Idealan za rekreativno streljaštvo

Model J-67 je dugocevno, poluautomatsko oružje bullpup konstrukcije u pištoljskom kalibru 9 mm Para. Dizajner Dean Van Marel iz kompanije JARD osmislio je jednostavno i prilično jeftino oružje bazirano na ideji koju su svojevremeno imali tvorci britanskog automata Sten. Ovo oružje po klasifikaciji pripada relativno novoj kategoriji poluautomatski karabin. Od kada u svetskim armijama repetirke nisu osnovno oružje vojnika, ni njihove skraćene verzije više nemaju monopol na poseban naziv, pa se sada u SAD, dugocevno poluautomatsko oružje koje koristi pištoljski metak naziva „karabin“. Princip rada zasnovan je na trzaju slobodnog zatvarača, a konstrukcija je izrađena od presovanog aluminijumskog lima što masu oružja drži na oko 3 kg. Nije baš senzacionalan rezultat da oružje za pištoljski metak ima masu borbene puške, ali to ima i barem jednu dobru stranu o kojoj će biti reči kasnije. Tehnologija izrade na taj način nije novost, sasvim je isplativa, ali u SAD je primenjuje samo nekoliko proizvođača (što je jedan od razloga zbog kojih nema Kalašnjikova „Made in USA“). Bullpup konstrukcija J-67 osim očigledne prednosti u dimenzijama ima još jedan zanimljiv detalj – ispaljene čaure se izbacuju nadole, kroz otvor iza okvira za municiju. To je zahvalano, jer su sve komande na J-67 jednako prilagođene za upotrebu desnorukim i levorukim strelcima, pa izbačene čaure neće predstavljati smetnju. Oružje koristi pouzdane okvire za pištolj Glock, ali ako se koriste pojedini modeli sa tržišta dodatne opreme nisu isključeni problemi sa hranjenjem.


Oni koji su imali prilike da isprobaju J-57 slažu se u oceni da oružje uprkos gruboj i jednostavnoj izradi ima skoro zanemariv trzaj po opaljenju, uporediv sa puškom kalibra .22 LR. To je rezultat nekoliko faktora. Na prvom mestu, pomenuta masa oružja. Zatim, kompaktan zatvarač težak oko pola kilograma koji je koaksijalan tj. delimično obuhvata cev u zoni ležišta metka, pa se i na taj način postiže ušteda u dužini. Njegova masa i otpor povratne opruge na krutoj vođici apsorbuju dobar deo energije trzaja. Pritom, zatvarač ima neograničen hod pa ga u zadnjoj tački kretanja unazad zaustavlja sila opruge, a ne fizička prepreka. Takav sistem koriste Ultimax 100 i KelTec RDB, takođe poznati po mekom radu i odsustvu trzaja. Pravolinijska konfiguracija sa osom cevi u liniji oslonca za rame skoro u potpunosti eliminiše odskok. J-67 ima cev od 425 mm što mu daje ukupnu dužinu 668 mm bez ikakvih dodataka, iako se na cev može montirati prigušivač pucnja ili skrivač plamena. Na strelištu, J-67 pokazao je veoma dobre rezultate. Nije bilo zastoja bez obzira na tip municije, a budući da mu primarna namena nije pucanje u metu, preciznost je iznenađujuća. Grupe od po pet metaka ispaljene iz ležećeg stava bez oslonca i uz korišćenje mehaničkih nišana kretale su se između 58 i 86 mm na daljini od 100 metara. Za oružje u kalibru 9 mm Para bez optike, ovo je rezultat za poštovanje. Naravno, deo zasluge pri tome ima i odličan jednostepeni okidač – što i jeste JARD specijalnost. Održavanje je veoma jednostavno, dovoljno je odviti šraf isped štitnika okidača i rastaviti J-67 na osnovne sklopove – ukupno pet delova uključujući i pomenuti šraf. A ni kod rasklopljenog oružja nema puno posla. Posle ispaljenih 500 metaka skoro da nema tragova gareži u unutrašnjosti mehanizma.
S druge strane, neki detalji poput orebrenog limenog oslonca za rame, mogli bi da budu daleko bolji uz minimum ulaganja. Dovoljno je postaviti centimetar debeo komad gume, a na mestu gde se oslanja obraz polimerski deo pružio bi više komfora strelcu pri ekstremno niskim ili visokim temperaturama. Hod ručice zatvarača je hrapav, pri povlačenju se oseća grebanje, a bila bi udobnija za korišćenje sa nešto većim dimenzijama. Zatvarač ostaje u zadnjem položaju po opaljenju poslednjeg metka i automatski kreće unapred sa ubacivanjem punog okvira. Kočnica smeštena ispred okidača (kao kod Garand M-1) pristupačna je kažiprstu, ali da bi se aktivirala traži nešto veću silu od očekivane. Pouzdano funkcionisanje sa hiper-brzim, lakim zrnima, kao što je Liberty od 50 grs sa početnom brzinom od 760 m/s, dopušta J-67 veliki raspon nišanskih daljina pa je Picatinny šina sa gornje strane dobrodošla za montažu širokog spektra različitih nišana, od mehaničkih preko laserskih i refleksnih, do klasične optike.


Generalno, JARD J-67 je zanimljivo oružje koje svoju primenu verovatno neće naći u opremanju neke vojno-policijske formacije, ali je dobar izbor za rekreativno streljaštvo i kućnu odbranu (što je oblast kojom su Amerikanci opsednuti). Zašto baš ovaj model, kada kompanija nudi identično koncipirano oružje u kalibrima od .22 LR do sačmenog 12? Kalibar 9 mm Para se globalno dokazao kao najbolji izbor za pištoljski metak već duže od jednog veka, a izuzetno širok izbor različitih laboracija i zrna predstavlja veliku prednost za oružje koje pouzdano funkcioniše sa skoro svakim od njih. J-67 nudi odličnu preciznost, izuzetnu kontrolu i visoku pouzdanost u spretnom i kompaktnom pakovanju. Možda ne može da se meri po svim parametrima sa novim automatom SIG MPX, ali sa cenom od nepunih 900 dolara višestruko je jeftiniji od njega, pa se očekuje da privuče kupce skromnije platežne moći, iz redova takmičara 3 Gun Match u minor kategoriji. Svakako, korišćenje iste municije a možda i okvira za pištolj i pušku predstavlja značajnu prednost.

D. Š.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još