Mossberg 500A i Winchester SXP Defender

Sačmarice sistema repetiranja kliznim potkundakom na našim prostorima bile su i ostale srazmerno najređi model pušaka koje koriste patronsku municiju. Više je razloga i uzroka tome, iako su još od sedamdesetih godina prošlog veka pod snažnim uticajem holivudskih filmova privlačile pozornost gledalaca.

Pripisivana su im svojstva i upotrebne karakteristike daleko od realno ostvarivih, poput raznošenja i prevrtanja automobila u pokretu jednim hicem, “oduvavanja” protivnika više metara unatrag ili totalne dezintegracije cilja posle pogotka. Naravno, njihova balistička svojstva su u potpunosti u rangu ostalih glatkocevnih pušaka identičnog kalibra, često i ispod većine koje su drugog sistema, ali su svoju popularnost (prvenstveno u Severnoj Americi) dugovale nekim sasvim drugim kvalitetima.
Osim na velikom ekranu, popularne pumparice smo mogli videti i u specijalizovanim katalozima poput “Frankonia Jagd” koji su dopirali do nas, ostavljajući potencijalne korisnike u čudu svojom srazmerno niskom cenom koja je retko prelazila iznose od tadašnjih pet stotina nemačkih maraka. Čeznutljivo smo razgledali fotografije određenih modela i maštali o mogućnosti da ih nabavimo. Ukoliko dozvolite primesu ličnog, upravo na osnovu tih i takvih vizuelnih impresija sam još od kraja osamdesetih godina 20. veka priželjkivao da posedujem robusnu američku Mossberg Model 500 u kratkocevnoj verziji sa drvenim kundakom i potkundakom. Retko ih je bilo u ponudi na ovdašnjem tržištu, ali sam ipak simbolično za svoj četrdeseti rođendan postao ponosni vlasnik upravo jednog takvog primerka.

I u osnovnoj konfiguraciji Mossbrg 500 je izuzetno dopadljiva puka.jpg
I u osnovnoj konfiguraciji Mossbrg 500 je izuzetno dopadljiva puška

U pitanju je bila verzija sa najdužom cevi od 30 inča (762 mm) na čijem prednjem kraju se nalazio neobični podesivi čok koji se podešavao okretanjem spoljnog prstena. Kako naš veteran Vlada Mitrović obično duhovito zapaža, tipičan Balkanac se u oružarskom svetu prepoznaje po opsesivnoj potrebi da skrati pušku i poveća pištolj, nisam odoleo izazovu da primenim identični postupak. S obzirom na projektovanu namenu, cev je skraćena na meni optimalnih 55 cm, pretvorivši oružje u tipičnu “kombat” varijaciju sa kraćom cilindričnom cevi. S kapacitetom 5+1 patron kalibra 12/76, narednih 12 godina postala mi je najomiljenija igračka svih vremena. Iako član lovačkog društva, rado ističem kako nikada nisam podigao pušku ka bilo kojoj životinji, ali sam je s neskrivenim užitkom nosio u skoro svim prilikama kada sam pozivan u lov. Sam osećaj kretanja po prirodi naoružan pojedinima od nas neuporedivo znači od bilo kog trofeja.
Znatno više “akcije” je moj primerak doživeo na strelištima, gde sam u društvu brojnih prijatelja upražnjavao rekreativno streljaštvo i uvek je bila u centru pažnje. Na distancama do tridesetak koraka munjevitim, praktično instinktivnim potezanjem i nišanjenjem niz cev, čak i prosečno verziran korisnik može prvom patronom u jednoj sekundi da plasira svih devet kugli promera 8,5 mm (naša oznaka PP) u crni krug uobičajene mete za kratkocevno oružje. S druge strane, čak i najboljim strelcima-takmičarima to je skoro nemoguće ostvariti upotrebom pištolja.

Test nove pumparice Winchester SXP Defender Hi-Cap je bio atraktivan u svakom smislu.jpg
Test nove pumparice Winchester SXP Defender Hi-Cap je bio atraktivan u svakom smislu

Vremenom se profilisala najpodesnija municija za određene vrste improvizovanih ciljeva na strelištima. Iako je nominalni kalibar 12/76, nije imalo svrhe i smisla koristiti magnum laboracije i jedinična zrna, već samo standardna punjenja 12/70. Uz neskrivenu primesu lokalpatriozma, najradije koristim seriju Falcon patrona sitnije sačmene granulacije proizvođača “Stepski soko”, ali i rafiniranu britansku municiju Hull Three Crowns s oznakom AAA. Svakako da na tržištu postoje podesnije vrste municije za neke druge potrebe i situacije, ali za našu varijantu “plinkinga” ovo ispunjava projektovano.
Ukupne mase tek negde oko tri kilograma, Mossberg 500 je lagano, spretno i nadasve pouzdano oružje koje ima vrlo široku primenu. Na tržištu se pojavila pre tačno šest decenija, pa je ovaj tekst i svojevrsni omaž tom jubileju. Od prvog dana su mnogi poznavaoci ukazivali kako konkurentska Remington 870 ima čvršću konstrukciju zbog primene samo čelika i drveta, dok serija 500 ima aluminijumski sanduk i plastični nosač mehanizma.

