Replika bizonske puške

Pojava, koja na našem jeziku nema adekvatan termin – reenactment, iz godine u godinu privlači sve veći broj poklonika. Brojni zaljubljenici u razne periode ljudske istorije i znamenite događaje, pasionirano skupljaju kako originalne predmete i opremu iz tog doba, tako i moderne replike. Postoje brojna i organizovana udruženja, koja često organizuju okupljanja pripadnika i simulacije određenih istorijskih trenutaka. Kod nas je pre nekoliko godina zaživeo Cowboy Action Shooting i periodično se održavaju vrlo atraktivna takmičenja. Deo proizvođača oružja, prvenstveno u SAD i Italiji, već decenijama u proizvodnom programu imaju raznovrsne modele oružja, koja su stekla zasluženu slavu u 19. veku na centralnom i zapadnom području SAD. Do sada smo u više navrata testirali i predstavljali revolvere, polužne repetirke i sačmarice, najčešće italijanske proizvodnje. Osim firmi „Beretta“, „Uberti“, „Pietta“ i „Chiappa“. Na našem testu našla se jednometna puška – „Pedersoli“. U pitanju je replika proslavljene Remington Rolling Block u kalibru .45-70 Government, snažne puške koja je stekla brojne poštovaoce, kao lovačko i kao vojničko oružje. Osim nje, danas su među zaljubljenicima popularne i puške Sharps i Springfield Trapdoor, jer su sve tri bile oružje izbora najpoznatijih lovaca na bizone, ali i slavnih dalekometnih strelaca na tadašnjim takmičenjima.

Model koji smo testirali je jedna u čitavoj paleti pušaka koje „Pedersoli“ proizvodi po uzoru na znamenita oružja 19. veka u SAD. Verzija kojom smo raspolagali ima dodatni naziv Silhouette, jer je svojedobno dosta korišćen za popularno takmičenje u gađanju metalnih silueta. Mnogima će delovati interesantno da su tih godina na tipskim takmičenjima ovim jednostavnim puškama i municijom na crni barut ostvarivani impresivni pogoci na prilično velikim daljinama, i to uz upotrebu nišana koji na prvi pogled ne obećavaju preciznu paljbu, na stotinak metara udaljenoj meti.

Paleta pusaka Pedersoli u kalibru [1].45 70, cetiri replike sistema Sharps i dve Remington RB.jpg
Paleta pušaka Pedersoli u kalibru .45- 70, četiri replike sistema Sharps i dve Remington RB
Međutim, kada korisnik prvi put uzme u ruke ovu prelepu pušku sa oktagonalnom cevi i mesinganim okovima, prožme ga nostalgični osećaj iz doba osvajanja nepreglednih prostranstava. Sistem bravljenja na ovom oružju je ono što uvek iznova impresionira strelca, jer sistem poznat kao rolling block već 150 godina predstavlja jedno od najčvršćih rešenja i može se po pouzdanosti meriti jedino sa artiljerijskim oruđima. Nasuprot toj robusnosti, sistem prepunjavanja oružja je više nego jednostavan: najpre se zapne udarač, potom poluga za bravljenje povuče u zadnji položaj, umetne metak u ležište, pa na kraju vrati u prednjji položaj poluga za bravljenje i pristupi opaljenju. Za razliku od nekih drugih jednometnih pušaka, ni u vreme kada je korištena municija sa mekanijim čaurama i punjena crnim barutom, nije zabeleženo da su puške sa ovim sistemom bravljenja uzrokovale zastoje izazvane zaglavljivanjem ispaljene čaure u ležištu. Zato i ne čudi da su brojni iskusni strelci i ratnici koristili baš ove puške, o čemu svedoči i fotografija pukovnika Džordža Kastera tokom ekspedicije na Crnim Brdima a više puta je objavljivan podatak da je i prilikom pogibije kod Litl Big Horna, imao pri sebi upravo pušku Remington Rolling Block.

