Anshutz

Za lov i medalje

Na sajmu IWA 2010, upoznali smo Ditera Anšica, koji pripada četvrtoj generaciji i njegovog sina Jochena, koji trenutno vodi ovu slavnu nemačku fabriku, čijim se puškama danas osvajaju brojna odličja u klasičnom streljaštvu i biatlonu. Ove vrhunske puške kod mogu da se naruče u firmi “Milović Univerzal” iz Vrbasa

O nemačkom proizvođaču oružja ”Anšic” pisali smo posle završenog sajma IWA 2010, a povod je bio njihov novi obrtno čepni lovački karabin – model 1780. On se sada redovno proizvodi i već ima svoje mesto na tržištu, tako da smo odlučili da novim prilogom o ”žAnšic” malokalibarkama i karabinima, zaokružimo znanja o ovoj poznatoj fabrici preciznih pušaka.

 

 

U svetu sportskih preciznih pušaka ”žAnschutz”, je pored Valtera, Štajera, Hemerlija i Fainverkbaua, jedno od najpoznatijih imena. I naši strelci starije generacije bili su privilegovani da u svojim klubovima (u doba SFRJ), pucaju odličnim vazdušnim puškama Anšic 335 ili malokalibarkama mod 1416 ili 54. Posle kraćeg istorijata firme, počećemo od malokalibarki…

Modeli po meri strelaca

Godine 1856, u nemačkoj oružarskoj oblasti Turingija, u gradu Zella Mehlisu, sin puškara Johanna Heinricha Gottlieaba Anschutza, osnovao je sopstvenu firmu. Naslednik Julius proizvodio je flober puške, džepne pištolje, sačmarice i ostale sprave za pirotehniku. Firma ima stalni rast, a Juliusu u poslu pomažu sinovi Fric, Oto, pa tako već početkom 20. veka fabrika ”žAnšic” ima oko 200 radnika. Fricovi sinovi Maks i Rudolf, ulaze u porodični biznis, tako da u zoru Drugog svetskog rata ima 550 zaposlenih i uveliko poznato ime širom sveta. Turingija je posle rata ostala u Sovjetskoj zoni, tako da se 1950, u Ulmu u Zapadnoj Nemačkoj pojavljuje nova firma ”žAnšic” sa sedam radnika i 20 mašina. Prvi proizvod koji je nosio ime ”žAnšic”, bila je vazdušna puška.

Anshutz model Sistem 1780 ima mogućnost lake i brze zamene cevi i kalibara
Anshutz model Sistem 1780 ima mogućnost lake i brze zamene cevi i kalibara

Znanje i iskustvo brzo su dali rezultate, pa je nakon samo nekoliko godina broj radnika porastao na 250, a ”žAnšic” postao poznat po izradi kvalitetnih sportskih pušaka. Na sajmu IWA 2010, upoznali smo Ditera Anšica, koji pripada četvrtoj generaciji i njegovog sina Jochena, koji trenutno vodi ovu slavnu fabriku, čijim se puškama danas osvajaju brojne medalje u klasičnom streljaštvu i biatlonu. Serije pušaka model 1770 i 1780, su ime ”žAnšic” ubacile i u svet kvalitetnih lovačkih karabina, što je zasluga Ditera i Jochena Anšica.

Idealna malokalibarka

Malokalibarska puška serije 1700 proizašla je iz sportske streljačke puške Match 54. ”Anšicovi” konstruktori su ovo sportsko oružje prilagodili manje zahtevnim takmičenjima, lovu sitnih životinja i rekreativnom pucanju. Tako su stvorili sjajnu obrtno čepnu malokalibarsku .22 LR pušku, vrlo široke namene. Ona je idealna za sva streljačka nadmetanja (kod nas su korišćene Zastave M56 i Brno dve puške), kao i za lov u zemljama gde je kalibar 22 LR dozvoljen u lovu. Naš zakon nažalost isključuje .22 LR metak za lovnu upotrebu. Konstrukcija serije pušaka Match 54, odnosno modela 1710 i 1712, zasniva se na zapinjanju udarnog mehanizma u zatvaraču po krivoj površini i ekscentričnom smeštaju zatvarača u sanduku. Ove odlike donele su mnoštvo osvojenih medalja na OI i svetskim takmičenjima. Kretanje zatvarača je glatko i bez otpora, a ivica i dno čaure metka .22 LR, idealno naležu na čelo zatvarača. Izvlačenje ispaljenih čaura je pouzdano, što često pravi probleme kod .22 LR municije. Jednodelna udarna igla ima ograničen hod, tako da nema deformacije, ako se opaljuje na prazno. Na sanduku je urezan 11 mm širok žleb za vezu montaže optičkog nišana. Postoje namenski kanali za odvod gasova ukoliko dođe do pucanja čaure pri opaljenju. Kočnica smeštena sa desne strane blokira obaraču i zapinjaču. Postoji i položaj koji dozvoljava manipulisanje zatvaračem u smislu pražnjenja oružja, dok je sve ostalo osigurano od neželjenog opaljenja. Opaljenje se obavlja podesivim jednostepenim obaračem, koji je potrebno povući silom od 1 do 1,2 daN (teg 1.000 do 1.200 g). Punjenje ležišta metka vrši se pomoću jednoredog odvojivog okvira kapaciteta pet metaka, mada uz doplatu kupac može da dobije i okvir kapaciteta deset metaka.

