Karabin Sauer S202 Take Down

Izvorno obrtnočepni karabin Sauer 202 Take Down radi se u familiji kalibara medium, koju čine: 6,5×55; .270 W; .25-06; 7×64; .30-06; 8×57 IS; 9,3×62. Magnum familuju čine kalibri 6,5×68; .270 Weath. Mag; 7 mm Rem. Mag; .300 Win. Mag, a posebno ide kalibar .458 Lott. Ovaj naš karabin  ima cev kalibra 6,5×68 i 8×68 S. Ovo je naručilac puške mudro odabrao jer za oba ova kalibra ide jedan zatvarač iz familije magnum. Sauer Take Down kod promene familije (grupe) kalibara zahteva i novi zatvarač za razliku od Blasera, gde se menjaju samo čela zatvarača. Puška koju smo upoznali ima čelični sanduk, a zabravljivanje se obavlja direktno u cevi, ne u sanduku. Bravljenje obavljaju bregovi raspoređeni u dva reda po tri, gradeći međusobne uglove od 120 stepeni. Telo zatvarača je prečnika 21,2 mm, čelo je upušteno 4 mm da bi dno čaure bilo zaštićeno, a zub izvlakača je širok 3,5 mm. Okrugli opružni izbacivač čaura je sa suprotne strane. Ručica zatvarača je od čelika, a cilindrično telo zatvarača je finiširano postupkom poznatim pod imenom „tuširanje“, što daje vizuelno lep efekat. Na telu zatvarača postoje dva otvora za odvođenje vrelih barutnih gasova, jedan je napred u zoni bravljenja, a drugi nazad bočno, na cilindričnom delu.
Na zadnjem delu je crveno obeleženi indikator nategnutosti udarnog mehanizma. Zub udarača širok 4,5 mm i 1,5 mm je u zahvatu sa zapinjačem. Sistem za okidanje ima ubrzicu-šteher francuskog tipa. Sa uključenim šteherom izmerili smo silu okidanja 0,45 daN, što je po nama za lovnu pušku suviše „mekano“. Bez štehera je 1,3 daN i to je odlično, resko, okidanje bez imalo propadanja obarača.
Cevi u oba kalibra imaju ugrađene kompenzatore trzaja i ukupno su duge 722 mm, od čega 62 mm otpada na kompenzator. U zoni kompenzatora cev ima prečnik 20 mm, a prečnik cevi na ustima iznosi 16 mm. Cev u zoni bravljenja u sanduku je cilindrična i prečnik je 28,6 mm. Pozicioniranje cevi u sanduku se obavlja pomoću zuba dimenzija 7×7,5×1,5 mm, koji se nalazi na cilindričnom, najširem delu cevi. Postavljanje cevi u sanduk puške ide veoma lako uz tačno zauzimanje željenog položaja.
Kompenzator trzaja u oba kalibra veoma je efikasan i čine ga otvori prečnika 5,5 mm, raspoređeni po šest otvora u pet redova. Otvori su koso bušeni u odnosu na osu cevi, a uglovi bušenja su rezultat složenog proračuna baziranog na nauci o isticanju fluida i termodinamici.
Glavna prednost karabina Sauer S202 Take Down je što se rasklapanje, zamena cevi i sklapanje obavljaju bez alata. Puška se pritom transportuje do lovišta u rasklopljenom stanju u koferu kompaktnih dimenzija. Dužina kofera je samo 620 mm i u njemu se u dva dela nalaze: kundak i sanduk, podkundak, zatvarač, dve cevi različitih kalibara, optički nišan sa montažom, remnik sa brzo skidajućim gajkama i dve kutije municije različitog kalibra. Sve se to zaključava u koferu, bravom sa šifrom. Unutrašnjost kofera je mekana i ležišta svih pobrojanih delova i sklopova su precizno profilisana. Sve je pregradama i remenjem sa čičak trakom osigurano od međusobnog kontakta i oštećenja. Čak postoji i spoljašnja zaštita kofera, urađena od jakog platna sa zip zatvaračem. Ovaj kofer ima cenu kao osrednja puška.
Rasklapanje puške počinje skidanjem pređice i pritiskom na mesto gde je ona bila vezana za podkundak. Izvlačenjem podkundaka iz kundaka, uočavamo da je njihova međusobna veza jak čelični trn prečnika 13,8 mm sa šest radijalno raspoređenih bradavica. Pritiskom na dugme na vrhu podkundaka (gde se nalazila pređica za remnik), dolazi do uvlačenja bradavica i oslobađanja podkundaka. Naravno, pre svega se skida – vadi okvir za municiju i proverava ispražnjenost puške. Potom se puška oslanja na noge ili podlogu dnom kundaka i jednom (levom) rukom hvata se cev, a drugom rukom se zatvarač dovodi u prednji položaj pre bravljena. Istovremeno se odsečno povlači zatvarač u zadnji položaj, a leva ruka povlači cev napred. Cev će se odvojiti od sanduka. Zatvarač se pritiskom na polužicu vadi iz sanduka. Sklapanje je još jednostavnije…
Prateći bradavicu (zub) za pozicioniranje, uvučete odsečno cev u sanduk. Postavite zatvarač i zabravite ga u cevi. Uvučete trn na podkundaku u otvor na kundaku i zabravite podkundak. I to je sve! Bez alata, bez složenih zahvata i komplikovane obuke. Zato je Take Down S202 puška koju lovci obožavaju. Naravno, oni koji mogu da je priušte. Cena nove puške bez optike je 8.000 evra. Sa jednom cevi u izvedbi Classic košta oko 5.000 evra.
