Još jedan klon

Reč je o drugoj generaciji pištolja 9C1, nastaloj na platformi koja se prvi put pojavila još davne j2009. To je pištolj sa polimerskim ramom, koji ne može da sakrije svoju sličnost sa čuvenim austrijskim Glockom.Model 9C1, prilično je kompaktno oružje ukupne dužine 174 mm, sa klasično žlebljenom cevi od 101 mm i maksimalnom širinom 29 mm. Sa praznim okvirom za 14 metaka kalibra 9×19, masa mu je 656 g. Oblik, dimenzije i uglovi rukohvata obezbeđuju udoban hvat i brzo, prirodno pronalaženje nišanske slike. Na zadnjem delu rukohvata postavljen je izmenljiv gumeni insert koji se jednostavno montira, a pošto dolazi u tri veličine dopušta strelcu da pronađe najudobnije rešenje. S druge strane, kontaktne površine čak i sa suvim rukama deluju pomalo klizavo. Sam materijal polimerskog rama ostavlja jeftin utisak, a tome dobrim delom doprinosi grub, nedorađen izgled sa tragovima livenja i oštro istaknutim linijama na mestu spajanja kalupa. Drugačija tekstura na površini i nekoliko minuta jednostavne dorade rama, dopineli bi znatno povoljnijoj oceni. Trenutni izbor boja polimerskog rama kreće se od tamno zelene, braon, boje peska i ružičaste. Izgleda kao da crni pištolji više nisu u trendu?

Sa donje strane rama ulivena je šina za motažu dodatne opreme, ali sa samo jednim poprečnim urezom, što se može pokazati kao ograničavajući faktor za pojedine uređaje. Iako je FMK 9C1 prošao zahtevne bezbednosne testove u Kaliforniji i Masačusetsu (dve savezne države u SAD sa najstrožijim propisima po pitanju bezbednosti vatrenog oružja), još nijedna policijska ili bezbednosna služba nije nabavila 9C1 za svoj sastav, pa se Kompanija okrenula civilnoj populaciji.

Komande imaju uobičajen raspored, pa je nadohvat desnog palca poluga ustavljača navlake. Pločica za rasklapanje je istovetna onoj na pištoljima Glock, a dugme za oslobađanje okvira ima oblik zaobljenog trougla, u bazi štitnika okidača i lako se prebacuje sa leve na desnu stranu, ali zahteva prilično snažan pritisak. Od sigurnosnih uređaja 9C1 nema vidljivu kočnicu, osim uređaja koji sprečava okidanje kada je okvir za municiju izvađen i jezička na prilično širokom okidaču, koji neće dozvoliti opaljenje ukoliko nije povučen do kraja. Za razliku od Glocka, FMK 9C1 ima modifikovano DAO okidanje sa relativno dugim hodom ujednačene težine. To znači da u slučaju “laganja” municije možete ponovo povući okidač kao kod revolvera, bez potrebe da delimično povučete navlaku unazad i opet napnete mehanizam (kao kod Glocka). Kada je metak u cevi, sa zadnje strane navlake izviruje za oko 3 mm, cilindrični indikator sa crveno obojenim telom koji, se može i opipati u uslovima loše vidljivosti. Nišani su niski, široki i uz svaki pištolj dolazi set sa šest zadnjih i dva prednja nišana sa belim tačkama, što olakšava podešavanje tačke pogotka.

D.Š.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još