Taurus Mod PT 945

Opšte je poznato, da je firma „Taurus“ u proizvodnju pištolja ušla izradivši gotovo identičnu kopiju, pred kraj 20. veka jednog od najpopularnijih borbenih pištolja na svetu, italijanskog P.Beretta Mod.92, nazvavši je PT-92. Obzirom da je ovaj model brzo prihvaćen na tržištu (pre svega u SAD, kako zbog mnogo niže cene od uzora, tako i zbog veoma visokog kvaliteta izrade), fabrika je ubrzo odlučila da započne i sa proizvodnjom neke sopstvene konstrukcije i tako se iz novootvorene fabrike u američkom gradu Majamiju, 1992. godine, konačno pojavila porodica borbenih pištolja punog formata, nazvana “Taurus serija 900”, koji su tipični predstavnici klasičnih službenih modela treće generacije. Čitava ideja uvođenja ove serije, bila je u tome da se posebno američkimn korisnicima ponudi moćan, moderan pištolj za službenu upotrebu, ali dovoljno kompaktan da bude pogodan i za svakodnevno nošenje. Ova linija pištolja, nastala je unapređenjem prvobitnih modela PT 911 iz 1997. godine, a konstrukciono je zaokružena tek 2005. godine, kada je farbika predstavila novu usavršenu verziju serije PT 900. U to vreme, konstruktori firme Taurus, nisu se trudili mnogo da razviju samostalna tehnološka rešenja svojih modela, što je i prva stvar koja pada u oči, kada pažljivije razgledate Mod.945.


Ovaj pištolj, najjednostavnije je opisati kao spoj navlake nemačko-švajcarskog pištolja SIG SAUER P-226 i rama sa mehanizmom već pomenute, Berete Mod.92, što konstruktori nisu ni pokušali preterano da sakriju.
Ipak, pažljivijim razgledanjem, može se uočiti, da osim generalno uzetih rešenja, postoji čitav niz razlika, koje Taurus Mod.PT 945 čine originalnim i jedinstvenim oružjem. Pre svega i za razliku od prethodnog PT-92/99, PT 945 je mnogo kompaktnije oružje, sa navlakom čistih ravnih linija, diktiranih danas najrasprostranjenijim konceptom preuzetim sa pištolja SIG P-226.


Iako u klasi oružja punog formata, sa ukupnom ukupnom dužinom od 190 mm, masom od okruglo 855 grama (sa praznim okvirom), visinom od 143 mm, najvećom ukupnom širinom od 35 mm i nišanskom linijom od čak 176 mm, ipak je znatno manji od većine konkurentnih modernih i kvalitetnih, sličnih borbenih pištolja. Sa ovim dimenzijama, to je prilično kompaktan pištolj, obzirom na vatrenu moć koju nudi moćni kalibar .45 ACP u kome je napravljen, a u rukama deluje veoma impresivno, pre svega zbog masivne, kratke navlake i cevi velikog zloslutnog, mračnog otvora. Ovaj model je zaista napravljen solidno, sa navlakom od hladno kovanog čelika, zaštićenog od korozije klasičnim crnim parkerizovanjem. Bravljenje ovog modela je naravno poznato “brauningovo” modifikovano, odnosno takozvana „Sigova brava“, koja radi tako što prošireni zadnji deo cevi, ulazi u otvor za izbacivanje čaura, poravnavajući ga sa gornjom stranom navlake i drži ih spojene, sve do opadanja pritiska na bezbedni nivo. Zbog ove brave, pištolj radi sigurno i pouzdano, ne praveći problem oko vrste i oblika zrna municije koju koristi, što se naravno i očekuje od oružja napravljenog prvenstveno za službenu upotrebu. Zahvaljujući upravo njoj, ovaj model ima veliku pouzdanost u radu, a prednost je i oblik navlake, koja ima ravne linije i gornju stranu, što prilikom nišanjenja poboljšava preglednost i poprilično ubrzava pronalaženje nišana. Sve su ovo detalji koji su ovom modelu dodali po neki kvalitet kao borbenom oružju.
Ipak pri povlačenju navlake ovog modela (koji se danas pravi u brazilskoj fabrici), oseća se pomalo grebanja, iako se na ramu kreće dosta meko, bez vidnijeg otpora, a čupanje i izbacivanje čaure je sigurno i lako, bez oklevanja. Pri tome, veliki spoljašnji izbacivač radi i kao pokazivač metka u cevi, izlazeći u stranu kada je oružje puno, pri čemu se na njegovoj gornjoj strani vidi i jasna crvena oznaka.


