Visok kvalitet izrade

Američka firma ugled je stekla naročito posle predstavljanja jednog od najsavremenijih prigušivača za pištolje današnjice, nazvanog „Osprey“ (orao ribar), kod koga osa cevi nije centralno postavljena u odnosu na telo prigušivača, već po vrhu, odnosno u gornjoj zoni, dok se komore nalaze dole. Sa pravougaonim presekom prati formu navlake oružja i ne traži izdignute nišane.
Prigušivači „Osprey“ ubrajaju se u najsavremenije i najtiše modele današnjice, pa je njihov nivo redukcije zvuka logično jako visok. Tako je i sama ideja o stvaranju integralno prigušenog pištolja sa prihvatljivim gabaritima i relativno male dužine, upravo došla sagledavanjem najvažnijih osobina prigušivača „Osprey“. Konačno, tokom 2015. godine, firma „Silencer Company“, napravila je prototip pištolja sa trajno pričvršćenim prigušivačem, koji je izgledom bio neverovatno neobičan, kao da je dolazio iz naučnofantastičnog filma. Suština je bila ta da je prigušivač bio neverovatno kratak, ali veoma dubok, tako da je formirao prednju stranu oružja u četvorostranu zatupastu prizmu, koju bi najlakše bilo uporediti sa klasičnim pištoljem koji je stavljen u futrolu i oblikovan zajedno sa njom. Izgled se može opisati i kao standardan pištolj, kome je na „Picatinny“ šinu na ramu postavljen modul sa taktičkim svetlom. Tako prizmatični prigušivač počinje odmah iza dela cevi sa ležištem metka, išao unapred do ukupne dužine nešto veće od oružja bez prigušivača, ali sa dubokim prednjim krajem koji se spušta ispod donje linije branika obarača. Zadržana je prilično velika, sasvim dovoljna zapremina prigušivača, kome je skraćena dužina, ali povećana dubina, što je značajno popravilo manipulativnost i omogućilo da se prigušenim pištoljem rukuje kao i neprigušenim, uključujući i nošenje i kretanje u skučenim prostorima. Prva verzija pištolja napravljena je korišćenjem „Smith&Wesson Mod.MP“ pištolja, ali je firma, u međuvremenu, razvila sopstveni, sasvim originalni dizajn oružja i spojila ga sa prigušivačem na veoma neobičan i jedinstven način. Tako se danas nude dve slične verzije pištolja, od kojih ona duža može da koristi svu standаrnu municiju u kalibru 9×19 mm para municiju (sa zrnima od 115, 125 i 147 grejna), uključujući i „+P“ i „+P+“ punjenja, kao i prigušenu, podzvučnu naravno, s obzirom na to da ima veći i efikasniji prigušivač. Kraća verzija pištolja je predviđena isključivo za podzvučnu municiju (s obzirom na malu ekspanzionu komoru), ali je njegova dužina zato gotovo u dimenzijama standardnog oružja bez prigušivača. U svakom slučaju, konstrukcija je zaista jedinstvena i veoma interesantna. Osnova za ovo oružje krije se u modernim borbenim pištoljima IV generacije (kao što su S&W MP i Glock). Ipak, na „Maxim 9“ pištolju otišlo se daleko od originalne konstrukcije. Pre svega, izbačeno je bravljenje (kod pištolja koji su služili kao osnova to je kratki trzaj cevi), s obzirom na to da je početna brzina projektila ispaljenih iz njih svedena na podzvučnih 300-315 m/s. Kod kraće verzije pištolja u osnovi se koristi municija ovakvih početnih brzina, dok se kod duge verzije „Maxima“ to postiže ispaljivanjem standardne municije kroz prigušivač sa velikom ekspanzionom komorom, koja smanji pritisak barutnih gasova i samim tim obori brzinu zrna na ispod željenih 320 m/s. Zato novi „Мaxim 9“ ima veoma neobične sastavne delove i opštu konfiguraciju.
Cev je fiksirana u plastični, polimerski ram, i ceo prednji deo pištolja uglavljen je u prigušivač. Sama cev se nalazi u ekspanzionoj komori. Iza zadnjeg dela cevi u obliku bloka (oped nasledstvo od pištolja „S&W mod. MP“), nalazi se prizmatičan kratki zatvarač, bočno prosečen obostrano u zoni cevi kao otvor za izbacivanje čaura. Sa gornje strane, u čelu zatvarača, nalaze se dve cilindrične vođice sa povratnim oprugama, koje iznad cevi fiksira čelična reza koja se može podići radi oslobađanja ovih vođica i rasklapanja oružja. Ispred reze nalaze se dva zavrtnja, čijim se uklanjanjem oslobađa prigušivač. Kvalitet izrade je nesporno visok, što se vidi pre svega na precizno i sa minimalnim tolerancijama izrađenoj navlaci (od komada kovanog, pa mašinski obrađenog čelika), ali i ostatku veoma precizno izrađenih delova. Kada je dizajn u pitanju, mora se reći da je sasvim prihvatljiv, odnosno dopadljiv, sa lepim, mirnim, dobro uklopljenim linijama. „Maxim 9“ ima nekoliko važnijih rešenja preuzetih sa pištolja „Glock“, a koristi i njegove okvire. Standardni plastični okviri imaju kapacitet od 17+1 metak u kalibru 9×19 mm para, a opcionalno se mogu koristiti i sa povećanim kapacitetom za još dva metka. Treba naglasiti da „Maxim 9“ funkcioniše meko i glatko, kao što se i očekuje od modernog kvalitetnog pištolja, što je pre svega posledica opšteg kvaliteta, koji je vidljiv na svakom detalju. Navlaka ima trapezoidni presek, sa krupnim kosim, veoma dubokim površinama kanala za repetiranje u zadnjem delu, a gornja strana je veoma pažljivo zaravnjena da bi se dobila preglednost. Dodatna masa prigušivača na pištolju reguliše balans njegovog prednjeg dela. Sjajno dizajnirani, dobro ergonomski rešeni rukohvat izuzetno udobno leži i daje dobru kontrolu i kod najbržeg režima paljbe.