Mossberg se odlikuje nešto grubljim radom prilikom repetiranja u odnosu na Winchester 1200 i 1300, a postoje italijanske pumparice koje imaju finiji okidački mehanizam. Mnogi preferiraju poluautomate u odnosu na repetirke, drugi smatraju kako je ovo oružje primereno samo borbenim situacijama, a postoje i korisnici koji se kunu u svoje sačmarice ruskog porekla jer zbog hromiranih cevi ne moraju da se čiste…
Uz napomenu kako osobe koje ne održavaju svoje oružje nakon gađanja i ne zaslužuju da ga uopšte imaju, uvek se postavljalo kontrapitanje svim pobrojanim manama: zašto su onda svi odreda želeli da se menjaju, nudeći svoje bolje puške za ovu? Doduše, pre oko desetak godina sam bio u ozbiljnoj dilemi. Poznanik je ponudio svoju fabrički novu i tek kupljenu Winchester Defender pumparicu, kapaciteta 7+1 patron, sa sintetičkim kundakom i potkundakom, a sve po sistemu “glava za glavu” bez doplate. Da li je njegova zaista bolja, nismo doznali. Ali, nedavna prepiska sa našim povremenim saradnikom Brankom Trifunovićem je bila povod da ponovo preispitamo to poređenje.

Budući da godinama živi u Belgiji, Bane je mogućnosti da isproba i nabavi razne modele vatrenog oružja, posebno ono koje je namenjeno takmičarskim disciplinama koje se smatraju simulacijom borbenog gađanja. Ostvarivši zapažene rezultate u tamošnjim IPSC ligama, opremio se i za “Multi gun” nabavivši pumparicu Winchester SXP Defender High Capacity u kalibru 12/76 i cevi od 51 cm. Zahvaljujući sanduku od aluminijumske legure i prihvatnim površina izrađenih od kompozitnih materijala, ova puška ima masu od samo 3,1 kg uz kapacitet tubularnog magacina od sedam patrona. Cev ove Winchesterke je cilindrična bez čoka, iznutra tvrdo hromirana, fabrički se isporučuje sa fiber cevčicom prednjeg nišana, velike svetlosne propustljivosti, kao opcijom ugradnje šine za montiranje refleksnih optičkih nišana.
Za razliku od Mosberga i većine drugih pumparica na tržištu koje imaju sistema bravljenja zatvarača klinom, SXP bravi “zvezdom” kao i njene prethodnice 1200 i 1300, što omogućava znatno glatkiji rad mehanizam za repetiranje. Prilikom ispaljenja metka, puška se odbravi do gotovo polovine, pa je dovoljan mali pokret rukom i ponovo je spremna za naredni hitac. Usled toga se i reklamira kao “super pump” je omogućava takmičarima jako brzo dejstvo.
U konfiguraciji sa remnikom koji je ujedno nosač patrona, dodatkom na kundaku iste namene i punim magacinom, može da se ponese 29 patrona odjednom, što zaista nije za zanemariti. Prema Brankovim navodima, pouzdano radi sa svim patronama koje je probao, iako je trzaj prilično jak kada se ispaljuje slug municija. Izuzetno je jednostavna za rasklopanje i održavanje, a najveći kvalitet joj je cena od 370 eura u maloprodaji. Čak i kada se napuni do maksimalnog kapaciteta patrona najveće mase sačmenog punjenja, balans je prihvatljiv jer “prednja” ruka je dovoljno daleko napred da se težina magacina rasporedi ravnomerno.

U ponudi je i rotacioni dobo za Model 500, koji zaista nema nekakvu upotrebnu vrednost.jpg
U ponudi je i rotacioni doboš za Model 500, koji zaista nema nekakvu upotrebnu vrednost

Dakle, s jedne strane imamo na delu “ljutu klasiku” u vidu retro Mossberg 500A, a s druge znatno savremeniju Winchester SXP Defender primerenu nekom novom dobu i generaciji strelaca. U prilog starije konstrukcije govori podatak da je ona jedina puška te vrste koja je uspešno prošla rigorozna testiranja američke vlade za upotrebu borbenih sačmarica za njihovu vojsku i mornaricu po standardu Mil-S-3443. Dalje, proizvodi se i prodaje već 60 godina u 55 različitih konfiguracija zavisno od namene, u milionskom “tiražu”.
Opet, na strani SXP je neuporedivo finiji rad mehanizma, izostanak klimanja potkundaka, pregledniji nišani, mogućnost da se bez dodatnih puškarskih intervencija montira obilje dodatne opreme, a ni dve patrone više u magacinu su nekome prednost. Estetski doživljaj drvenog ili plastičnog kundaka je više stvar ličnog senzibiliteta, nego što predstavlja neku konkretnu i opipljivu prednost jednog modela u odnosu na drugi.

Balans je prihvatljiv jer prednja ruka je dovoljno daleko napred da se teina magacina rasporedi ravnomerno.jpg
Balans je prihvatljiv jer prednja ruka je dovoljno daleko napred da se težina magacina rasporedi ravnomerno

Na strelištu obe rade savršeno pouzdano sa svom mogućom municijom tog kalibra, a zastoji i kvarovi su u domenu statističke greške. Nema bitne razlike u preciznosti sačmenog snopa na uobičajenim daljinama za tu vrstu oružja, ali svakako da je novije rešenje podesnije za korisnike koji imaju takmičarske ambicije. I jedna i druga spadaju u najuniverzalnije moguće vatreno oružje, koje biste mogli poneti i na strelište, u lov, pogodne su kao “door greeter”, praktično bi bile alatka izbora i u hipotetičkoj situaciji kataklizme ili boravka na pustom ostrvu. Nema dileme kako je SXP produkt koji odgovara aktuelnom trenutku i prohtevima sadašnjih korisnika.
No, Mossberg 500A me je osvojila na prvi pogled, dugo smo zajedno proveli prijatne trenutke i nikada me nije izneverila. Svaki njen detalj asocira na jedno minulo doba klasike i romantike. Imala je zapaženu ulogu u mnogim filmovima i serijama, svi su joj se divili. Ona je moja, volim je i to ne krijem.
teskt i foto M. Milanović
foto B. T.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još