Sama cev, ukupno duga 108 mm (sa šest žljebova i polja i desnim korakom uvijanja od 1:16″), zahvaljujući kvalitetu hladno kovanog čelika od koga je načinjena, ili i kakrakteristikama samog kalibra 45 ACP, načinjena je neobično tankozidno, samo sa malo zadebljanim prstenom za vođenje na ustima. Radi povećanja otpornosti na habanje i spoljne uticaje i spolja i iznutra je kompletno tvrdo hromirana, što joj osim izdržljivosti daje i lep izgled. Cev sa donje strane ima neobično uzan blok za vertikalno vođenje cevi (diktiran sistemom rasklapanja), ali on u praksi pokazuje veliku izdržljivost i pouzdanost, što se u praksi dokazalo.
Navlaka novog PT 945 modela ima dvostepene bočne (sa dubljim donjim delom) i potpuno ravnu gornju stranu, što oružju daje ozbiljan borbeni izgled i bitno doprinose boljoj kontroli prilikom nišanjenja i repetiranja, a kanali površina za repetiranje, usečeni na zadnjoj strani, široki su i sa oštrim ivicama.


Iako se vremenom na tržistu pojavila cela serija, u tri najznačajnija borbena kalibra: Mod. PT 909 u 9x19mm Para, Mod. PT 940 u 40S&W i Mod. PT 945 u 45ACP, samo ovaj poslednji ima tanki ram, sa jednorednim čeličnim okvirima (sa palstičnim poklopcima sa donje strane, profilisanim da se uklope u u oblik drske), kapaciteta 8+1 metak. Ovaj model, je sa prethodnika preuzeo klasični DA/SA mehanizam za okidanje i spoljašnjim orozom, smešten u ram od kovane duraluminijumske legure za avio industriju, zahvaljujući čemu i ima masu od samo 855 grama. Ipak, ram pištolja PT-92, doneo mu je i odlične, u praksi dokazane obostrane komande i veoma lepu linju, koja sa jednostavno oblikovanom navlakom, zaorkužuje prijatan i dopadljiv opšti izgled modela, ali i novi, manji i tanji, sada bolje ergonomski rešeni, i sa zadnje strane zaobljeni rukohvat.


Rasklapanje ovog modela, vrši se polugom koja se spušta na dole (sa osiguračem sa suprotne desne strane), načinom kompletno preuzetim iz dizajna Beretinih pištolja, ali to ne umanjuje vrednost samog koncepta, već samo doprinosi opštoj funkcionalnosti. Ostale komande na ovom modelu su takođe već vidjene, ali i odlično projektovane.
Dugme kočnice magacina je vrlo duboko usađeno u zakošenu površinu izdignutog rukohvata i lako je dostupno iako je veoma plitko, pa ipak gotovo da i ne postoji mogućnost njegovog neželjenog aktiviranja. Pri aktiviranju, okviri iz oružja ispadaju sami, kako to i zahteva moderno borbeno oružje. Sa leve strane, iza poluge za rasklapanje, postavljena je i dugačka, tanka i plitka, pristupačna poluga kočnice navlake.
Uz to, model 945 ne možemo smatrati nebezbednim oružjem, jer ima nekoliko sigurnosnih mehanizama. Osnovna kočnica je unutrašnja automatska, odnosno sigurnosni blok, smešten preko udarne igle, koji posebna poluga podiže, tek kada je obarač povučen do kraja, ali ovaj pištolj ima i obostranu, spoljašnju, klasičnu, koja objedinjuje nekoliko funkcija. Ista poluga, povučena do kraja na dole, služi kao klasičan dekoker, koji prvo otpušta zapeti oroz, a zatim ostavlja oružje zakočeno. Podignuta do kraja na gore, služi kao klasična mehanička kočnica “Koltovog tipa”. U srednjem, neutralnom položaju, oružje je otkočeno i spremno za dejstvo. Ovim rešenjem, zadovoljene su želje svih korisnika, koji isto oružje mogu da koriste u skladu sa sopstvenim navikama.


