Veliki čuvaju ugled

Ljubitelji lova mogli su po povoljnim cenama da kupe oružje, municiju i opremu raznih domaćih i stranih proizvođača. Nekoliko najjačih srpskih firmi predstavilo novitete

Uvek dominira: štand beogradske firme "Snajper" nudio je bukvalno sve od "igle do lokomotive"
Uvek dominira: štand beogradske firme „Snajper“ nudio je bukvalno sve od „igle do lokomotive“

Na beogradskom sajmu od 25. februara do 1. marta održan je Sajam nautike, lova i ribolova, koji je i ove godine uspeo da okupi veliki broj domaćih i stranih izlagača. Pojavljivanje u našoj prestonici za mnoge srpske firme koje se bave uvozom lovačkog oružja i opreme posebno je značajno. Mnogobrojni posetioci mogli su da vide i kupe neke od najnovijih modela lovačkih pušaka, pištolja, optike, municije i konfekcije mnogih evropskih i svetskih brendova.

Lovci u prvom planu

Pod kupolom Hale 11, kao i na svakom značajnijem izlaganju kada se pojave, dominira štand beogradske firme „Snajper“. Iskusni prodavac Aleksandar Berendika, imao je strpljenja da nam predstavi novitete ove firme i šta se to od robe najviše traži…

Lovačka bajka u izvedbi "Snajpera"
Lovačka bajka u izvedbi „Snajpera“

– Ove godine firma „Snajper“ kao hit ponudu označava pištolje čuvene švajcarske kompanije „Sig Sauer“, u kalibrima 9 mm Para, pa do .45, a tu je i karabinska i pištoljska municija „Norma“ i „Lapua“. Potom veliki izbor „Češke Zbrojovke“, celokupan program ruskih IŽ Baikal, a dosta se traže „Remington“ i „Benelli“ pušake. Od noževa tu je široka lepeza svetskih firmi kao što su „Coold Steel“, „Boker“, „Linder“ i „Kershaw“.

Pored ove zaista ozbiljne i široke ponude, „Snajper“, lovicma i ljubiteljima boravka u prirodi pruža mogućnost da po povoljnim cenama dođu do kvalitetne konfekcije i obuće.

– Uskoro za lovce spremamo veliko iznenađenje, kada je u pitanju konfekcija. Odmah posle sajma IWA u Nirnbergu, bićemo zastupnici jednog uglednog evropskog brenda. Ne bih da otkrivam ime, vrlo brzo će se znati o kome se radi – naglasio je Berendika.

U rukama šampiona: Marko Ilić isprobava karabin sa polimerskim kundakom koji je idealan za šumski lov na divlje svinje
U rukama šampiona: Marko Ilić isprobava karabin sa polimerskim kundakom koji je idealan za šumski lov na divlje svinje

Još jedna velika srpska firma, MBM „Grof“ iz Požarevca bila je pristuna na beogradskom sajmu i kao hit ponudu označava program lovačkih pušaka „Remington“ i „Browning“.

– Hoću da naglasim da kod nas možete da nabavite i veoma cenjene italijanske puške „Benelli“, a ništa ne zaostajemo i kada je pištoljska ponuda u pitanju – kazao je ljubazni prodavac Mića Stojadinović. Tu su modeli STI, „Češka Zbrojovka“, „Walther“, „Beretta“ i „Sig Sauer“. Od optike nudimo nekoliko opcija „Deltu“, „Swarovski“ i „Bushnel“. Od konfekcije tu je naš ustaljeni i uvek atraktivan program „Percusion“ i „Remington“. Naravno, imamo i municiju i to nekoliko odličnih proizvođača, pre svih „Sellier & Bellot“ i domaći PPU.

Svetska premijera u Beogradu

Čuvena austrijska kompanija „Swarovski“ prikazala je svoj apsolutni novitet – teleskop sa končanicom STR 80. Po rečima Zorana Petronijevića, predstavnika ove firme, u njihovoj fabrici rade se dva modela sa končanicom u minutnim uglovima, a može da bude i u mil dotovima. Radi korekcije pucnja na većim razdaljinama i za određenu procenu daljina.

 Svetska ekskluziva: Zoran Petronijević nam je predstavio teleskop Swarovski STR 80
Svetska ekskluziva: Zoran Petronijević nam je predstavio teleskop Swarovski STR 80

– Uradili smo analognu meru sa crticama razdaljina od 300 do 1000 m. Specifično, redak teleskop na planeti čija končanica može da se uključi i isključi. Picatinny šine na njemu služe da može da se dodaju laserski pojačivači svetla, lampe, ako se gleda u lošim svetlosnim uslovima… Kako nam je otkrio Petronijević, „Swarovski“ je svoj novi proizvod odlučio da prvo predstavi u Beogradu, pa potom na sajmu IWA u Nirnbergu.

