Kompaktne, lagane i moćne

Oni koji vole karnevale i masovne svetkovine, otišli bi na karneval u Rio de Ženeiru, ljubitelji fudbala vreme provodili na slavnim brazilskim fudbalskim stadionima, ali među lovcima i prirodnjacima ima onih koji bi pre izabrali rizično i neizvesno krstarenje Amazonijom, nego neki dobro organizovani i skupi afrički safari. Brazil, Amazon i džungla imaju neku magičnu privlačnost. Brazil, najveća južnoamerička država sa 185 miliona stanovnika, smeštenih na ogromnoj površini od 8.574.404 km2, ima tri poznate fabrike oružja: „Taurus“ iz Porto Alegrea, „Rossi“ iz Sao Leopolda i „ER Amantino Joao Boito“ iz Veranopolisa.  Amadeo Rossi je 1889, osnovao fabriku oružja u gradu Sao Leopoldo, koja je u narednih 120 godina postala jedna od deset najvećih u svetu. Karabini, sačmarice i revolveri „Rossi“ nisu tako svetski poznati uprkos višemilionskoj produkciji, jer je do šezdesetih godina 20. veka njihova opredeljenost bila isključivo tržište Južne Amerike. Oduvek su radili odlično oružje umerene cene, ali bilo im je dovoljno da celokupnu proizvodnju plasiraju i prodaju u svom okruženju. U svetu su se pročuli najpre po revolverima, zatim i puškama, kada su „Interarms“ iz Aleksandrije (Virdžinija) i „Braz-Tech International L.C.“ počeli masovno da uvoze njihove proizvode na tržište SAD. Sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka „Rossi“ je u proizvodnji imao više od 60 modela revolvera i 25 različitih pušaka. To je bio ogroman asortiman oružja.


Predstavljanje počinjemo sa puškama polužnog sistema (lever action) ili kako ih kod nas nazivaju – „vinčesterkama“. Lever action puške, koje su na osnovu Henrijeve i Brauningove konstrukcije proslavile američku fabriku „Winchester“ – „Rossi“ uspešno proizvodi već decenijama. Odličnog su kvaliteta, ima ih u brojnim verzijama, a jeftinije su od „Winchesterovih“. Već smo pisali o polužnim repetirkama „Rossi“, ali ima i danas mnogo noviteta u lever action konstrukciji, staroj 150 godina. Većina „Rossijevih“ polužnih repetirki, bila je po Brauningovoj konstrukciji Winchester 94, kod koje se ispaljene čaure gornjim izvlakačem na zatvaraču izbacuju vertikalno uvis. Ovo masovno prihvaćeno rešenje kod „Rossija“ se naziva Model R92 i radi se uporedo sa oktagonalnim i okruglim spoljašnjim profilom cevi. „Rossijeve“ osmougaone polužne puške mogu da budu u kalibrima .38 Spl/ .357 Mag, .45 Colt (i .45 Long Colt) i .44-40 Win. U zavisnosti od dužine cevi – 510 ili 610 mm, dužina potcevnog tubularnog magacina uslovljava i kapacitet pušaka na osam do 12 metaka – uglavnom deset. Puške Rossi R92 koriste lako dostupnu revolversku municiju, pouzdane su, relativno jeftine i rado ih prihvataju naši CAS strelci. U ovom sportu se teži da revolver i puška koriste istu municiju, npr. .38 Spl/ .357 Mag ili .45 LC. „Rossijev“ model okrugle cevi R92 Lound Barrel pokriva sve nabrojane kalibre uz dodatak moćnog .454 Casull. Ovaj teški, relativno novi revolverski metak ispaljen iz duge karabinske cevi pretvara Rossi R92 u odlično lovačko oružje namenjeno lovu divljih svinja u šumi i čestaru. Na kratkom rastojanju zrno .454 casull mase 16,8 g 9260 grs) i energije od preko 2600 J zaustaviće većinu primeraka domaće crne divljači, pogotovo što se lovac oseća sigurnim, misleći na još devet metaka u magacinu. Ta podsvesna želja za velikom vatrenom moći i mnogo jakih metaka u magacinu ili okviru oružja, godinama se podgreva lovačkim pričama, poput one da su u Vermontu u SAD 1900, pronađeni ostaci lovca, pet ustreljenih vukova i ispražnjena Winchester 94 kalibra .30-30 W. Priča koja tera na razmišljanje, prvenstveno mlade lovce…


