Precizni Pit Bull

Već dugo, u stručnim krugovima se vodi rasprava o najefikasnijem konceptu optike namenjene taktičkoj pušci. Jasno je da su klasični mehanički nišani prihvatljivi samo kao rezerva u slučaju kvara optike i da savremena puška zahteva optički nišan. Savremena rešenja optičkog nišana mogu da se svrstaju u tri grupe. U prvoj su nišani bez povećanja, čiji je najbolji predstavnik „Aimpoint“. Ovakvi nišani su popularni u vojnim krugovima, zbog izdržljivosti i jednostavnosti u korišćenju, ali imaju i nedostatak: na većim daljinama ne omogućavaju preciznije gađanje od klasičnih, mehaničkih nišana. „Aimpoint“ to pokušava da ispravi dodatnim povećivačima, montiranim iza nišana, koji se preklapaju u stranu, kada se koristi nišan bez povećanja. Već na prvi pogled se vidi da je ovo nepraktično rešenje… Drugu grupu čine nišani sa fiksnim povećanjem, pre svega „Trijcon“, čija je prednost takođe izuzetna izdržljivost, ali i povećanje, koje omogućava preciznije pucanje na većim daljinama. „Trijcon“ je nišane opremio i balističkom končanicom, koja znatno olakšava gađanje na većim daljinama. Nedostatak je što se „Trijcon“ nišani teško koriste na malim daljinama. Pojedina rešenja probaju to da prevaziđu montiranjem dodatnog, malog hologramskog nišana na vrhu „Trijcon“ optike. Ovo rešenje zahteva promenu stava za gađanje, prilikom zamene optike kroz koju se nišani. Većina takmičara u IPSC je pribegla montiranju varijabilne optike, koja omogućava nalaženje optimalnog rešenja. I ovaj pristup ima manu: končanica je pretanka na minimalnom povećanju ili predebela na najvećem, u slučaju optika sa končanicom u prvoj fokalnoj ravni, čija se veličina ne menja u odnosu na sliku mete. Kod optika sa končanicom u drugoj fokalnoj ravni, nemoguće je ugraditi balističku končanicu, jer se veličina končanice menja sa povećanjem. Naravno varijabilne optike imaju i manu: vidno polje im je uže od sličnih, fiksnih rešenja.

Postoji i četvrto rešenje, koje prave  dve fabrike: kanadski „Elcan“ i „Industria Optica Romania“ – IOR, iz Bukurešta. Radi se o optikama koje imaju samo dva fiksna povećanja, koja se biraju kao na varijabilnoj optici. Povećanja između minimalnog i maksimalnog, jednostavno – ne postoje. IOR je firma koja je u poslednjih nekoliko godina uzburkala tržište optičkih nišana, namenjenih long range sportovima. Optike IOR su izuzetno robustne, uz vrhunske optičke kvalitete, u rangu proizvođača kao što su „Schmidt&Bender“, „Leupold“, „Night Force“… Mana može da im bude veća težina optike, uz grublju završnu obradu, što sa funkcionalne strane ne predstavlja prepreku.


IOR je stara firma, postoji još pre Drugog svetskog rata i za vreme komunizma proizvodila je precizne optike za potrebe rumunske vojske. Posle kraha komunizma, prešla je u privatno vlasništvo i od tada počinje njen uspon. Kupljena je najnovija tehnologija za prevlačenje optičkog stakla, a upotrebljava Schoot stakla velike gustine. Uz čelične tubuse prečnika 35 i 40 mm, uspeh na tržištu je zagarantovan. Njihovo rešenje, koje bi trebalo da pomiri kompromise i suprotne stavove je relativno kratka, zdepasta optika nazvana Pit Bull – zvanična oznaka je 1x/4×32. Tubus optike je čelični, prečnika 35 mm, što je i spoljni prečnik okulara. Po tehničkim karakteristikama, Pit Bull zaista deluje impresivno. Širine vidnog polja su neverovatne: 47 m na daljini od 100 m, na minimalnom povećanju i 12,4 na maksimumu. Trenutno, na tržištu ne postoji nijedna optika sa širim vidnim poljem, ako isključimo holografske i refleksne nišane. Težina je na prvi pogled jedina mana: Pit Bull je težak čak 700 g, a zahteva i čelične prstenove prečnika 35 mm koji sami po sebi donose dodatnu težinu. Prednosti tako konceptovane optike sa samo dva povećanja, umesto beskonačnog izbora između dva krajnja položaja je tačno rektifikovana končanica sa padovima zrna na maksimalnom povećanju i pravo povećanje 1x koje je retkost kod varijabilnih optičkih nišana. Ovakav koncept donosi i dva sočiva manje unutar optike, što povećava transmisiju svetla.