Na strelištu, po hladnom danu sa temperaturom oko -6 stepeni C, bez prethodnog čišćenja i posebnog podmazivanja, pokazalo se bez obzira na uslove gađanja, da modelu PT 945 ne mogu da se stave ozbiljnije zamerke na funkcionisanje i kontrolu, a pouzdanost (dokazana u praksi i kod prethodnih modela, u skladu sa već čuvenim ugledom ovog proizvođača), nije dovedena u sumnju ni kod ovog “bika”. Opsti kvalitet izrade se generalno može oceniti kao visok, a završna obrada je i više nego solidna. Većih zazora između navlake i rama nema, a komande rade glatko i precizno.


Klasicno DA/SA okidanje, sa glatkim širokim obaračem ima silu od oko 3200daN u SA (što je i dalje suviše za evropski ukus), i oko 6800 daN u DA režimu, uz prilično dugačak i pomalo škriputav hod obarača, bez ograničenja na kraju puta, što bi mogla da bude jedna od manjih zamerki. Rep obarača je širok, i lako pristupačan, pa se bezbedno može zapeti ili otpustiti rukom, bez straha od slučajnog opaljenja.
Veoma prijatan detalj modela PT 945 su niski, borbeni, nisani “Novak” tipa, obeleženi belim tačkama. Zadnji je iskošen, sa duboko usečenim kanlom za nišanjenje, uz to duboko ukopan u navlaku da bi mu se smanjila visina, što snižava ukupnu siluetu, kako i dolikuje modernim borbenim oružjima. Montirani su lastinim repom i podesivi po pravcu.


Ipak model PT 945 nije idealno borbeno oružje, pre svega zbog rešenja rukohvata preuzetog sa Berete. Iako prilično tanak i sa zaobljenom zadnjom stranom, rukohvat je dosta dubok, a obarač udaljen od kažiprsta poprilično, pa ovaj pištolj ne odgovara srelcima male šake. Uz to drška je u odnosu na cev postavljena gotovo vertikalno, pa pištolj za brzu, preciznu paljbu sa po dva vezana metka, za strelce priviknute na većinu polimerskih borbenih pištolja današnjice, zahteva određeno privikavanje.
Njegova preciznost je na nivou očekivanog od ovakvog oružja, sa grupama pogodaka od 80 do 110 mm na 25 metara, što ga čini prilično respektabilnim borbenim i samoodbrambenim oružjem, što mu je i namena u ostalom.


Sa druge strane, trzaj prilično potentnog metka kakav je 45 ACP, podnosio se i u većim serijama metaka neverovatno lako (zahvaljujući pre svega udobnom rukohvatu), tako da je kontrola odskoka bila prilično jednostavna. Na borbenom poligonu, na rastojanjima od 5 do 20 metara, prilično lako su postizana po dva pogotka u centralnu “A” zonu IPSC mete, što je uzimajući u obzir potencijal metka koji koristi, kod prisutnih ostavilo impresivan utisak. Jednostavno, PT 945 je radio dobro i izazvao poštovanje prisutnih.
Većina onih koji se na strelištu sretne sa novim modelom, nakon gađanja verovatno sebi postavi pitanje “da li bih ja svoj život poverio ovom oružju”, a u ovom slučaju, odgovor je apsolutno pozitivan, jer PT 945, itekako deluje ubedljivo. Nekih sitnijih zamerki na njegov pomalo prevaziđeni dizajn i finiš ima, ali on radi dobro i pouzdano, noseći sa sobom moć velikih teških metaka kalibra 45 ACP, koji zaista rade impresivno.
Snažan metak, solidan kapacitet, dobar balans, izuzetna nišanska slika, kvalitetni čelicni okviri uz izvrsnu kontrolu, generalno čine, da se ovaj model još uvek može da se oceni kao veoma uspesan koncept, koji objedinjuje klasično i moderno, na dobar, tradicionalan način.

B. Vojvodić
foto M. D.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još