Sportska puška, opasnog imena

Nastale kao klasično borbeno oružje, puške ovog sistema postale su popularne i sve više se koriste na sportskim strelištima

Još jedna od evropskih firmi upisala se na nepreglednu listu proizvođača američkih jurišnih pušaka sistema AR-15/M-16 konstruktora Eugena Stonera, uključujući i bezbrojne varijante četvrte generacije, u konfiguraciji karabina M-4. Ovoga puta, reč je o novoosnovanoj fabrici “Schmeisser GmbH” iz nemačkog grada Krefilda, koju su posle više od 20 godina, uspešnog bavljenja trgovinom upravo oružjem ovog sistema, osnovali Tomas Hof i Andreas Šumaher. Shvativši neverovatnu današnju popularnost oružja ovog sistema, osnovali su firmu sa namerom da za potrebe svoje zemlje i evropskog tržišta, najkvalitetnije moguće varijante tih pušaka, kako za vojno-policijsku, tako i za civilnu, prvenstveno sportsku namenu.

Puška odlično leži, trzaj je zanemariv, ali Picatinny šine moraju da se prekriju plastičnim oblogama
Puška odlično leži, trzaj je zanemariv, ali Picatinny šine moraju da se prekriju plastičnim oblogama

Sa ambicioznom idejom, da ponude oružje vrhunskog nemačkog kvaliteta, osnovali su sjajnu modernu fabriku, sa najnovijim tehnologijama, u kojoj se deo komponenata proizvodi od najboljih materijala na tržištu, dok se deo komponenata kupuje od probranih drugih podizvođača, kako bi finalni proizvodi bili zaista prvoklasni, a konačna cena prihvatljiva. Puške firme “Schmeisser”, na tržište Srbije je uvezao D.O.O. “MBM Grof” iz Požarevca, pa je to bila prilika da ih praktično testiramo, koju nismo propustili.
Upravo zbog sportske namene oružja, u testiranju je učestvovao i jedan od najboljih domaćih, evropskih i svetskih IPSC strelaca, Ljubiša Momčilović iz Beograda, koji je i sam u potrazi za najadekvarnijim oružjem ovog tipa za takmičenje u disciplini puška.

Kvalitetna izrada

Tako je testiranje “Schmeisserovih” pušaka počelo detaljnim i pažljivim pregledom, kako bi se utvrdio njihov opšti kvalitet i opšta funkcionalnost. Već na prvi pogled, vidljiv je kvalitet izrade svih delova, sa sjajnom završnom obradom i finišem, kao i sa puno smisla za detalje, koji ovaj sistem kakrakterišu. Na puškama je izvršena pažljiva selekcija odabranih i ugrađenih komponenata, tako da budu apsolutno prilagođene upotrebi u spotru, a da ne budu opterećene nepotrebnim (više ukrasnim detaljima), koje u realnoj upotrebi uglavnom ničemu i ne koriste, osim što oružju daju ozbiljniji izgled. S druge strane, puške su pažljivo uklopljene, tako da rade glatko, lako i bešumno, što je samo za sebe dovoljan dokaz da su visokog kvaliteta. Isporučene su u platnenoj torbi sa po dva plastična okvira (rađena po ugledu na one firme “Magpul”), kapaciteta 10 i 30 metaka.

Dve verzije Schmeisser AR-15 Ultramatch STS
Dve verzije Schmeisser AR-15 Ultramatch STS

Konstrukciono, ove puške ne donose ništa novo, ali su zaista sjajne, precizne i kvalitetne koliko god to ograničenja ovog sistema uopšte dozvoljavaju.
Njihova osnovna prednost je specifične pravolinijske konstrukcije, sa osom cevi pozicioniranim na sredinu oslonca u ramenu, zbog čega je kontrola odskoka bolja, kao posledica drugačijeg razlaganja sila, povratnog trzaja u zadnju stranu kundaka. U odnosu na većinu drugih sistema, bolji je i balans (sa centrom mase u zoni okvira), kao i sistem komandi izuzetnih ergonomskih rešenja, pa je manipulacija sa njom izrazito komforna, što je već opšte poznato.