„Rossi“ je pre više od desetak godina na tržište polužnu repetirku Rio Grande kalibra .30-30 Win, koja ispaljenu čauru izbacuje u desnu stranu i puške Marlin. Ovaj tehnički detalj omogućava da se na gornjoj strani sanduka ugradi „Viverova“ univerzalna šina za prihvat montaže optičkih nišana. Rio Grande ima kraću cev dugu 510 mm, teži 3.178 kg i u tubularni magacin prima šest metaka .30-30 W. Nemojte da potcenjujete metak .30-30 (7,62x51R), jer je dovoljan za lov većine manje i srednjekrupne evropske divljači. Zrno mase 11 g (170 grs), kreće iz cevi brzinom od 670 m/s noseći energiju od oko 2.500 J (džula), pri umerenom radnom pritisku od 3.200 bara. Trzaj kompaktne lagane puške je vrlo blag, uz mogućnost brzog repetiranja i plasiranja narednog hica. Kalibar .30-30 Win po našem važećem lovnom zakonu, zadovoljava sve uslove za municiju kojom mogu da se love srne i divlje svinje (o predatorima da i ne govorimo). Pored drvenog kundaka, Rio Grande može da se dobije i sa polimerskim, u kamuflažnom real tree (šumskom) finišu. Takođe, lovac se odlučuje između puške izrađene od bruniranog ugljeničnog ili nerđajućeg čelika. Puška još ima poprečnu cross bolt kočnicu i patentirani „Taurusov“ sigurnosni sistem trajno obezbeđenog udarača. Ovaj sistem onemogućava zloupotrebu oružja svim licima koja nemaju sigurnosni ključić, koji se isporučuje prilikom kupovine puške. Očekujemo da se i Rio Grande pojavi u kalibru .454 Casull.
Jednocevna, prelamajuća puška Wizard (mađioničar, čudotvorac), namenjena je lovcima koji vole jednometke. Bez obzira da li ima novi naziv Wizard ili starije oznake Trifecta, Pick 4, Youth… uvek se radi o prelamajućem, jednocevnom oružju za koje može da se kupi 13 ožlebljenih cevi za municiju sa bezdimnim barutom, dve ožlebljene cevi za crni barut i tri rezervne cevi u sačmenim kalibrima. Poput legendarnih pištolja „Thompson Center“ – Contender i Encore i „Rossi“ je ponudio više verzija sa raznim kompletima cevi. Obuhvaćeni žlebljeni kalibri su: .17 HMR, .22 LR, .22 Mag, .22-250 Rem, .223 Rem, .243 Win, .270 Win, .30-06 Sprg, .308 Win, .38/.357 Mag, .44 mag, .45-70 Gvt, 7,62×39. Kalibri predviđeni za crni barut i perkusionu kapislu su .45 i .50 (11,43 i 12,7 mm), dok su sačmeni .410 sa ležištem dugim 3 inča, 20/76 i 12/76. Kupovinom jedne puške, u bilo kom od ovih kalibara ulazite u familiju Rossi jednocevke, za koju dalje kupujete samo nove cevi. Ima izmena u detaljima, jer se ne opaljuje .22 LR, kao 12/76, ali je sve prilagođeno malim invarijantama. Konstrukcijski se radi o prelamajućoj pušci čelične kovane baskule sa spoljašnjim udaračem, koji ima sigurnosni međupoložaj. Osigurava ga i posebna, nezavisna mehanička kočnica i „Taurusov“ uređaj za trajno zaključavanje ključem. Cev se u baskuli bravi prizmatičnim klinom, sličnog profila kao na ruskim jednocevkama IŽ-18 (IŽ-18MH). Ovde se komandovanje bravećim blokom obavlja pritiskom na segment, smešten sa desne strane udarača. Cev se brzo menja odvijanjem jednog vijka, bez upotrebe alata. Cevi su uglavnom u bruniranom mat-finišu, iako ima i niklovanih verzija. U zavisnosti od želje kupca i kalibra, karabinske cevi mogu da budu duge 470, 560, 585 i 610 mm. Za puške na crni barut koje su u svetu sve popularnije i za lov i sportsko streljaštvo, predviđene su cevi dužine 510, 585 i 610 mm, dok su sačmene u rasponu od 470, 560 ili 710 mm.


