Singlaš za sladokusce

Duže od dve decenije, takmičarsko streljaštvo kratkocevnim ručnim oružjem povlači se pred progresivnijim kombat disciplinama, koje su u značajnoj meri uticale i na razvoj pištolja i revolvera našeg doba. Tako je došlo do trenda da oružje izvorno namenjeno službenoj upotrebi ili samoodbranii, dobija svojstva IPSC takmičarskih modela. Prvenstveno u pogledu kapaciteta okvira i mogućnosti ispaljivanja što većeg broja metaka – za što kraći vremenski interval. Skoro da su zaboravljena nekada masovna takmičenja u preciznoj paljbi pištoljem/revolverom slobodnog izbora, u kojoj su i strelci sa naših prostora ostvarivali izuzetne rezultate. Još se ponekad ogledaju ovi majstori odmereno plasiranog hica, ali sve ređe, pa je i tražnja za oružjem primerenom takvom gađanju skoro iščezla…

Zato smo sa velikim zadovoljstvom organizovali uporedni test prave relikvije nekadašnjih takmičenja u preciznoj paljbi – čehoslovačkog revolvera ZKR 551 i dva izvorno američka oružja Smith & Wesson Model 686 i Colt Trooper. Iako su po određenim karakteristikama drugačije konceptovana oružja – „amerikanci“ imaju znatno savremeniju konstrukciju u smislu DA okidanja i mogućnost bržeg pražnjenja i prepunjavanja – sva tri revolvera su prilično korišćena u takmičarske svrhe i spadaju u isti „razred“.
Interesovalo nas je da li je više od 50 godina posle nastanka, stari, dobri ZKR i dalje konkurentan za ostvarivanje vrhunskih takmičarskih rezultata. Stariji i verziraniji čitaoci o njemu verovatno znaju više, ali naglašavamo da je u pitanju svojevrsni kuriozitet: pojavio se u doba ideološke podeljenosti sveta, kada je dominantni SSSR diktirao razvoj i izradu vatrenog oružja svim zemljama, članicama Varšavskog bloka. Čehoslovačka je bila u nešto privilegovanijem položaju, zbog vanserijski talentovanih konstruktora i dugogodišnjeg iskustva u kreiranju uspešnih modela oružja razne namene. Zato su oni i razvili sopstvenu konstrukciju službenog pištolja M52 u kalibru 7,62×25 TT, varijaciju na AK jurišnu pušku Vz.58 i još mnogo drugog oružja, koje je odudaralo od sovjetskog obrasca.


Nastojeći da i na polju vrhunskog takmičarskog streljaštva ponude nešto izuzetno, razvojni tim „Češke Zbrojovke“ je sredinom pedesetih godina prošlog veka osmislio koncept revolvera jednostruke akcije i 152 mm duge cevi u kalibru koji je bio krajnje neuobičajen za oružja iz Istočne Evrope – .38 Special. Kako je došlo do tog presedana? Streljaštvo je bilo razvijena disciplina u okviru Istočnog bloka, a prednjačili su sovjetski vojni strelci sa revolverom TOZ 36 u kalibru 7,62 mm Nagant i kasnijim modelom TOZ 49. Objektivno, konstrukcija tog revolvera i odabrani metak su još tada bili anahroni, ali su ostvarivani briljantni rezultati. O tome mogu da posvedoče i ovdašnji stariji strelci – takmičari, koji su se naprosto „kleli“ u ovu kombinaciju oružje – metak, ostvarivši impresivne pogotke.
U „Češkoj Zbrojovci“ su hteli nešto još savršenije, pa su na osnovu sopstvenog velikog iskustva i ranije razmene sa renomiranim proizvođačima, konstatovali da ne postoji preciznija revolverska municija od kalibra .38 Special sa zrnom WC, brižljivo odvaganog barutnog punjenja i mase zrna. Kada se tome doda da je kapisla na ovoj takmičarskoj municiji oduvek bila prilično „meka“, jasno je zašto su inženjeri u ČZ insistirali da novi takmičarski revolver bude izrađen upravo oko „zapadnjačkog“ metka, a ne dominantne sovjetske municije 7,62 mm Nagant.