Ime firme na ramu zbunjuje i mnoge znalce: “Schmeisser” je za izradu rama koristio posebnu ojačanu leguru aluminijuma za avio-industriju
Ime firme na ramu zbunjuje i mnoge znalce: “Schmeisser” je za izradu rama koristio posebnu ojačanu leguru aluminijuma za avio-industriju

Jedan od glavnih nedostataka ovog sistema, pa i ovih modela je naravno njen ozloglašeni sistem direktne akcije (direktno dejstvo gasova na čelo zatvarača, kroz tanku kapilarnu gasnu pozajmicu iz prednje trećine cevi, koji pokreću telo zatvarača sa rotacionom glavom). Iako ovaj sistem rada omogućava ekstremnu preciznost oružja, posledica je nedovoljna pouzdanost u radu i povećana osetljivost na prljavštinu i garež, a posebno na vlagu. Ovo je puške sistema AR-15/M-16 dovelo na zao glas kao vojno oružje, iako u suštini, nema nikakvog značaja na njihovu efikasnu policijsku ili civilnu upotrebu, gde su se uz redovno i pažljivo održavanje sjajno pokazale.

Dva modela

Testirani modeli AR-15 Ultramatch STS, su duge verzije maksimalnih performansi za ovaj kalibar, sa slobodno plutajućim, hladno kovanim, debelozidnim cevima, dugim 508 mm (20 inča), ili 610 (24 inča), sa četiri polja i žleba i desnim korakom uvijanja od 1:203 mm (1: 8 inča) kod duže ili 1:228 mm (1: 9 inča) kod kraće cevi. Cevi su vrhunske, meč kvaliteta, nemačke firme “Lothar Walther”, olakšane čitavom dužinom kanelurama, izrađene od nerđajućeg čelika. Ove cevi, zahvaljujući svom kvalitetu i konfiguraciji, apsolutno pružaju dobru preciznost i efikasnost, omogućavajući puškama AR-15 Ultramatch STS, više nego efikasnu upotrebu do daljina od čak preko 300 metara. Zbog izrazito sportske konfiguracije, puške su oslobođene nepotrebnih sklopova, kao što su klasični fiksni nišani.

AR-15 Ultramatch u poređenju sa originalnom puškom Colt M4
AR-15 Ultramatch u poređenju sa originalnom puškom Colt M4

Sanduk je dvodelni, ali posebno kvalitetno izrađen. Za izradu se koristi posebno ojačana, kovana legura aluminijuma za avio-industriju, poznata pod imenom Mil-Spec 7075 T6, najpreciznije mašinski obrađena, što im daje izuzetnu čvrstinu. Ručica rukohvata je načinjena od meke plastike, sa povećanom konturom, u stilu “Magpul” sportskih varijanti i pruža sjajnu kontrolu, a kundak je jednostavan ali odličan, od ABS plastike, tipa A-2 sa pravolinijskom konstrukcijom. Obloga cevi je skeletizovana, od iste legure aluminijuma, poznata kao quad-rail” (četiri šine), sa četiri MIL-STD-1913 Picatinny šine pune dužine. One omogućavaju montažu optičkih nišana svih vrsta, pomoćnih preklopnih nišana, kao i drugih dodataka koji nisu deo osnovne ponude.

