sa teškim zrnom od 220 grena i brzinom od 320 m/s, predstavlja odlično punjenje za prigušeno oružje. Uz to, ukupna dužina metka od 53 mm i čaura omogućavaju da se koristi na popularnoj platformi Stonerove AR-15/M-16 pa je ubrzo mnogo ljubitelja ručno punjenih tzv. wildcat kalibara, počelo uspešno da koristi .300 Whisper u lovu na jelene, a nedugo potom, custom proizvođači ponudili su lovačke SA revolvere za ovaj metak. Nova municija ima visoku preciznost na daljinama od nekoliko stotina metara i solidan učinak na jelenskoj divljači, što je dobra preporuka i za borbenu primenu. Kinetička energija je približno na nivou prosečnog punjenja .357 Magnum, ali je efekat na cilju zbog težeg i sporijeg zrna bliži kalibru .45 ACP.
Neobično, ali na štandu “Bruggera & Thometa” nisu dozvoljavali isprobavanje i manipulaciju novim modelom SPR-300. Ipak, bili smo u prilici da izbliza pogledamo novu prigušenu pušku, koja po zapadnim standardima predstavlja ozbiljan iskorak, u pravcu rešenja koja odavno koriste ruske specijalne jedinice u tzv. “asimetričnim sukobima”. U naoružanju Specnaza odavno se nalaze brojna kompaktna, prigušena oružja robusne konstrukcije, koja koriste specijalnu, nestandardnu municiju. Za to vreme, NATO je bio na stanovištu da zbog logistike, svo oružje mora da ima standardizovan kalibar. Ipak, prikrivena dejstva u brojnim akcijama na savremenom bojištu, koje predstavlja konglomerat urbanog (mahom porušenog) okruženja i terena pod različitom vegetacijom, pokazali su da je ruski recept daleko efikasniji. To je i bila polazna ideja konstruktorima u “Brugger & Thometu”, kada su za SPR-300 odabrali sistem repetirke sa kratkom cevi, odvojivim okvirom za municiju, sklopivim kundakom i demontažnim prigušivačem. Šasija oružja je od aluminijumske legure boje peska, pravougaone forme, olakšana mestimičnim udubljenjima, ali bez ustupaka u pogledu čvrstine. Na zadnjoj strani je jaka šarka, sa preklopnim kundakom u levu stranu, koji je opremljen podesivom obrazinom, a debeo amortizer od mekane gume navodi nas na pitanje, kakav je trzaj? SPR-300 je teška 3,4 kg bez optike, nožica i municije, pa komfor prilikom paljbe ne bi smeo da se dovodi u pitanje. Puška ima odvojive okvire kapaciteta 10 i 20 metaka, izrađene od poluprovidne plastike dim-sive boje, kao na jurišnim puškama SIG. Način učvršćivanja okvira je preko poluge postavljene pozadi, kao na „kalašnjikovu”. Udoban pištoljski rukohvat od gume i podesiv okidač, ukazuju na visoku preciznost, jer briga o udobnosti pri okidanju ima svrhe, samo ako strelac i oružje mogu da ostvare precizan pogodak. Ručica zatvarača je prava, sa velikom gumenom kuglom i dovoljno je podići je za 60 stepeni, da bi se zatvarač odbravio jer ima tri brega, koji se brave direktno u cevi. Nismo bili u prilici da uživo proverimo kako ceo sklop radi, ali čini se da je ručica zatvarača pomerena unapred za nijansu više, nego što je idealan položaj za brzo repetiranje. Na otvor za izbacivanje čaura može da se postavi platnena vrećica za sakupljanje izbačenih čaura. Zgodno rešenje, ako ne želite da ostavite tragove. Kočnica sa tri položaja je na standardnom mestu za lovačko oružje i angažuje se desnim palcem. Oružje nema mehaničke nišane, što je neobično s obzirom na namenu i moguće nepredviđene situacije.
Optika i drugi uređaji, montiraju se na Picatinny šinu koja se pruža duž celog sanduka, ali i na bočnim stranama nosača, u obliku mosta sa gornje strane oružja. Uobičajeno, za oružje namenjeno specijalnim jedinicama, montira se optički nišan Schmidt & Bender. Cev je duga 250 mm, ima četiri žleba sa desnim korakom uvijanja od samo 204 mm, jer se uglavnom koristi teško, relativno dugo zrno. Iako se SPR-300 može koristiti i bez prigušivača, na cev se preko dugog, sitnog navoja montira dugačak prigušivač, čiji zadnji deo obuhvata cev do ležišta metka i služi kao ekspanziona komora. Redukcija je vrlo visoka, po podacima proizvođača preko -40 dB, što je respektivan rezultat. Efikasan domet se procenjuje na oko 150 m sa namenskom, tzv. podzvučnom municijom i dvostruko više, sa metkom standardne brzine i lakim zrnom, kod koga je balistika vrlo bliska metku 7,62×39. Sa sklopljenim kundakom, SPR-300 duga je 740 mm, a sa ispruženim 957 mm. Maksimalna širina od 51 mm, povećava se na 78 mm kada se kundak sklopi u stranu. Ove dimenzije dopuštaju da SPR-300 može da se transportuje prikriveno, ispod duže odeće, što je poželjna osobina kod specijalnih zadataka i u policijskim akcijama. Ostaje da se vidi, da li će ovo biti početak novog trenda u korišćenju specijalne municije, za streljačko naoružanje NATO. Zasad je samo interesantan eksperiment, ali sa značajnim potencijalom.
D. ŠAPONJIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još