Kako nam je za test bila dostupna puška u kalibru .45-70 Government, bila je to odlična prilika da isprobamo domaću municiju, jer užički „Prvi partizan“ u bogatoj paleti proizvoda odskora ima i ovaj metak. Kao što smo više puta do sada naglašavali, posle vek i po ne jenjava popularnost metka .45-70, jer uz savremena barutna punjenja ostvaruje izvanredne rezultate u lovu najkrupnijih životinja, a na američkom kontinentu se i dalje dobro drži na specijalizovanim takmičenjima. Pri prvom unošenju puške Pedersoli Rolling Block Silhouette u rame, primetno je da ekstremno debela i teška cev remeti balans strelca, jer iako oružje nije veće mase (4.600 g) od lovačkog karabina sa optikom – naporno je u stojećem stavu zadržati pušku u liniji nišanjenja. Cev i nije toliko teška, koliko je kundak nesrazmerno profilisan – takozvani engleski, bez izraženog rukohvata i prihvata dominantnom šakom, a tačka oslonca u ramenu je potpuno bez racionalnog razloga pozicionirana vrlo nisko. Skoro da je moguće osloniti kundak pod pazuh, a držati nišane poravnate u liniji pogleda…
„Pedersoli“ u ponudi ima puške ovog tipa i sa drugačije dizajniranim kundacima, ali reenaktori najčešće kupuju upravo one sa upravo ovakvim ravnim drvenim delovima. Opciono se mogu kupiti i podesivi takmičarski nišani sa gradacijom do čitavih 1.400 jardi, a prijatno smo se iznenadili da i sa osnovnim nišanima puška na cilju udaljenom 100 m, ostvaruje pogotke u rangu modernog obrtnočepnog karabina.

Cuvena slika legendarnog pukovnika Kastera, na zemlji se vidi puska Remington Rolling Block.JPG
Čuvena slika legendarnog pukovnika Kastera, na zemlji se vidi puška Remington Rolling Block

Da budemo iskreni, nije nam baš najjasnije ima li funkcionalne opravdanosti postavljanja tako debele cevi na oružje toliko niske brzine paljbe? Ni najveštiji strelac teško može da ostvari takav intenzitet vatre da se cev pregreje… Odgovor smo zatražili od američkih kolega i dobili zdravorazumsko i iskustveno pojašnjenje: puške sa tanjim cevima su se koristile kao vojno oružje i nosile na konju/držale u kući radi odbrane od humanoidne opasnosti. Oružja sistema rolling block sa teškim cevima su bila prava bizonska oružja, odnosno koristile su se iz sedećeg stava i sa uglavnom specijalizovano izrađenog dvokrakog drvnog oslonca. U nedostatku tog drvenog pomagala, koristili su se i deblji ukršteni štapovi ukopani u tlo. Po njihovim rečima, lovci na bizone su se po pravilu peli na uzvišenja i gađali bizone koji bi na ravnici ispod njih pasli u krdu. Masa puške je i te kako od značaja u takvim situacijama, jer se nišanska slika prenosila sa cilja na cilj, trzaj je bio prilično mali, a preglednost odabranih pripadnika u krdu je bila odlična. Kako su bizoni u priličnoj meri neobičnog karaktera, dešavalo se da na opisani način bude odstreljeno i nekoliko desetina najkrupnijih grla, a da ostali u krdu nastave da mirno pasu kao da se ništa ne dešava. Na ovaj način, teške puške Remington Rolling Block, Sharps i Springfield Trapdoor su pretvarane gotovo u stacionarno oruđe, sa velikom tačnošću pogodaka.


Napunili smo „Pedersoli“ repliku, uživajući u veštački patiniranim metalnim površinama i paljenom finišu mehanizma, i plasirali prve hice ka meti u opitnom tunelu PPU. Municija .45-70 je začuđujuće prijatna pri opaljenju, posebno iz ovakvog oružja, a zrno mase 300 grejna sa vrhom SP udara „sa autoritetom“ u svaki cilj. Naviknuti na puške koje imaju gumeni amortizer trzaja na kraju kundaka, u prvi mah smo sumnjičavo gledali u mesingani potkov ali se naša bojazan pokazala neosnovanom. Naravno, postoje mnoge druge puške u ovom kalibru koje bismo preporučili za lov krupnijih životinja, poput polužne repetirke „Marlin“, ali malo koje oružje može da priušti taj osećaj oružarske romantike kao perkusione sprednjače ili ovakve moćne jednometke sa blok zatvaračem. Oružje za prave tradicionaliste.
tekst i foto M. Milanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još