Komande na njemu su sasvim klasične, postavljene na uobičajenim mestima i u opšte prihvaćenom rasporedu, lako pristupačne i dobro oblikovane. Utvrđivač okvira je klasičan, u vidu dugmeta na levoj strani iza branika obarača, a moguće je i njegovo postavljanje i kontra, sa suprotne strane oružja, kada ga koriste levoruki korisnici. Kočnica navlake je postavljena na uobičajeno mesto, ali sa obe strane oružja, zarad levorukih korisnika. Svi sigurnosni sistemi novog modela su automatski i unutrašnji, (poluga kočnice u uzduž podeljenoj obarači i sigurnosni blok oko udarne igle). Tu je i treći sigurnosni sistem, odnosno poluopuštena opruga udarača, sve do povlačenja obarače do kraja. „Maxim 9“ ima potpuno preuzeto okidanje sa „Gloka“, sistemom nazvanim „Safe action“. Povlačenjem obarača, prvo se sabije do tada poluopuštena opruga, a zatim se udarač otpusti da izvrši okidanje. Zbog toga, hod obarače je malo duži (čak 12 mm), a sila okidanja je podešena malo „tvrđe“, sa minimalnom silom od oko 2500 daN. Dobro je to što može da bude i mnogo mekše, ali je to ostavljeno na savest korisnicima.
Novi „Maxim 9“ ima izuzetnu nišansku sliku, zahvaljujući svojim sjajnim niskim širokim borbenim nišanima, koje je takođe pozajmio sa „Gloka“. U ponudi su plastični i čelični nišani, podesivi po pravcu,zadnji podesivi po visini, sa belim oznakama ili sa tricijumskim kapsulama. Rekli smo već da je prigušivač napravljen po ugledu na „Osprey“, što znači da odmah do cevi ima veliku ekspanzionu komoru, a zatim set pregrada, koje kovitlaju i usporavaju barutne gasove. Pokazalo se da je prigušivač veoma efikasan i u kraćoj i u dužoj verziji, pa daje prigušenje veće od 25 decibela. Kod kraće verzije, sa prigušivačkim metkom, sa zrnom od 147 grejna, izmereni nivo zvuka kreće se oko 139.9 dB. Kod duže, sa regularnim vrstama municije, prigušenje se kreće oko 137.1 dB sa zrnom od 115 gr, oko 138.3 dB kod zrna od 124 gr i samo 136.3 dB, kod metaka sa zrnom od 147 grejna.
Treba istaći da mu je balans izuzetan, a oblik rukohvata dobro ergonomski rešen, pa je kontrola perfektna. Svakako, ovo je sjajno, visoko kvalitetno oružje, gotovo perfektno za svoju namenu…

B. V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još