Dalje, znajući da se veliki SA revolveri monolitnog rama odlikuju malim brojem pokretnih delova, izuzetnom stabilnosti pri opaljenju i robustnošću ukupne konstrukcije, napravili su nešto izmenjenu kopiju proslavljenog vestern oružja – Colt Model 1873. Novi revolver je predstavljen 1957. i sa cevi od 6 inča je delovao vrlo skladno i elegantno, a kinematski delovi mehanizma u startu su „kupili“ sve koji su bili u prilici da ga probaju. Ukupne mase 1 kg ovaj dragulj nastao iza Gvozdene zavese je već na prvim takmičenjima pobrao vrhunske uspehe, pa se za njega čulo i znatno dalje od zemlje nastanka.
Neutvrđena količina je otkupljena i u ondašnjoj SFRJ. Još su nam sveža sećanja kakve briljantne pogotke su umeli da ostvare izvežbani strelci, redovno ostavljajući iza sebe konkurente opremljene znatno skupljim zapadnim oružjima. SKR 551 je u manjim serijama proizvođen i u kalibrima .22 LR i .32 S&W Long WC, ali je raspadom zajedničke države obustavljena produkcija. Od sredine devedesetih godina 20. veka, Česi ponovo prave revolvere, ali savremenijeg DA sistema i generalno, namenjene borbenoj upotrebi, a ne streljaštvu.

ZKR551 se odlikuje izuzetno jednostavnom konstrukcijom sa malim brojem pokretnih delova.jpg

Želeći da još jednom ukažemo na rafiniranost ovog oružja, nedavno smo ga uporedno testirali koristeći dve vrste municije: .38 Special iz tekuće proizvodnje „Prvog partizana“ iz Užica – takmičarsku sa olovnim zrnom Wadcutter, kao i onu drugačije namene sa SJHP zrnom mase 10,2 g. Na raspolaganju su nam bili revolveri ZKR 551, S&W 686 i Colt Trooper, svi sa cevima dužine 152 mm. Američki revolveri su izvorno u kalibru .357 Magnum, dok je ZKR predviđen isključivo za blaži .38 Spl.
S&W 686 je od nastanka smatran univerzalnim revolverom, koliko je to god moguće, kada su ovakve konstrukcije u pitanju. Tačnije, to je izuzetno precizno „borbeno“ oružje, kojem mogu da se postave i takmičarski „zadaci“. Istog koncepta je i Colt Trooper, koji je u Americi bio znatno popularniji u takmičarskoj, nego službenoj upotrebi. Oba revolvera iz SAD imaju kvalitetno okidanje, pregledne nišane, male tolerancije i s pravom se ubrajaju u bolje revolvere opšte namene.
S druge strane, ZKR 551 „odiše“ elegancijom, vizuelnim izgledom, a dobar utisak se pojačava pri prvoj manipulaciji. Iako su pojedini strelci – takmičari izrađivali posebne anatomske obloge rukohvata prema dimenzijama sopstvene šake i onaj fabrički drveni je izuzetan – profilisan tako da odgovara doslovno svakoj veličini ruke. Punjenje ZKR kroz tipska vratanca na desnoj strani rama je u duhu starih SA revolvera i uvek budi jedinstveni osećaj korišćenja romantičnog oružja…

Ipak, tek na vatrenoj liniji spoznajete zašto je ovaj lepotan bio tako uspešan i popularan. Zapinjanje udarača pred hitac iziskuje vrlo mali napor i kretnju, hod je kratak i precizan, a udarac posle opaljenja neuporedivo laganiji, nego kod bilo kog konkurenta. To rezultira minimalnim pomeranjem revolvera u trenutku paljbe, što i te kako utiče na ukupnu sliku pogodaka. Okidački sklop je opremljen trigger stop komponentom, koja definiše tačku aktiviranja udarača, što omogućava maksimalnu koncentraciju strelca na nišansku liniju i cilj.
Zbog svega toga, municijom .38 Spl sa zrnom tipa WC verziraniji strelci su na našem testu „štampali“ pogotke na meti udaljenoj 25 m iako su svetlosni uslovi bili nešto slabiji. Kako su konkurentski revolveri S&W i Colt ipak namenjeni metku .357 Magnum duže čaure, rešili smo da sva tri oružja isprobamo i nešto snažnijom laboracijom PPU municije .38 Special, sa zrnom SJHP veće mase. I tu je ZKR bio dominantan, pokazavši da je prava šteta što nije pravljen u nekoj drugoj fabrici na Zapadu, jer bi sigurno svojim karakteristikama doprineo da bude izrađen u ogromnim serijama.
Ovako, najpopularniji SA revolveri su i dalje Ruger Blackhawk, izvanrednih svojstava, ali ipak ne tako rafinirani i precizni kao ZKR 551. Tržište je pretrpano high-tech pištoljima od kompozitnih materijala, pa za ovakve koncepcijski zastarele revolvere skoro da i nema mesta kod korisnika nove generacije. Zato će on i slični „singlaši“ ostati u srcima sladokusaca, koji svaki hitac doživljavaju kao užitak i dragocenost.
tekst i foto M. Milanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još