Anšic malokalibarka koja nosi oznaku model 1710 opremljena je okruglom mušicom podesivom po visini i preklopnim zadnjim nišanom, koji je podesiv po pravcu. Ukoliko puška nosi oznaku model 1712, onda ona nema mehaničke nišane. Fini orahov kundak može da bude tipa Monte Karlo, sa visokom zaobljenom obrazinom, ili ravan Classic nemački kundak. Model 1712 ima cev dužine 54,9 mm, sa prečnikom 18 mm, što daje ukupnu masu od 3,3 kg. Anšic model 1710 ima dužu cev – 58,4 cm uz prečnik u zoni usta cevi od 18 ili 21 mm, po želji kupca. Ovde je i masa puške veća i iznosi 3,4 odnosno 3,6 kg. Ove malokalibarke mogu se dobiti i u paljenom finišu, sa finom cvetnom gravurom, zlatnim inkrustacijama i kundakom od vrhunske orahovine. Naravno, tako dorađene luksuzne puške imaju i neuporedivo višu cenu.

Linija – Match 64

Za one strelce koji imaju nešto skromnije sportske zahteve ili žele pušku ivičnog paljenja u kalibrima i jačim od .22 LR, tim Anšicovih konstruktora ponudio je liniju pušaka Match 64. One imaju nešto olakšanu u uprošćenu konstrukciju, ali su i dalje zadržali poslovičnu Anšic pouzdanost i preciznost. U okviru serije meč 64, postoje sledeći modeli: model 1416 svi u kalibru .22 LR, u šest varijanti i dužina cevi, potom model 1417 (.22 LR), sa ultra kratkom cevi od svega 355 mm, koja na ustima ima navoj za vezu prigušivača pucnja. Postoje države, kao što je Francuska u kojima građani mogu da poseduju prigušena oružja i za njih je Anšic, prilagodio više svojih modela. Sledeći model je 1516 u kalibru .22 WMR u dve varijante i na kraju model 1517 u čak šest verzija, u sve popularnijem novom kalibru ivičnog paljenja .17 HMR. Ovde treba obratiti pažnju!

 Modeli pušaka serije Match 64
Modeli pušaka serije Match 64

Novi metak .17 HMR (.17 Hornady Magnum Rimfire), svom zrnu kalibra 4,5 mm daje početnu brzinu od 777 m/s (2.549 fps) i energiju na ustima cevi od 333 džula (J). Pored toga što je .17 HMR najbrži metak ivičnog paljenja, on pokazuje i odlično očuvanje brzine zrna. Na daljini od 100 m, brzina V100 iznosi 699 m/s, uz izvrsnu preciznost. Anšicovom puškom M 1517 (.17 HMR), na 100 m, dobijane su grupe prečnika 1 cm, a na 200 m, lako su dobijene grupe 3 do 5 cm.
To je za jedan jeftin metak ivičnog paljenja izvaredan rezultat. Da i ne govorimo samo o sportskoj upotrebi već i o prednosti ovih pušaka i kalibara .17 HMR u lovu sitnih krznašica na većim daljinama. Opet moramo da naglasimo, sve to važi za zemlje gde je dozvoljen lov oružjem malog kalibra ivičnog opaljenja. U svemu ostalom, malokalibarke serije meč 64, liče na prethodno opisane puške Anšic, meč 54. Primaju pet ili deset metaka, u odvojivom okviru. Imaju cevi duge 355, 457, 584 ili 650mm, sa ili bez mehaničkih nišana. Masa im se kreće od 2,7 do 3,9 kg, zavisno od dužine cevi, njene debljine i vrste kundaka. Iako nešto jednostavnije i jeftinije od modela meč 54, sve puške linije 64 odlično su urađene, precizne i pouzdane malokalibarske puške. Dovoljna garancija je samo ime Anschutz.

Kao stvoren za srneću divljač

Sada malo o lovačkom karabinu model 1770, koji se radi isključivo u kalibru .223 Rem. ZAnimljivo je da se Anšic opredelio da projektuje i uradi lovački obrtno čepni karabin, samo za jedan kalibar. Uobičajeno je da se za isti sanduk puške ponude kalibri .222 R, .223 R, .22-250, .22 Hornet i 7,62×39. Anšic svoju finu preciznu pušku model 1770, radi isključivo u kalibru .223 Rem. Rad puške se zasniva na cilindričnom zatvaraču, koji u dva reda ima šest (2×3) zabravljujućih bregova. Ovim je dobijen kratak otklon ručice zatvarača od svega 60 stepeni. U jednom od bregova nalazi se izvlakač, a nasuprot njega je okrugli opružni izbacivač čaura. Ovi svi delovi su fino obrađeni, tako da zatvarač bešumno klizi u sanduku. Cev meč obrade unutrašnje trase i krune cevi, nema na sebi mehaničkih nišana. U ovakvo precizno oružje ugrađen je kvalitetni Anšicov – direktabzug 5097, sklop obarača. Sve je na njemu podesivo, a fabrički je naštelovan da opaljuje pri sili od 1 daN (teg od 1.000 g).

