Idealni snop iz kratke cevi

Potreba da se iz kratkocevnog oružja sačmenim punjenjem zaspe cilj na maloj daljini, postoji od kako su se pojavile prve konstrukcije pištolja i revolvera. U savremenoj oružarskoj terminologiji, municija specijalizovana za takve namene obično se u engleskoj govornom području naziva snake shot ili rat shot, jer je metak male snage i punjen najsitnijom sačmom, korišćen za odbranu od zmija ili odstrel sitnih štetočina.
Međutim, izrada i upotreba municije koja umesto klasičnog zrna ima sačmu je povezana sa brojnim problemima koji znatno umanjuju efikasnost takvog metka. Prvobitna rešenja bila su zasnovana na kontejneru (najčešće od providne plastike) umesto zrna, s kojim je metak više podsećao na sačmeni patron smanjenih dimenzija. Takva municija se i sada proizvodi, ali u startu je bila neupotrebljiva u poluautomatskom modu pri korišćenju iz pištolja, jer oblik metka nije omogućavao nesmetano uvođenje iz okvira u cev. Čak i kada bi se metak pojedinačno ulagao u cev, radni pritisci su bili nesrazmerni propisanim vrednostima, koje su neophodne da bi se radni proces odbravljivanja oružja, kretanja navlake do željene tačke i uvođenja novog metka odvijao u potrebnim parametrima. Zato je ovakva vrsta municije u 20. veku preorijentisana na upotrebu u revolverima, pa se u kalibrima od .22 LR do .45 LC proizvodi i koristi uglavnom u SAD.

Novi-sacmeni-metak1.45-ACP-oprobali-smo-u-dva-najcesca-pistolja-tog-kalibra-Colt-1911A1-i-Glo-scaled.jpg
Novi sačmeni metak .45 ACP oprobali smo u dva pištolja tog kalibra

Naravno i pored decenijske upotrebe, nije mnogo opasnih zmija sprečeno da povredi kampere ili lovce, a o zaštiti od glodara, da i ne govorimo.
Realna potreba za tom specijalizovanom municijom, pojavila se kada su tokom Drugog svetskog rata, posade vazduhoplova bile prinuđene da se posle obaranja snalaze na udaljenim pacifičkim ostrvima. Upravo za njih je razvijen metak kalibra .45 ACP, punjen najsitnijom sačmom za prepelice, koji je mogao da se ispaljuje iz pištolja Colt M1911 – standardnog ličnog naoružanja avionskog osoblja. Kako se u tim surovim uslovima teško dolazilo do hrane, a ni susreti sa velikim otrovnicama nisu bili retkost, proizvođen je metak sa modifikovanom čaurom manevarske municije .45 ACP. Postupak je bio krajnje jednostavan – umesto zvezdastog savijanja usta čaure, najpre se umetao kartonski poklopac preko barutnog punjenja, potom 15 g sačme promera 1,2 mm, a onda se mali otvor na ustima čaure zalivao providnom kompozitnom smesom na bazi sintetičke smole. Važno je istaći da je proces poluautomatike bio obezbeđen, ali je usled ožlebljene cevi rasipanje sačmenih kuglica bilo izuzetno loše. Već na daljini od 2,5-3 jarda dolazilo je do prave disperzije, cev je posle prvog hica bila ekstremno poolovljena a ni pogoci nisu bili zadovoljavajući.

S leva dva sacmena metka (eksperimentalni CCI i novi PPU), zatim sa zrnima JHP, TMJ i klasicni FM.jpg
S leva dva sačmena metka (eksperimentalni CCI i novi PPU), zatim sa zrnima JHP, TMJ i klasični FM

Sve do pojave revolvera Taurus Judge, koji je konceptovan za upotrebu patrona .410 i teških revolverskih metaka .45 Long Colt, nije bilo naročito uspešnih pokušaja da se u oružju ručnog formata uspešno koristi sitna sačma. I pored toga, ne prestaje potreba da se sačma ispaljuje iz standardnog, najčešće prisutnog oružja u najpopularnijim kalibrima poput .38/357, 9×19 Para ili .45 ACP. Američki proizvođač CCI u programu ima paletu municije za pištolje i revolvere, koja umesto zrna ima plastični kontejner punjen sačmom. Najprodavaniji i najkorišćenji je metak .22 LR, koji stanovnici ruralnog dela SAD koriste iz pušaka i revolvera tog kalibra, gađajući zmije, krznašice, čak i ptice.

u Americi razvijen metak [1].45 na bazi ,,filmske,, municije, koji je imao produzenu cauru i mesi.jpg
U Americi je razvijen metak .45 na bazi ,,filmske,, municije, koji je imao produženu čauru
Osnovni problem pri korišćenju ovakvog metka – nepravilni snop i premali domet, ni do danas nije rešen, tako da ovom municijom nešto može da se pogodi do dva metra udaljenosti, a i to sa malom verovatnoćom ostvarivanja željenog efekta. Upravo zato smo sa zadovoljstvom prisustvovali testu u užičkom „Prvom partizanu“, gde je opitni strelac prezentovao interesantni eksperiment. Kao što je CCI sedamdestih godina prošlog veka, proizveo manju seriju municije sa sačmom u standardnoj košuljici zrna, nešto izmenjenom recepturom je nastao i vrlo efikasan metak tog tipa u kalibrima .45 ACP i 9 mm Para.
Efikasan do sedam metara
U serijsku, klasičnu kapisliranu čauru pištoljskog metka, stavljeno je uobičajeno barutno punjenje, a preko njega kartonski poklopac – baš kao pri laboraciji starijih sačmenih patrona. Potom je u preostali deo čaure sasuto 15 g sačme prečnika 1,2 ili 3 mm, pa metak kompletiran krimpovanjem bakarne košuljice standardnog zrna, zavisno od kalibra metka koji se koristi. Naoko, municija izgleda kao FMJ, ali protresanjem se trenutno uočava da je reč o neuobičajenom metku. Naravno – ukoliko bi došlo do ozbiljnije produkcije i prodaje, ova municija bi morala da bude naglašeno drugačije obeležena, da ne bi došlo do zabune. S obzirom da je u pitanju test, nije bilo potrebe za dodatnim intervencijama.