Odlične na strelištu

Po pitanju preciznosti, ova puška je na strelištu ispunila očekivanja, koja smo prethodnim pregledom stekli. Iako smo je ispitali sa sedam raspoloživih vrsta komercijalne municije ovog kalibra, na daljini od 100 i 200 m, očekivano, najbolje je rezultate postigao sa dve vrste teških zrna, koja ovom koraku cevi i inače jedino odgovaraju. Za potrebe testa, puške smo opremili sa dve vrste komercijalnih nišana vrhunskog kvaliteta, kakvi se na ovakvom oružju i inače koriste, a to su refleksni EOTech 512 i taktički optički nišan firme “IOR Valdada”, 1-4×32 Pitbull, koje je bilo izuzetno lako montirati za samo nekoliko minuta. Tako opremljeni, puške smo probali sa pet vrsta FMJ i SJ municije lakšeg zrna, konstrukcije M-193 i SS-109, sa kojima najbolje grupe nisu bile bolje od 78-80 mm, što smo naravno i očekivali. Sasvim druga priča bilo je gađanje sa municijom Federal Gold Medal Match sa zrnom Sierra Match King, od 4,99 g (77 grs), sa kojom je najbolja grupa spala na oko 40 mm (iz obe puške, bez obzira na razliku u koraku uvijanju cevi i njenu dužinu), dok je sa domaćom PPU Match municijom, sa zrnom FMJ HPBT od 4,86 grama (75 grs), najbolja grupa bila šira za samo pet milimetara, što je sjajno. Treba uzeti u obzir da bi se upravo zbog razlika u koraku cevi i njihove dužine, ali i uz adekvatnu optiku većeg uvećanja, verovatno pojavile razlike u preciznosti na većim daljinama, koje ovde nismo realno primetili. S druge strane, obe puške su odlično izbalansirane i koncipirane, pa je gađanje sa njima bilo podjednako komforno i sa naslona i iz ruke. Dobijene grupe, potvrdile su da puške AR-15 Ultramatch STS zaista imaju takmičarsku preciznost, na nivou očekivane kod vrhunskih modela ovakvih pušaka za IPSC sport.

Brza paljba sa kraćom verzijom puške na koju smo montirali refleksni nišan EoTech 512
Brza paljba sa kraćom verzijom puške na koju smo montirali refleksni nišan EoTech 512

Iznenađenje su predstavljali plastični okviri kapaciteta 30 metaka, koji su u nekoliko navrata izazvali zastoj u brzoj paljbi, ali je njihovom zamenom originalnim “Coltovim” od kovanog aluminijuma, ovaj problem otklonjen. Ovo je ujedno i jedina zamerka koju smo mogli da stavimo ovim puškama, ako se izuzme da su uz osnovnu cenu od 2.800 evra po komadu, proizvođači mogli da ponude i gumene poklopce šina koji profilišu potkundak olakšavajući hvat, što je primetio na kraju Momčilović (uz konstataciju da je reč o veoma kvalitetnom oružju koje mu se u potpunosti dopalo).

Zvučno ime

Fabriku su veoma inventivno nazvali, po najpoznatijem nemačkom konstruktoru oružja iz 20. veka – Hugu Šmajseru, čije ime je globalno poznato, već decenijama. Nije im smetalo, što njegove ideje i rad nisu ni najmanje povezani sa Stonerovom jurišnom puškom AR-15/M-16, s obzirom da su dobili na prepoznatljivosti proizvoda na tržištu, što je velika prednost ove firme nad konkurentima, na prostoru Evrope.
Generalno, može se zaključiti da je oružje kakvo je AR-15 Ultramatch STS zaista vrhunski sportski rekvizit, sa očekivanom preciznošću od oko 1,5 MOA (minuta ugla), kvalitetom izrade u najboljem duhu nemačke oružarske tradicije i jedini mogući zaključak je da je zaista sjajno da se pojavio kod nas na tržištu. Potreba za ovakvim oružjem, bar na osnovu naših saznanja, postoji već odavno, pa se “Schmeisser” pojavio u pravom trenutku.

Dimenzije i okidanje

Puške AR-15 Ultramatch STS ukupno su dugačke 976 mm (sa kraćom), odnosno 1.077 mm, sa dužom cevi. Kraća varijantu ima masu od 4.050 g, a duža još 200 grama više, bez okvira. Okidačka grupa pušaka AR-15 Ultramatch STS, je proizvod firme “Schmeisser”, a načinjena je od kvalitenog čelika thyssen Krupp, vrlo precizne izrade i uklapanja, sa zaštitom od habanja nitriranjem. Okidanje je precizno, jasno i oštro, sa kratkim jednostrukim hodom bez kolena, iako je pomalo pretvrdo, za vrhunsko sportsko oružje.

Boris VOJVODIĆ

foto: Vojin KAĆURIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još