Pit Bull u velikoj meri opravdava sve što je fabrika obećala. Prilikom prvog gledanja kroz optiku, širina vidnog polja bez povećanja jednostavno pleni, dok maksimalno povećanje ostavlja utisak manjeg, upravo zbog širokog vidnog polja. IOR je za ovu optiku izabrao CQB končanicu, koja se sastoji iz tri dela: u sredini se nalazi crna tačka prečnika tri minuta ugla ili 9 cm na 100 m, levo i desno od nje su dugačke horizontalne linije, koje znatno pomažu u držanju puške horizontalnom, kod pucanja na većim daljinama, a ispod srednje tačke nalazi se balistička jelkica, sa šest horizontalnih crtica. Pored nje su i brojčane oznake – 4, 6 i 8, koje označavaju daljinu za koju su predviđene. Crtice su uže, kako se povećava daljina, predstavljajući 50 cm na svakoj od daljina, što pomaže u brzom određivanju daljine do cilja. Pit Bull je opremljen i iluminacijom, ali je preslaba za upotrebu tokom sunčanih dana. To je i najveća mana ove optike, koja bi uz jače osvetljenje bila još konkurentnija. Geometrija slike na najmanjem povećanju ima izobličenja, svojstvena za optike malog uvećanja, koje izgledaju kao pogled kroz riblje oko. Ova pojava zahvata samo 10% širine vidnog polja, prilikom korišćenja pomaže, jer dodatno proširuje vidno polje, slično perifernom vidu. Mana optike IOR na minimalnom povećanju je i što zahteva držanje oka u približno tačnom položaju, uz znatne tolerancije po daljini. Klasični nišani bez povećanja nemaju ED i bez treninga su u tom pogledu brži od IOR. Međutim, kada jednom naučite da držite glavu u pravilnom položaju, IOR je brz skoro kao i svaka druga optika.

Pravi način za proveru ovakve optike je na strelištu i to je bio sledeći deo našeg testa. Montiranje Pit Bulla je lako, uz prstenove koje fabrika isporučuje sa svakom optikom, jer na tržištu nema mnogo montaža za ovaj prečnik tubusa. Puška mora da bude opremljena sa Picatiny bazom, na koju pasuju ovi prstenovi. Po podacima proizvođača, balistička končanica je projektovana za metak kalibra .223, sa zrnom težine 62 grs (4 g), koje je ispaljeno iz cevi duge 510 mm. Posle upucavanja optike na daljini od 100 m odlučili smo se da ceo koncept testiramo pucanjem na 500 m. Na veliko zadovoljstvo vlasnika, svih pet pogodaka se već u prvom pokušaju našlo u meti dimenzija 50×70 cm, iako nešto pomereno uvis. Za ovo postoje dva razloga: optika je upucana na 100 m korišćenjem centralne tačke, koja zahvaljujući svom prečniku od 9 cm nije posebno precizna, ali je sasvim dovoljna za hitac plasiran u metu (bila ona divljač ili gong). Posle male korekcije, pogodak je doveden u centar mete, bez daljih problema. Sve je provereno pucanjem na drugim daljinama, gde je pogodak uvek bio veoma blizu centra mete sa veoma prihvatljivim odstupanjima.
Ovako konceptovana optika znatno menja dosadašnje postavke optičkog nišana, koji mora da bude specijalizovan za određenu daljinu. Pit Bull u jednoj optici objedinjuje nišan koji omogućava brzo gađanje na malim daljinama, ali i precizno smeštanje pogodaka u određenu metu i na velikim daljinama. Za takmičare u praktičnom pucanju, ovo se čini kao jedan od najboljih izbora. Slika je izuzetno bistra, na nivou vrhunskih proizvođača. Iako pojedini korisnici prigovaraju da povećanja nisu potpuno tačna, to nije problem – končanica je apsolutno tačna za metak, za koji je rektifikovana. Sve to govori o vrlo preciznoj izradi, u kojoj se vodilo računa i o najsitnijim detaljima.
Ukoliko vam se ukaže prilika da kupite IOR Pit Bull, nemojte da oklevate: dobićete odličan proizvod, po vrlo konkurentnoj ceni.
R.K.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još