Novajlija slavnog imena

Češka industrija streljačkog oružja, doživela je nagli procvat početkom prošlog veka sa velikim brojem uspešnih modela. Ipak, ako bismo birali konstrukcije koje zaslužuju posebno mesto u istoriji naoružanja, svakako ne bi bio izostavljen originalni Škorpion, kao jedinstveno rešenje koje na neki način predstavlja vezu između kompaktnih automata i tzv. automatskih pištolja kao zasebne kategorije. Talentovani inženjer Miroslav Ryba je krajem pedesetih godina prošlog veka na Vojno-tehničkoj akademiji u Brnu, branio doktorsku disertaciju upravo razvijajući koncept specijalizovanog automata. Kada je došao na čelo projekta, realizovao ga je u rekordnom roku, od februara 1958. do leta 1961. godine. Ubrzo je Škorpion postao klasa za sebe i tražena roba na međunarodnom tržištu oružja. Ali, nakon pola veka od nastanka, čuveni Vz.61 ne može da odgovori zahtevima za snažnijim metkom, naprednijom ergonomijom i lakom nadogradnjom dodatne opreme. “Zbrojovka”, kao matična kuća iz Uherskog Broda je pokušavala da modernizacijom održi korak sa rastućim potrebama korisnika, ali bez naročitog uspeha. Međutim, u “Zbrojovci” nikada nisu bili odbojni prema dobrim idejama koje dolaze izvan kompanije.

Tokom 2004, u slovačkom gradu Trečin, konstruktor Jan Lučansky sa dvojicom kolega priveo je kraju razvoj modernog automata pod radnim imenom Laugo, ali nije bilo zainteresovanih za njegovu proizvodnju. “Zbrojovka” je prepoznala potencijal jednostavnih, pouzdanih rešenja, pa su u januaru 2007, otkupljena prava za proizvodnju. To vreme se poklopilo i sa osvajanjem tehnologije za izradu vitalnih delova oružja od polimera, tako da je Lučansky originalni Laugo unapredio primenom modernih materijala. Prototip je prošao intenzivno testiranje, tokom koga je ispalio više od 35.000 metaka, a potom su pripadnici elitnih vojnih i policijskih jednica dali svoje sugestije na polju ergonomije. Iako je Češka u NATO paktu i kao takva u obavezi da primenjuje propisani standard AC 225/D14 u ispitivanju vojne opreme, pragmatični Česi se ne odriču starih, sovjetskih standarda za koje tvrde da su strožiji i zahtevniji. Konačno, potpisan je ugovor kojim se “Zbrojovka” obavezala da 2011, Gardi Predsednika isporuči prva 572 automata, označena kao Scorpion EVO-3 A1 u kalibru 9×19. Zahvaljujući ljubaznosti gospodina Miloša Talića iz preduzeća “Demax”, bili smo u prilici da se na strelištu upoznamo sa najnovijom linijom streljačkog oružja iz “Zbrojovke”, pa između ostalog i sa novim automatom.
Scorpion EVO-3 A1 sa svojim prethodnikom deli samo ime. Korišćenje snažnije municije uslovilo je robustniju pojavu i primetno veću masu, pa novi automat teži 2,77 kg sa praznim okvirom, a dužina mu je 660 mm sa ispruženim i samo 410 mm sa preklopljenim kundakom. Cev je duga 196 mm sa klasičnim žlebljenjem i korakom od 250 mm, pa ispaljeno zrno ima početnu brzinu od 370 m/s, a nišanska linija ima prihvatljivih 240 mm.