Štand leskovačke „Canone“, plenio je ponudom lovačkog oružja i opreme. Ugledna i renomirana firma, kao i uvek do sada ima lepezu lovačkih karabina raznih cena i za svačiji džep. Prodavac Alekasandar Ivković, znalački nam je predstavio sve ono što je bilo u ponudi na sajmu.
– Imamo poluautomat Franchi 12/76 u PVC varijanti 80.000 dinara, lovački Benelli Argo karabin 190.000 dinara, potom Franchi bokerice. Tu su optike Leupold i Redfield od 24.000 dinara raznih uvećanja.
Tu je i standardni program pištolja Glock modeli 17, 19 i 21, kao i brazilski „Taurus“.
– Lovci i ljubitelji prirode kod nas mogu da nabave kvalitetnu italijansku obuću „Cofra“ i španske „Gamo“. Potom garderobu takođe španske firme „Gamo“, kao i novitet poljski „Graft“. Uz sve to, imamo odličan program municije domaćih i stranih proizvođača – objasnio je Ivković.

Standardni "Super Tane" iz Novog Sada
Standardni „Super Tane“ iz Novog Sada

Obišli smo i izložbeni prostor novosadske prodavnice „Super Tane“. Stanko Žilić nam je rekao da se ponuda ne razlikuje mnogo od prethodnog sajma.
– Kod nas je standardna ponuda, pre svega italijanske lovačke puške „Marocchi“ u niz varijanti i celokupna paleta sačmarske municije „Fiocchi“. Tu su i optike „Burris Scope“ iz SAD i „Steiner“ iz Nemačke. Pored standardnog „Oriza“ nudimo i kvalitetnu „Le Chameau“ odeću i obuću. O njoj ne treba puno trošiti reči, jer svako ko se i malo razume u lov, dobro zna kakav je kvalitet proizvoda koji nose ozanku „Le Šamu“.

Modeli za svačiji džep

„Trofej Commerce“ iz Zemuna, kao generalni zastupnik čuvene kompanije „Češka Zbrojovka“, nudi kompletan program lovačkih karabina i pušaka, a tu su i svi modeli njihovih pištolja.
– Ono što je kod nas još novo jeste da smo proširili asortiman i kada je garderoba u pitanju, a to je „Hilman“, sa kojim poslujemo – ističe trgovac Slavoljub Dimić. – Nudimo prsluke, jakne, džempere i sve što je potrebno jednom lovcu. Proširili smo i opremu za čišćenje oružja, koja stiže iz Italije, pribori, četkice, šipke, kao i amrotizeri pušaka svih veličina. Imamo i odličan izbor optike, čuveni „Japan Optics, bivši „Hakko“. Cene su pristupačne, a što je ključno imaju doživotnu garanciju, osim na fizička oštećenja.

Trofej Commerce" iz Zemuna sa svojom kompletnom ponudom lovačkih karabina i pušaka ČZ i vrhunskih pištolja
Trofej Commerce“ iz Zemuna sa svojom kompletnom ponudom lovačkih karabina i pušaka ČZ i vrhunskih pištolja

Na štandu firme „Balkan Hunter“ bila je prilična gužva i vladalo je veliko interesovanje za italijanske polovne puške, ali i za prelepe „Castelani“ kofere i torbe. Đorđe Jovanović, naš stari poznanik, u dahu nam je ispričao šta sve ova poznata beogradska firma nudi.

– Mi smo specijalizovana prodavnica za prodaju lovačkog oružja, municije i ostale prateće opreme za lov. Prepoznatljivi smo po velikom izboru polovnog lovačkog oružja iz uvoza, uglavnom italijanskih proizvođača „Luiggi Franchi“, „Beretta“, „Castelani“ i to po cenama od 90, pa do 1.000 evra. Od municije u stalnoj ponudi imamo lovačke i sportske patrone RC, B&P, „Nobel Sport“, „Krušik“, „Belom“ i karabinsku municiju „Prvi partizan“. Generalni smo distributer oružja španskog proizvođača karabina „Bergara“, optičkih nišana i dvogleda „Hawke“, pribora za bruniranje, održavanje i čišćenje oružja i kundaka američkog proizvođača „Birchwood Casey“, kao i prateće opreme za lov nemačke firme „Farm-land“.

