Prelepa Amazonka

Puška koja je nama ponuđena za testiranje bila je možda najlepša i najskuplja od navedenih: zelena Amazonia sa nerđajućim saten nereflektujuće finiširanim svim metalnim delovima. Pre nego što pređemo na testiranje ove prelepe puške, moramo da opišemo njene tehničke karakteristike…

Model Vinci prati liniju Benelli poluatomatskih sačmarica, koje se proizvode u renesansnom gradu Urbinu. Istorija Urbina se prepliće sa imenima plemićke porodice Montefeltro, imenom mladog slikarskog genija Rafaela Santija, čak i Mikelanđela i Leonarda Da Vinčija, koje je Rafaelo upoznao prelaskom iz Urbina u Firencu. Sva ta slavna imena (osim Mikelanđelovog), nose modeli “Benellijevih” pušaka. I svi ti modeli slavnih renesansnih imena su pozicionirani na samom vrhu svetskih poluatomatskih sačmarica. Poslednji najnoviji Vinci (Da Vinči), i Super Vinci radikalno se razlikuju od modela Rafaelo, Montefeltro, SL80 i Premium Plus. U seriji poluatomata Vinci, “Benellijevi” konstruktori primenili su nov modularnii 3×3 princip, koji nisu radili ni na jednom dosadašnjme modelu. Pušku su gradili u tri potpuno odvojiva nezavisna sklopa, koji svaki za sebe može da ima mnogo različitih varijanti: sklop, cevi, zatvarač i nastavak cevi u kome se kreće zatvarač, zatim, sklop risivera sanduka puške koji sadrži donji deo sanduka, udarni mehanizam, obarač sa štitnikom obarača i tubularni magacin za municiju. Treći sklop čini ultramoderni kundak na kome su elementi za povezivanje sa ova druga dva sklopa. Svaki od ovih nezavisnih modula se tokom transporta puške do lovišta ili strelišta, u specijalno dzajniranom čvrstom koferu, nosi odvojeno, tako da je puška laka i bezbedna za prenošenje u svim transportnim sredstvima, uključujući i avione. Šta je prednost ovog modulranog građenja puške? Ulaskom u familiju Benelli Vinci, vlasniku se otvaraju široke mogućnosti dogradnje i proširenja namene njegove puške, Evo i kako: poželite samoodbrambenu pušku ili IPSC sportsku pušku. Kupite kratku cev i za risiver dokupite produženi tubularni magacin koji prima 3, 5, 7 ili čak 9 metaka kalibra 12/76. Pa sa deset metaka vi imate ozbiljnu, moćnu IPSC ili taktičku sačmaricu. Drugi primer: poželite da imate pušku za šumski lov divljih svinja (ili gde je dozvoljen lov visoke divljači). Ne kupujte ponovo celu pušku Vinci Slug, već za svoj model kupite samo slug (61 cm) cev i magacin po želji.

Koju god da namenu puške poželite cevi dužine 61, 66, 71 i 76 cm, tubularni magacini različitog kapaciteta, kundaci, risiveri i cevi sa sandukom u više boja i finiša, omogućiće vam da tu želju ispunite. Kundak puške sadrži comfor tech plus tehnologiju sa 12 elastičnih segmenata, izmenljivom mekanom obrazinom i tri izmenljiva elastična amrotizera na dnu kundaka. To sve po tvrdnji “Benellijevih” inženjera smanjuje trzaj puške pri opaljenju za neverovatnih 70%. Vinci koristi provereni, u ovom slučaju unapređeni, Vinci inertia system, inercioni rad zatvarača. Rotacija čela zatvarača, osa slobodno plivajuće cevi, put zatvarača unazad, hod kratke jake opruge unutar zatvarača se obavljaju u jednoj liniji, jednoj osi simetrije. Zato je rad zatvarača mekan, veoma brz, a trzaj umanjen. Znači free floating barrel – slobodno plivajuća cev bez prstenova za vezu sa podkundakom i sandukom, Vinci inertia system – unapređeni rad inercionog zabravljivanja i comfortech plus super elastični, ergonomski kundak su glavne karakteristike Benelli Vinci modularno građene puške. Tu su još izmenljive fiber optik mušice i spejseri – distantni prstenovi različitih dimenzija kojima se reguliše nagib i dužina kundaka, čitava paleta “Benellijevih” unutrašnjih i spoljašnjih (povećane dužine) čokova, koji dalje proširuju mogućnost primene ovog ultra modernog poluatomata. Kako je “Benelli”, član “Beretta” grupacije i vrlo ozbiljna firma, koja tačno definiše šta određeni novac garantuje svojim kupcima, to je jasno definisan i pouzdan rad puške za određene laboracije municije. Svi Benelli Vinci (12/76) Camo modeli (Max, APG i Optifade), zatim Vinci Black Synthetic, Desert Dune, Amazonia Green, Sequola Brown i svi Super Vinci (12/89), modeli pouzdano rade sa municijom čije sačmeno punjenje ima masu 28 g, ili više od toga. Ukoliko vlasnik želi da koristi lagani trap metk mase 24 g i težu municiju, on mora da se opredeli za modele: Vinci Cordoba, Vinci Super Sport ili Vinci Slug Black. Ova tri modela imaju novi speed bolt, brzi zatvarač, koji odbravljujue već pri masi sačmenog punjenja od 24 g. To smo na strelištu i dokazali, jer naš zeleni nerđajući Amazon Vinci, nije odbravljivao “Krušikov” trap metak od 24 g. Ozbiljan prestižni proizvođač tačno i precizno definiše svoj proizvod. Zanimljivo je da su ovi modeli koji rade i na 24 g trap metak, za 200 g teži od onih sa 28 g (3,35 kg nasuprot 3,15 kg). Lepo je kad ovakvim testom možemo da proverimo tvrdnje proizvođača.

