Siguran zaštitnik

Dvocevni pištolj džepnih dimenzija, dužine 154 mm, visok 108 mm i širok 20 mm (u zoni rukohvata širina je 29 mm). Masa Gladiatora je 622 grama, ali mu je težište u zoni okidača, pa u ruci deluje laganije. Provereno – bez problema staje u džep farmerki. Ram je izrađen od crno anodiziranog, glodanog otkivka aluminijumske legure sa primesama titanijuma označene kao 7075 T6. Konstrukcija se zasniva na dva glavna elementa. Ram koji u sebi nosi okidački mehanizam i bravu, spojen je šarkom za blok sa dve glatke cevi u vertikalnom rasporedu. Materijal za cevi je visoko kvalitetni alatni čelik, koji je od korozije zaštićen crnim nitriranjem. Ekstremno dug životni vek cevi podvlači garancija proizvođača na čak million metaka bez defekta! Cevi su duge 83 mm sa glatkom unutrašnjom trasom, što je još jedan ustupak pravnoj regulativi država koje za posedovanje olučenih cevi zahtevaju posebne dozvole. Uprkos odsustvu žlebova u cevi i relativno kratkoj nišanskoj liniji, preciznost Gladiatora je sasvim zadovoljavajuća. Po rečima konstruktora i strelac sa malo iskustva bez problema će smestiti dva pogootka u vitalne zone mete udaljene 15 jardi (oko 13,5 metara), što je znatno više od očekivane daljine za korišćenje oružja ovog tipa. Nišani su fiksni ali široki i lako uočljivi. Ovakvi pištolji se uglavnom koriste na minimalnoj udaljenosti, najčešće ispod tri metra. Praktično bez nišanjenja, tako što se oružje poput kažiprsta uperi “u pravcu opasnosti” pa su performanse Gladiatora neočekivani benefit.

Na papiru, energetski potencijal teškog zrna velikog prečnika sa relativno malom početnom brzinom nije baš impresivan, naročito ako se poredi sa modernom municijom. Ali, vekovno iskustvo govori nam da je efekat na živom cilju poput udarca kovačkog čekića. Takav projektil od mekog olova skoro momentalno predaje svu energiju, pa je verovatnoća da napadač bude zaustavljen već prvim pogotkom veoma visoka. Okidač je DAO (samo dvostruka akcija) i uz relativno dug hod dopušta bezbedno nošenje napunjenog oružja. Osim okidača, Gladiator ima još samo jednu komandu. To je polužica za otvaranje, smeštena iza okidača sa leve strane rama, nadohvat palca desne ruke. Zakretanjem za 90 stepeni uvis, oslobađa se zadnji deo bloka iz ležišta u ramu, pa se cevi prelamaju na dole. Na zadnjem delu bloka sa cevima su dva pistona za postavljanje kapisli od 4 mm, koje posle udarca igle varnicom pale barutnu smešu preko rupice koja vodi u cev. Punjenje se obavlja na uobičajen način za perkusiono oružje. U cev se sa prednje strane prvo sipa određena količina crnog baruta a zatim se u nju nabija zrno koje može imatu različite težine i oblik pa čak i plastični nosač projektila tzv. “sabot”. Na kraju, na piston se postavlja kapisla i oružje je spremno za paljbu. Proces punjenja je spor, pa je strelac koji se nađe u situaciji da koristi ovo oružje prinuđen da puca samo kada je siguran u pogodak.
Osim moderne forme, Gladiator ima i izuzetno dobru ergonomiju. Dimenzije drške i raspored težine su vrlo dobro odmereni, štitnik okidača je komotan, a stranice rukohvata od čekiranog G-10 pružaju odličan osećaj kontrole i nude se sa nekoliko vrsta površinske obrade.  Korisnici trzaj često opisuju kao “guranje” bez oštrog udarca i odskoka oružja, što je još jedna prednost, jer su i među modernim pištoljima retki kompakti koji se mogu pohvaliti komforom pri ispaljivanju teških punjenja. Priručne dimenzije dopuštaju udobno nošenje (tamo gde je to dozvoljeno, naravno), pa za Gladiator postoji više vrsta futrola.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još