Kod "Balkan Huntera" mogao je da se vidi veliki izbor polovnog lovačkog oružja iz uvoza, uglavnom italijanskih proizvođača "Luigi Franchi", "Beretta", "Castelani" i to po cenama od 90, pa do 1.000 evra
Kod „Balkan Huntera“ mogao je da se vidi veliki izbor polovnog lovačkog oružja iz uvoza, uglavnom italijanskih proizvođača „Luigi Franchi“, „Beretta“, „Castelani“ i to po cenama od 90, pa do 1.000 evra

Dragan Perić vlasnik firme „Sport“ iz Užica, ugostio nas je na svom štandu. Ispričao nam je šta sve imaju u ponudi i eksluzivno najavio novitete…
– Puške, karabini, kombinovane puške, uvoz sa aukcija iz Engleske, to je nešto što mi standardno nudimo, a tu su i „Smith & Wesson“ pištolji i revolveri. Želim da najavim da ćemo uskoro imati u ponudi oružje i municiju iz Amerike. Zanimljiv je i program engleske kvalitetne konfekcije za lov i boravak u prirodi „Jack Pyke“, koji ima odličan odnos cene i kvaliteta.

„MP Tropic“ je mlada firma, koja je uspela brzo da pronađe mesto na srpskom zahtevnom tržištu zahvaljujući dobrom poslovanju. Milan Zorić, nam je ukratko predstavio njihov širok program, a glavna poslovna deviza im je da nude dobre stvari po povoljnim cenama…

Čuvena Winchester M70 u kalibru .300 Win. Mag, mogla je da se pazari u izložbenom prostoru "MP Tropic"
Čuvena Winchester M70 u kalibru .300 Win. Mag, mogla je da se pazari u izložbenom prostoru „MP Tropic“

– Lovačka oprema, a pre svega bi izdvojio kvalitetne vazdušne puške „Diana“, nemačkog proizvođača, čija se cena kreće od 21.000 dinara, pa na više. Potom lovački poluautomat „Vincenzo Bernardelli“, jedna od najjeftinijih puška na domaćem tržišt, „Winchesterovi“ karabini, zanimljivi su i primamljivi. Kada je konfekcija u pitanju, imamo nekoliko jakih imena, kao što su „Polaris“ i „Pentagon“, a uskoro ćemo nuditi i program poznatog proizvođača „Highlander“ – jasan je Zorić.

Snimanje lova sa puške

Beogradska kompanija „Info Team“ i u ovoj godini pripremila je niz atraktivnih i zanimljivih noviteta.
– Kompletna nova serija eho map uređaja, koji su nam osnovna serija modela navigacija i sonara, koji služe za navigaciju na rekama i morima, koje podržavaju kartografiju. Kod njih je najveća novost, što ovaj tip sonara daje fotografski prikaz terena dna i potopljenih objekata, kako ne bi došlo do nasukavanja, a mogu da se koriste i za pretragu. Tu je još jedan zanimljiv novitet, uređaj koji omogućava skeniranje do 150 m bočnog prikaza.

Beogradska kompanija "Info Team" i u ovoj godini pripremila je niz atraktivnih i zanimljivih noviteta
Beogradska kompanija „Info Team“ i u ovoj godini pripremila je niz atraktivnih i zanimljivih noviteta

Što se tiče navigacija za lovce, ručni uređaj za praćenje pasa i standardna paleta i niz modela, koje ćemo predstaviti na proleće. Ono što je zanimljivo, što je donelo takođe još jednu dodatnu mogućnost lovcima, jeste akciona „Garminova“ kamera koja može da se montira na pušku i da se snima kompletan lov. Ima amortizaciju trzaja i tek predstoji njeno dalje predstavljanje – iscrpan je bio Marko Galečić iz kompanije „Info Team“.

Unikati majstora iz Melenaca

Miroslav Grošin se uglavnom  pojavljuje na sajmovima u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu. Kako kaže, ovaj posao radi iz zadovoljstva, a ponešto i zaradi. Cene njegovih noževa su od 30 do 500 evra. Najviše kupaca je iz Srbije, Crne gore, Hrvatske, a desetak njegovih noževa završilo je na drugim kontinentima, recimo u Africi. Svaki nož je unikat, a za izradu je potrebno od tri, četiri, pa i do trideset pet dana. Do sada je Miroslav Grošin izradio oko 500 noževa i smatra da je među retkima koji sve rade samostalno.

Svaki nož je unikat
Svaki nož je unikat

– Potpuno sam radim kompletnu izradu noževa od prve faze isecanja, do graviranja, termičke obrade, kasnije ubacivanja rukohvata na noževima. Ručno se iseca, ručno se nanosi crtež pre graviranja, i dva ista noža ne mogu da napravim. – rekao je Miroslav Grošin.

I. Žalac

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još