Kad se oružje u ozbiljnoj fabrici osmisli kao modularno, s predviđanjem mnogostrukog uklapanja delova i kalibara, to važi i za sve podsklopove koji u njega mogu da se ugrade. Npr. postoji mnoštvo raspoloživih mehaničkih fiksnih i podesivih nišana sa različitim mušicama – metalnim ili sa fiber optik vlaknom. Naravno, mehanički nišani ne smetaju postavljanju Viverovih ili Picatinny šina, Viver pločica i sl. za prihvat svih mogućih optičkih, refleksnih, kolimatorskih ili svetlosnih nišana i uređaja.
Pored velikog izbora nišana, zastupljena su i najrazličitija rešenja kundaka: drveni, sa niskim, visokim ili demontažnim obrazinama, raznim gumenim amortizerima, kvalitetnim polimerskim, crnim ili kamuflažnim… Ukoliko niste zadovoljni postojećim, sve može lako da se zameni drugim, lepšim i odgovarajućim kundakom, koji se naknadno dokupi. U „Rossiju“ su ponudili različite komplete ove puške sa unapred fabrički odabrane tri cevi. Jedan komplet obuhvata .50 kalibarsku (12,7 mm) cev za crni barut sa šipkom za punjenje, karabinsku cev bez mehaničkih nišana kalibra .243 Win za koju kupac sam bira odgovarajući optički nišan i treću cev u snažnom sačmenom kalibru 12/76. To može da se promeni, pa umesto „pedesetice“ na crni barut može da bude MK cev .22 LR, karabinska .30-06 Sprg i sačmena 12/76… Nude se i sve tri sačmene cevi u kompletu .410, 20/76 i 12/76. „Rossi“ je ovim modelom pokrio brojne želje izbirljivih kupaca i to za malo novca, jer je ovo jeftina puška.


Rossi Circuit Judge je višenamensko oružje proizašlo iz saradnje „Rossija“ i „Taurusa“. Pre nekoliko godina predstavili smo „Taurusov“ petometni revolver, koji istovremeno može da koristi sačmenu municiju .410 i moćne revolverske metke .45 Long Colt. Sada je to pretočeno u „Rossijevu“ revolversku pušku. Ovaj brazilski „sudija“ u cilindar prima bez razlike sačmene patrone kalibra .410 (.36) duge 70 i 76 mm ili stare revolverske metke .45 LC. Cev duga 470 mm ima ugrađene mehaničke nišane: napred jarko crveno fiber optik vlakno i podesivi zadnji nišan.
Puca se jednostrukom i dvostrukom akcijom, uz klasičan revolverski spoljašnji udarač. Cilindar se klasičnom komandom izbacuje na levu stranu. Zvezda – ekstraktor, simultano izvlači svih pet metaka. Na ramu oružja ispred cilindra postoji zaštitnik koji prednju ruku štiti od čestica sagorelih barutnih gasova, koje prodiru kroz zazor između cevi i cilindra. Ukupna dužina puške Circuit Judge je 965 mm, a masa je 2.156 g – kompaktno, lagano i moćno oružje. Odlično za samoodbranu kuće i imanja ili različite poslove čuvanja objekata, stada… Pet prošaranih metaka – teška kugla i sitna sačma su višenamenski vatreni potencijal. Uvek napunjeno, bez sabijenih opruga, sposobno da puca brzo – DA ili uz precizno nišanjenje – SA. Lako se održava i čisti bez komplikovanog rasklapanja. I ljubitelji oružja čije su vitrine pune različitih lovačkih pušaka, poželeli bi ovu revolversku pušku, pogotovo što je i cenom prilagođena kupovnoj moći najširih slojeva stanovništva Latinske Amerike.
V. M.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još