Anshutz Model 1770 pravi se u kalibru .223 Remington
Anshutz Model 1770 pravi se u kalibru .223 Remington

Međutim, moguće je bezbedno skinuti silu okidanja sve do 0,45 daN (450 g). Hranjenje cevi se obavlja iz okvira kapaciteta tri metka. Uz doplatu su ponuđeni okviri koji primaju pet metaka, ali i specijalni – einzelladeradapter 1770 adapter, koji ovu pušku pretvara u jednometku. Mnogi strelci na takmičenjima isključivo pune oružje uvodeći ručno svaki metak posebno pred ležište u cevi. Za njih su u ”žAnšicu”, predvideli ovaj adapter. Orahovina iz srca stabla je iskorišćena za izradu kundaka. Cev modela 1770 je duga 55 cm, uz prečnik usta cevi od 18 mm. Masa puške iznosi 3,5 kg. Odabranom municijom fabrički strelci iz ”žAnšica” na 100 m, imaju uvek grupu od tri spojena pogotka. To nas ne čudi, jer je Anšic puška pravljena za precizni .223 Rem kalibar. Za lov srneće divljači, predatora i pucanje do 300 m, teško je naći bolju pušku.

Brza zamena cevi

Za kraj ostavili smo Anšicov novi lovački karabin model 1780, o kome smo pre nešto više od godinu dana objavili prikaz na našim stranama. U pitanju je moderni obrtno čepni karabin, koji bravi direktno u cevi i ima mogućnost lake i brze zamene cevi i kalibara. Doduše, izbor kalibara je za sada sužen na .308 W, .30-06 S, 8×57 IS i 9,3×62. Ima još mnogo popularnih lovnih kalibara poput 7×64, 6,5×57, .270 W, pa i magnuma i šort magnuma, koji bi svakako privukli veliki broj lovaca i kupaca. Posebno nas čudi da jedna cenjena fabrika iz zemlje poput Nemačke, u kojoj je nastao možda najbolji evropski kalibar 7×64, koji je stvorio genijalni balističar Wilhelm Brenneke u jeku Prvog svetskog rata – 1917, nije svoju pušku ponudila u tom kalibru. Kako bilo Anšic model 1780 zabravljuje preko (3×2) šest bregova, samo srazmerno uvećanih u odnosu na prethodno opisani model 1770. Cev u svim kalibrima ima dužinu 56 cm, i opremljena je mehaničkim nišanima. I ova cev prečnika u zoni usta 16 mm, ima meč izradu krune i unutrašnje trase. Masa puške je veoma niska, 3,2 kg, što je dobijeno duraluminijumskim sandukom. Sledite li logiku? Zatvarač bravi direktno u cevi, sanduk je tada od legure aluminijuma i masa puške se znatno smanjuje. U svim ponuđenim kalibrima kapacitet odvojivog okvira je pet metaka. Cev se lako odvaja od sanduka odvijanjem dva imbus vijka.

Puške Match 64 imaju olakšanu i uprošćenu konstrukciju, ali su zadržale “Anshutzovu” preciznost. Prave se u šest varijanata i sa ultra kratkom cevi, koja ima navoj za prigušivače pucnja
Puške Match 64 imaju olakšanu i uprošćenu konstrukciju, ali su zadržale “Anshutzovu” preciznost. Prave se u šest varijanata i sa ultra kratkom cevi, koja ima navoj za prigušivače pucnja

U pušku je ugrađen skup i složen mehanizam za okidanje – abzug 5780 D. On omogućava geometrijsko podešavanje položaja obarače za celih 15 mm i raspon sile okidanja od 0,6 do 1,8 daN. Ovo je trenutno jedan od najboljih mehanizama na celom svetskom tržištu. Veliki napor konstruktori i proizvođači su uložili u izradu kundaka. U orahov kundak ugrađen je dugi složeni aluminijumski beding, koji omogućava nepomičnost ocevljenog mehanizma, čak i u režimu višegodišnjeg pucanja u lovnom streljaštvu. Sanduk sa gornje strane ima pet navojnih otvora i posebno je prilagođen za prijem montaže optičkih nišana. Tokom osvajanja puška Anšic 1780, je pretrpela više surovih testova rada na – 30 C, u blatu, po vrućini… Besprekorno je radila i davala grupe od tri spojena pogotka na 100 m.
Kako i dolikuje ovom proizvođaču, pored standardne varijante, kupac može da naruči i luksuznu verziju sa kundakom od oraha klase 1 do 11, sa bogatom gravurom, zlatnim linijama i kuglicom zatvarača urađenom od oraha klase 11. Ako želimo jednom rečenicom da opišemo karabin Anšic 1780, ona bi glasila: vrhunsko, pouzdano i precizno lovačko oružje, izrađeno po svim standardima koji važe za najbolje takmičarske sportske puške.

Vlada MITROVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još