Nož milenijuma

O „kukrijima“ ste u „Kalibru“ ranijih godina već mogli da čitate. Nastao od grčkog kopisa, svojim razvojem koji traje više od 2000 godina, preko dva kontinenta, kukri je evoluirao do izuzetno efikasnog sečiva, i danas dovoljno intrigira Zapad, da i najveće kompanije u proizvodnom programu imaju kopije ovog dizajna. Slavu je stekao zahvaljujući Gurkama, borcima sa Nepala, kojima je obavezno oružje. Gurke su ga, zahvaljujući službi u vojsci Britanske Imperije, proslavile na bojištima širom sveta: od Južne Afrike, u Britansko-Burskom ratu 1895. do Foklanda 80-ih godina prošlog veka.
Poslednjih godina raste popularnost takozvanih – etničkih sečiva. Radi se o sečivima, izrađenim u zemljama odakle potiču, na potpuno tradicionalan način: od tradicionalnih materijala, sledeći dizajn koji je ustanovljen tokom milenijuma. Tako iz Indonezije stižu paranzi i goloci, a sa Nepala kukriji.  Osećaj koji doživljavate kada prvi put uzmete u ruke tradicionalni kukri, nije za one slabog srca. Ako ste naviknuti na zapadna sečiva, bićete u potpunosti iznenađeni. Pre svega, leđa na kukrijima su debljine celih 15 mm, a na pojedinim modelima su i veća, masa im je jednaka ili veća od mase malih sekira, od kilograma, pa naviše. Ali, krenimo redom.
„Kukri House“ kukriji proizvode se u Nepalu. Prave ih kamije, kovači koji upotrebljavaju isti alat, i metode, koji su se koristili dva milenijuma, za proizvodnju goloka. Samo izuzetno iskustvo, koje se prenosi s kolena na koleno, omogućava ovim majstorima, da od materijala koji bi se savremenim proizvođačima noževa činio marginalno upotrebljiv, i u uslovima koji su krajnje primitivni – naprave sečiva zaista vrhunskog kvaliteta. I čije su performanse, jednake performansama sečiva izrađenih u kontrolisanom uslovima, od najsavremenijih materijala.  Kukriji koji nam dolaze iz „Kukri Housa“ diferencialno su okaljeni, tako da svaki deo sečiva ima tvrdoću prilagođenu nameni. Sama sečiva imaju tvrdoću od oko 60 rokvela, dok su leđa i drške mekši, sa tvrdoćom oko 45 rokvela. Ovakvo diferencijalno kaljenje omogućava optimalnu kombinaciju tvrdoće i držanja oštrice i žilavosti, koja sprečava lomljenje sečiva prilikom rada.
U Nepalu, pored borbene upotrebe, kukri noževi koriste se i kao univerzalne alatke poljoprivrednika (za „otimanje“ obradivog zemljišta od džungle), za obradu mesa, i ostale potrebe, koje podrazumevaju sečenje i cepanje.
Gurka Combat je kukri koji koriste Gurke u nepalskoj vojsci kao radni nož, različit od standardnog, koji je striktno propisan. Upravo je Gurka Combat najčešći izbor, sa malo većim sečivom, od modela usvojenog u naoružanje i nepoliranim finišem, prilagođenim terenskoj upotrebi. Sečivo je široko, liči na kukrije koji se smatraju univerzalnim alatkama i nije u potpunosti prilagođeno borbi. Futrola je tradicionalna, od drveta i kože, sa mestom za čakmu i karmu (masat i mali nož), za obavljanje sitnih poslova. Dužina sečiva na ovom modelu je 27 cm, uz masu od 900 grama.
Sirupati Special Hunter, je pokušaj, da se tradicionalni sirupati, borbeni nož interpretira na savremen način. Ovaj model nema tradicionalnu dršku u preseku oblika izduženog elipsoida, već je drška postavljena zakivcima najsličnijim kavkaskim sečivima, oblika ptičije glave. Sirupati kukriji su izduženi, vitki, osnovna namena im je borbena, dok je radna na drugom mestu. Ovaj model dolazi sa savremenom futrolom, bez dodatnih alatki. Dužina sečiva je 27, uz masu koja je manja nego na prethodnom modelu i iznosi 750 grama.
Nepali Army je paradni model, deo svečane uniforme i daje se vojnicima prilikom polaganja zakletve. Prati nosioca sve do penzije, kada u svečanoj ceremoniji postaje njegovo vlasništvo. Ovaj model, znatno lakši (600 g), sa sečivom od 22 cm, odraz je gubitka značaja sečiva u naoružanju savremene vojske.
Svi kukriji su imali drške od bivoljeg roga, perfektno polirane. Bivolji rog je veoma kvalitetan materijal, koji se, na žalost, sve manje koristi u proizvodnji noževa. Kukriji su tradicionalno oštreni konveksno, što je slučaj i sa modelima na našem testu, čija su sečiva u preseku klinasta sa debljinom leđa koja se povećava postepeno od drške, i najveća je u tački gde se sečivo povija nadole, odakle pada prema vrhu. Oblik sečiva, sa prednjim delom koji je povijen pod uglom između 30 i 50 stepeni prema dole, znatno podiže efikasnost u sečenju (menjajući način sečenja i pretvarajući svaki udarac u sečenje povlačenjem sečiva, koje je znatno efikasnije).
Sve kukrije testirali smo u realnim uslovima, kao „outdoors“ alatke. Jedino tako, na terenu, moguće je oceniti sve kvalitete sečiva. Radi se o velikim noževima, namenjenim obavljanju teških poslova, koji zahtevaju određeni period navikavanja. Za čoveka naviklog na zapadna sečiva, kukri je najupotrebljiviji kao alatka za čišćenje terena, sečenje i cepanje drveta. Naravno, najteža alatka u ovome, obično je i najefikasnija, pa se na našem testu najboljim pokazao Gurka Combat. Jedini problem prilikom višednevnog testiranja bio je oblik drški, prilagođenih ljudima sa manjom šakom. S obzirom da imam šaku, koja je po standardima proizvođača alatki kao što je „Bahco“, svrstana u ekstra veliku, zadnji deo drške prilikom cepanja stalno mi se zabijao u mesnati deo dlana, što je izazivalo probleme, prilikom dužeg rada.
Oblik sečiva kukrija zahteva pažnju prilikom rada, jer sečivo koje je zbog efikasnosti savijeno nadole, ima tendenciju da odskoči od materijala koji se seče, prilikom udarca sa manjim uglom, što može da bude izuzetno opasno. Zato sečenju sa kukrijem treba posvetiti punu pažnju, isto kao i sečenju sekirom.
Kukriji su prilikom cepanja drveta efikasni, i moguće ih je lako kontrolisati u udarcu. Prilikom kontakta sa drvetom, sečivo ima tendenciju da se izvija prema napred, što mu treba dozvoliti, jer to povećava efikasnost.
R.K.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još