Na strelištu smo se prvo familijarizovali sa našom Amazonkom. To znači da smo je sklopili i rasklopili više puta. Za odvijanje risivera koristi se dvofunkcionalna komanda – dugme sa desne strane, kojom se i zatvarač otpušta iz zadnjeg položaja. Kundak i cev sa nastavkom i zatvaračem se povezuju zakretanjem, po bajonet principu. Sve ove radnje su jednostavne i teku glatko, što ukazuje na fin rad i strogo poštovanje zadatih tolerancija izrade naležućih delova. Kontakt ruku strelca i veštačke kože, kojom su spolja prevučeni kundak i risiver, daje izuzetno prijatan osećaj. Puška se čvrsto drži, ali uz osećaj mekoće hvata i odličnu ergonomiju. Vlasnik puške je odabrao ravnu nižu obrazinu, koja potpuno odgovara simultanom brzom pucanju u lovu na nisku divljač. Takođe je prema svojim telesnim proporcijama ugradio i gumeni potkov – amortizer na dnu kundaka.


Tri različite visine ovog amortizera, omogućavaju najudobniju upotrebu puške u letnjem lovu na prepelice, kada lovac ima na sebi samo košulju i lovački prsluk, kao i po zimi kada satima, debelo obučeni čekamo u zasedi guske i patke. Poučeni iskustvom sa korišćenje nekih, kod nas najpopularnijih poluatomata, prijatno smo iznenađeni lakoćom i mekoćom uvođenja metaka u tubularni magacin. Takođe, glatko i mekano je i repetiranje zatvarača. Poprečna kros bolt kočnica tačno definiše svoj položaj otkočeno-ukočeno. Ergonomski je odlično smešteno njeno veliko dugme, koje pada tačno na jagodicu kažiprsta. I okidanje je za pušku sačmaricu sasvim zadovoljavajuće. Radili smo i dve izmene čokova, koji se kvalitetnim alatom lako i brzo i odvijaju i zavijaju.

Magnum municiju 12/76 raznih granulacija i proizvođača, puška je bez zastoja gutala. Trzaj je umeren, lako podnošljiv uz veoma brz naredni metak. Isti je slučaj i kod lovne 12/70 municije svih težina (32 do 40 g), svih krupnoća sačme i raznih proizvođača. Posip sačme na papirnoj meti je ravnomerno raspoređen, bez nepokrivenih belih polja i bez slepljivanja sačme. Razlika u posipu metaka sa i bez kontejnera (korpice), je i bila za očekivati. Za običan poljski ili šumski lov niske divljači, sasvim je dovoljno koristiti municiju kalibra 12/70. Za vreme testa lovnom municijom kalibara 12/76 i 12/70, nije bilo nijednoh zastoja, na oko 150 ispucanih metaka. Shodno garanciji i tvrdnji proizvođača, zatvarač ne odbravljuje cev kada se koristi metak čije punjenje ima masu manju od 28 g. To smo na testu i dokazali. Izuzev najtežih laboracija 12/76, preko 50 g sačme, trzaj je zaista blag i veoma lako podnošljiv. I sa najtežim laboracijama puška radi besprekorno i ne trza preterano. Nišanska šina je odlično dimenzionisana, kao i ergonomija cele puške, tako da se strelac brzo vezuje za nju. Brzo i lako nalazi cilj. Kao sve poluatomatske sačmarice inercionog zatvarača, Vinci se lako i jednostavno čisti i održava. Valja izbegavati municiju u čijoj sačmi nema propisanog sadržaja antimona, jer ona ostavlja velike naslage olova na zidovima cevi. Više strelaca je pucalo našim Vinci Amazonia i svi su bez izuzetka dali visoke ocene o radu, ergonomiji, posipu i udobnosti pucanja.
V. Mitrović

foto V. K.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još