Vizuelno, automat deluje moderno poput nekog oružja iz video igre. Veći deo onoga što se vidi je od polimera. Sanduk, donji deo rama, rukohvati, kundak, sve je od mat crne plastike, a okvir za municiju ima poluprovidno telo boje dima, tako da se letimičnim pogledom lako može utvrditi količina preostale municije. Izgleda da više niko ne broji ispaljene metke? Sa gornje strane sanduka celom dužinom se proteže Picatinny šina, na koju su montirani mehanički nišani. Ipak, oni su tu samo kao rezervna opcija, jer je primerak automata koji sam isprobao bio opremljen vrlo praktičnim, kompaktim refleksnim nišanom. Naravno, sa obe strane i na donjem delu prednjeg rukohvata postavljene su kraće Picatinny šine. Da bi hvat bio udobniji, njihova gruba nazubljena površina prekrivena je profilisanim gumenim umecima, a postavljeni su (takođe polimerski) graničnici, koji ne dopuštaju da šaka sklizne sa predviđene pozicije. Razumem ja takav pristup i želju proizvođača da ponudi što je moguće više opcija u istom paketu, ali me svi ti “Lego priključci” pomalo dekoncentrišu. Ne samo što oružje postaje rogobatno na izgled i što se mogućnost da negde nešto zakačite višestruko povećava, već takav pristup smeta u iznalaženju najudobnijeg hvata. Oružje ne leži isto u zgibu ramena dok se krećete uz stepenište, klečite ili ležite u zaklonu. Prednja ruka mora imati nešto slobode u kretanju po dužini ili ćete se u nekim okolnostima naći u prilično neudobnom, zgrčenom položaju skupljenih ramena. Srećom, svi ti dodaci se lako skidaju. S druge strane, podesiva dužina kundaka omogućava da pronađete optimalnu konfiguraciju, bez obzira na debljinu odeće ili zaštitnog prsluka. Jedinstveno rešenje ima i pištoljski rukohvat, kod koga je za podešavanje nagiba dovoljno popustiti jedan inbus šraf kojim je spojen za sanduk.
Sve komande su obostrano pozicionirane, logično raspoređene i koriste se bez promene hvata. Kočnica je istovremeno regulator paljbe, sa izborom jedinačne, automatske ili paljbe rafalima od po tri metka. Novi Scorpion funkcioniše na principu slobodnog trzaja zatvarača, ali zahvaljujući okidačkom mehanizmu sa inercionom iglom i zasebnim udarečem, opaljenje se vrši iz zatvorene pozicije što pozitivno utiće na preciznost, jer se tako izbegavaju kretanje i udarac masivnog zatvarača u ležište metka u momentu opaljenja. Naravno, zabravljeni zatvarač poput rešenja na HK MP-5 ili SIG MPX ima svoje prednosti, ali EVO-3 A1 važi za veoma pouzdano oružje, sa zastojima koji se u proseku javljaju u intervalu većem od 5.000 metaka, što je izvanredan rezultat. Osnovna zasluga za to pripada malom broju delova i krajnje jednostavnoj konstrukciji. Najčešća “žrtva” ovakve koncepcije je preciznost, ali predstavnici “Zbrojovke” tvrde da je efikasan domet novog automata čak 250 metara. Prilično optimistički, čak i za kompaktnu automatsku pušku.

Naravno, nismo propustili priliku da ga isprobamo na strelištu. Pogađanje silueta jedinačnom vatrom nije nikakav izazov, ali sam želeo da vidim kako izgleda kontrola oružja na automatskom režimu i koliko smisla ima režim paljbe sa rafalom od tri metka. Automat je udoban, lako je pronaći nišansku tačku i balans je veoma dobar.
U prednjem delu, ispod polimerske obloge, na cev je navučen cilindrični, prstenasto ožlebljen masivan komad čelika, za koji nam je rečeno da pomaže hlađenju. Ubeđen sam da mu je osnovna namena pomeranje težišta unapred, zarad lakše kontrole automatske paljbe. I to radi veoma dobro. Na 50 m udaljenoj meti, sva tri metka završavaju u crnom već kod prvog rafala, bez privikavanja na oružje. Lepo, ali i dalje ne vidim razlog za ovu opciju. Ups! U režimu automatske paljbe ipak morate biti pažljivi. Jako visoka kadenca od oko 1.150 metaka u minuti, očas će isprazniti okvir, ako vam je prst na okidaču samo malo “teži”. Zadržavanje zatvarača u zadnjem položaju nakon ispaljenog poslednjeg metka iz okvira je dobro rešenje. Novi okvir, pritisak na polugu i nastavljamo… Brzo prenošenje vatre na bliskim rastojanjima se radi bez problema.

Ipak, u poređenju sa HK MP-5 nema tako miran rad. Za kraj smo ostavili pucanje iz jedne ruke. Iako mu to nije “u opisu posla” novi Scorpion je i ovaj zadatak obavio vrlo korektno (doduše u jedinačnom režimu). Kada svemu ovome dodamo mogućnost korišćenja prigušivača (u ponudi “Zbrojovke” je i “Teleoptikov” model), jasno je da novi automat može odgovoriti na većinu zahteva koji se postavljaju pred oružje ovoga tipa.
Ipak, masa je bliska novoj generaciji automatskih pušaka koje koriste mnogo snažniju municiju, sa većim efikasnim dometom i učinkom, od već čitav vek starog pištoljskog metka. Nemamo podatke o ceni EVO-3 A1, ali njegova poluautomatska verzija EVO-3 C1 koja je namenjena civilnom tržištu košta 1.300 evra. Uprkos nespornom potencijalu, to je cena veoma bliska najkvalitetnijim automatima u ponudi kao što su SIG ili Heckler und Koch, pa čak i pomenute kompaktne jurišne puške. Videćemo kako će tržište prihvatiti ovog novajliju. Možda mu slavno ime bude od pomoći.
D. Šaponjić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još