Sauer S202 ima zanimljivu kočnicu. Dugme ispred obarača potisnemo uvis, podigne se dugme iza zatvarača sa crvenim vencem, što nam govori da je puška otkočena. Kada želimo da je ukočimo, pritisenmo gornje dugme nadole. Lepo, vidljivo, pouzdano i sasvim originalno, što kompaniju „Sauer“ čini uglednom kućom.
Okviri za municiju su jednoredni i mogu da budu kapaciteta tri u medium kalibrima, dok je kod produženih četiri metka. Okvir se oslobađa pritiskom na dugme s prednje strane, tako da on ispadne na dlan lovca. „Naša“ puška opremljena je optičkim nišanom Swarovski Z6i 2-20×50 sa donjom šinom. Montaža je čuveni nemački MAKucik, sa hodom krilaca pri montaži i demontaži od najviše 180 stepeni. Na sanduk ove puške bila je, putem četiri vijka, pričvršćena 155 mm duga Picatinny šina. Skidali smo i postavljali optiku više puta bez ikakvih poteškoća. Čak smo je skinuli svaki put kada smo menjali cevi, izbegavajući potres pri zameni cevi, iako je taj potres (udar) daleko blaži od trzaja puške pri opaljenju ovako moćnih kalibara.
Vlasnik puške je levoruk, pa je poželeo da je opremi novim kundakom kod kragujevačkog umetnika-kundačara Veliše Ranitovića. Pripremak je na sajmu IWA, na štandu turske orahovine, posle četiri dana cenkanja plaćen samo 500 evra. Veliša je kundak radio pažljivo i strpljivo, poštujući zahteve i telesne mere lovca. Čekirane površine su 24 LPI, urađene na nivou najboljih evropskih majstora. Gumeni potkov je slavnog nemačkog „Wegu“ proizvođača. Tu je i gravirana pločica na dnu pištoljskog rukohvata sa inicijalima vlasnika puške. Divan kundak izuzetne teksture, ergonomije i završne obrade.
Sada krećemo sa izveštajem iz Trstenika, gde smo na strelištu pucali iz ove puške… Municija kalibra 6,5×68 je RWS Evolution Green 93 grejna (6,0 grama). Za drugu cev kalibra 8×68 S koristili smo Normu Swift mase 200 grejna (13 grama). RWS 6,5×68 ima V0-1110 m/s i E0-3696 J, sa tačkom MRD (GEE) na neverovatnih 235 m. Tu je od 0 do 250 m razlika u putanji samo 2,3 cm, a do 300 m – 9,4 cm. Za veći 8×68 S kalibar V0 je 900 m/s, a E0 je 5253 J. Ako je GEE (MRD) tačka na 183 m od 0 do 300 m, trajektorija ide od plus 15 do minus 188 mm.
Kvalitetna puška zahteva i kvalitetnu municiju, iako smo vlasniku savetovali municiju i zrna iz iste „kuhinje“, zbog veće ujednačenosti pogodaka sa promenom cevi. Test je pokazao da naš savet može i da se zanemari jer su pogoci (tražili smo srednji pogodak od tri metka), padali skoro na isto mesto. Na metu udaljenu 100 m uspevali smo da plasiramo najbolje grupe od 3 cm, uz odstupanje nakon promene cevi (kalibara), od najviše 2 cm. Odstupanje je bilo samo po visini 2 cm u korist 8×68 S. Sve nas je iznenadila efikasnost kompenzatora trzaja. Za kalibar 6,5×68 izuzev moćnog pucnja, odskok cevi u vis i trzaj – udar u rame je potpuno zanemariv!
Moćni 8×68 S sa preko 5.000 džula trza manje nego karabin Zastava 8×57 IS. Veoma je mali odskok cevi u vis. Kompenzatori rade i kao razbijači pucnja, tako da je pucanj glasan, ali kao da dolazi sa nekog drugog mesta, ako niste pored strelca. Uvođenje metka i ekstrakcija čaura su nepogrešivi. Okvir je zajednički za oba kalibra, što je još jedna potvrda pametnog odabira kalibara. Jedina napomena na koju bi vam skrenuli pažnju je da kalibar 6,5×68 daleko ergonomijom prelazi potrebe lova na srneću divljač i da bi u normalnim daljinama znatno oštetio meso divljači. On nosi približno isto energije kao .308 Win; 9×57 IS; .30-06 S; .270 Win; 7X64, a po našem Zakonu njime nije dozvoljen lov divljih svinja!?
Sa strelišta odlazimo zadovoljni i puni hvale za ovu nemačku pušku. Tek smo na strelištu utvrdili da su sve naše sumnje vezane za zamenu cevi, kalibara i skidanje optike, bile potpuno bez osnova. Uživali smo radeći test i prikaz ovako kvalitetne i skupe puške. Ako nešto negativno moramo da navedemo, to je dosta visoka masa puške sa optikom, montažom i municijom – 5500 g.
Tome svakako doprinose čelični sanduk i duga čelična Picatinny šina sa čeličnom MAKucik montažom. No to je minorna zamerka prema svim pozitivnim utiscima koje je na nas ostavio ovaj fini lovački komplet.
tekst i foto V, Mitrović

Tehničke karakteristike

Model: Sauer 202 Take Down
Kalibri: 6,5×68 i 8×68 S
Dužina cevi sa kompenzatorom (mm): 722
Dužina cevi bez kompenzatora (mm): 660
Ukupna dužina puške (mm): 1235
Masa kompleta sa optičkim nišanom i 4 metka (g): 5500
Kapacitet okvira (metaka): 4

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još