Protivdiverzantsko obezbeđenje brodova

Obuka je sastavni deo zimskog ciklusa osposobljavanja vojnih ronilaca za izvršavanje namenskih zadataka u zahvatu unutrašnjih plovnih puteva pri niskim temperaturama vode, a opšti cilj je održavanje i dalje unapređenje kako individualne obučenosti pojedinaca, tako i ukupne borbene gotovosti jedinice.

U skladu sa programom obuke, ronioci prvo realizuju kondiciranje u hiperbaričnoj barokomori na simuliranim dubinama do 50 metara, a potom na reci uvežbavaju postupke prilikom izvođenja zarona, pregleda podvodnog dela brodskog trupa, pretraživanja rečnog dna, te taktičke radnje koje se primenjuju prilikom izvođenja protivdiverzantskih dejstava.


Istovremeno se realizuje i dodatno osposobljavanje najmlađih lakih brodskih ronilaca, koji se na ovaj način sistematično pripremaju za više ronilačke kategorije, a samim tim i za složenije i opasnije zadatke.

Ronilačka obuka u Vojsci Srbije je veoma zahtevna jer se od ronilaca očekuje da u svakom trenutku budu spremni za dejstvo u svim hidrometeorološkim uslovima, a samo vrhunska osposobljenost garantuje uspešno izvršavanje zadataka, kako onih defanzivnog tako i ofanzivnog karaktera.

foto MOD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još