mao nesto losije rasturanje sacme i kosuljice na udaljenosti od 3 metra, ali itekako prihvatljivo.jpg
Nešto lošije rasturanje sačme i košuljice na udaljenosti od 3 metra, ali i te kako prihvatljivo

Pri testiranju smo koristili dva najčešća pištolja u kalibru .45 ACP – neprolazni Colt M1911 A1 i savremeni Glock Model 21. Opredelili smo se za snažniju municiju od „duge devetke“, jer 15 g sačme obećava, po pitanju samog ispaljenog snopa, a kako ovakav metak nema primenu u našim uslovima – „duga devetka“ u datom trenutku nije prioritet. Pre izlaska na vatrenu liniju, raspitali smo se kakvi rezultati su ostvareni u dosadašnjim opitima. Odgovor je da se ovakvo punjenje odlikuje osobinama koje krase tipske sačmene patrone, poput „Krušikovog“ metka K100 i stranih sa natpisima 80-100 ili Over 80 – pri izlasku iz cevi, veći deo sačmenih kuglica se nalazi u košuljici ili iza nje. Na oko metar i po udaljenosti od usta cevi, oko trećine kuglica se odvaja i formira snop širine tridesetak centimetara, u čijem središtu se i dalje nalazi košuljica sa većinom „dramlija“. To znači, da cilj udaljen metar-dva pogađa i nekoliko desetina kuglica, ali i košuljica koja u sebi nosi desetak grama olova. Potom, na daljini od oko četiri metra, košuljica nastavlja da se kreće nevezano od sačmenih kuglica i skoro sasvim gubi brzinu i rotaciju, pa u cilj udara poprečno, dok već na šestom metru najčešće pada na tlo. S druge strane, sačma je efikasna i snop zadovoljava sve do nešto preko sedam metara daljine, što je impresivan rezultat! Najbolji posip se ostvaruje do 4-4,5 m, čime se znatno prevazilaze grupe pogodaka ostvarivane najčešće korišćenom snake shot municijom CCI .22 LR.

Fascinantno grupisanje i probojnost najsitnije sacme, ispaljene iz pet metaka [1].45 ACP, sa dalj.jpg
Fascinantno grupisanje i probojnost najsitnije sačme, ispaljene iz pet metaka .45 ACP
Krećemo u opitni tunel i najpre iz oba pištolja isprobavamo funkcionalnost. Okvir za okvirom, brzom paljbom i bez zastoja, kao da je u pitanju etalonska serija FMJ municije! Ne samo što su i Colt i Glock radili poput dva rafinirana uređaja, već su i čaure posle ekstrakcije padale u isto okvirno polje – dokaz dobro odmerene laboracije. Posle toga, na udaljenosti od 4, 3, 2 i 1,5 m postavljamo panele debelog kartona bele boje, kako bismo testirali posip sačme na različitim daljinama, ali i probojnost. Zanimljivo, nešto tačnije plasirali su se hici iz klasično ožlebljene cevi Colta, dok je poligonalna u Glocku ostvarila nešto lošije rezultate. Kako je za projektovanu odbranu od zmija i eventualno pogađanje sitnih štetočina, optimalna daljina oko 2 do 3 m, konstatovali smo da širina sačmenog posipa od 30 cm u proseku, i te kako zadovoljava željene potrebe. Druga kategorija – probojnost, daleko je nadmašila sva očekivanja. Čak i na pet metara udaljenosti, sve kuglice i košuljica su probijale tvrdi karton debljine 1,5 mm. To jasno ukazuje na potencijalnu efikasnost ove municije protiv životinja, a strelac iz PPU nas je dodatno obavestio kako su jelovu dasku debljine 50 mm probijali ovom municijom sa daljine od tri metra. Zaista, ovaj metak obećava.
Bilo bi idealno da domaćem proizvođaču sa razvijenih tržišta stignu velike narudžbine i ovakve tipske municije, jer u aktuelnoj komercijalnoj prodaji nema sačmene municije koja nesmetano radi u pištoljima, a ne poolovljava cev i ostvaruje zadovoljavajući posip na cilju. U nekim drugim zemljama bi se u razvoj tog metka uložilo mnogo sredstava i energije, jer postoji potencijal da se daljim unapređenjem kreira i neletalni metak srodnih karakteristika, što je još jedan od zahteva specijalizovanih službi. Za sada, bilo je atraktivno učestvovati u ovom testu. Pogotovo što su mnogi znalci izričito tvrdili, kako je nemoguće napraviti metak koji bi zadovoljio sve opisane parametre.
tekst i foto M. Milanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još