Snimio: D. M. CAR

Adrenalinska avantura

Piše: Ivan ŽALAC

Pet vatrenih linija i staza duga 1.400 m, bili su mesto za dokazivanje veštine i preciznosti, vrhunske sportske priredbe, sa kojom može da se ponosi grad Niš

Piše: Ivan ŽALAC

Ko još nije maštao o nezaboravnoj filmskoj avanturi, prepunoj adrenalina, na kojoj je dozvoljena brza vožnja i pucanje iz raznovrsnog oružja. Mislili ste, da toga ima samo u bogatim holivudskim studijma, posebno pripremljenim za snimanje velikih blokbastera.
Mesto na kome možete da se oprobate kao vozač ili kao strelac, smešteno je nadomak Niša, već skoro deceniju i po. To je poligon „Gradac“, gde svakog oktobra „Safari klub“ i revija „Kalibar“, organizuju „Šuting reli“.

Sunce namamilo publiku
Ništa ne može da obraduje organizatore „šutinga“, kao što je sunce i lepo vreme.
– Za razliku od prošle godine, kada smo zbog snega morali da na petnaest dana odložimo takmičenje, sada nas je vreme poslužilo – govori Vlastimir Stanojević, prvi čovek niškog „Safari kluba“. – Na opšte zadovoljstvo velikog broja takmičara (21 ekipa) i oko hiljadu posetilaca, „šuting“ je protekao u fenomenalnoj atmosferi. Pet vatrenih linija i staza duga 1.400 m, bili su pravo mesto za dokazivanje veštine i preciznosti. Ovo je vrhunska sportska priredba, sa kojom može da se ponosi grad Niš. To je mogu slobodno da naglasim, jedinstveno takmičenje u Evropi, koje se svrstava u ekstremne sportove.
I ove godine, pokrovitelj manifestacije bio je grad Niš, dok je pomoć u uređenju poligona „Gradac“, svesrdno pružila Gradska opština Pantelej.
– Sve je funkcionisalo besprekorno – nastavlja Stanojević. – Počev od kvaliteta ekipa, pa do funkcionisanja službi obezbeđenja i službenih lica, koji su bili zaduženi za sprovođenje takmičenja. Želim posebno da se zahvalim ljudima iz Gradske opštine Pantelej, čijom zaslugom je poligon „Gradac“ zasijao u do sada neviđenom izdanju. Naravno, i niškom Odredu žandarmerije, koji nam je pomogao kako u organizacionom, tako i u tehničkom smislu.

Pokaži šta znaš
Glavni moto „šutinga“, svakako leži u ovom sloganu. Ko nije spreman na vratolomnu vožnju terenaca i brzo potezanje oružja uz maksimalnu preciznost, na poligonu „Gradac“ nema šta da traži.
– Pucalo se na pet vatrenih linija – kaže Stanojević. – Bile su postavljene tako, da prevashodno ispoštuju sve mere bezbednosti, ali i da takmičarske ekipe, na pravi način mogu da pokažu obučenost i znanje, u rukovanju vatrenim oružjem i veštinu pogađanja meta.
Pucaj brzo
Sudija Saša Stanojević, bio je slikovit u objašnjavanju, kako su rešavani neki od postavljenih stejževa…
– Na prvoj vatrenoj liniji pucalo se iz automatske sačmarice, levo i desno od paravana. Tu je trebalo pokazati veštinu prenosa vatre i pogoditi pet metalnih ploča, Bilo je pojedinih strelaca, koji su ovu vatrenu liniju rešavalo za tri do četiri sekunde – ističe Saša Stanojević.

Kad proradi adrenalin
Za razliku od prve vatrene linije, na drugoj je situacija bila potpuno drugačija. Sudija i poznati strelac Manojlo Keča, ispričao nam je neke zanimljive detalje sa mesta gde je merio vreme.
– Pucalo na deset metalnih meta, odnosno gongova i mini popera, koje su bile postavljene na različitim daljinama. Strelci su pristizali već uzbuđeni i pod stresom. Na ovo mesto dolazilo se preko razrovane jaruge i pucalo se sopstvenim pištoljem u kalibru 9 mm i veći. Mogu vam reći da je zaista bilo svega. Drhtanja ruku, straha, bledila, pomešanih osećanja, grčeviti rad sa oružjem. Ipak, sve je bilo bezbedno – tvrdi Keča.

Težak stejdž
Organizator se postarao da na svaki mogući način oteža posao i iz strelaca izvuče ono najbolje. Na trećoj vatrenoj liniji pucalo se iz sačmarice repetirke iz koje je sa pet metaka trebalo pogoditi isti broj meta.
Puška se pokazala pouzdanom, a procenat pogodaka bio je izuzetno visok – otkriva sudija Dragoljub Obradović. – Odmah, pored ove bila je i četvrta vatrena linija na kojoj se iz pištolja pucalo u pet metala i pet balona. Tu sam podjednako, kao i strelci imao zaista mnogo, mnogo posla.
Na petoj vatrenoj liniji pucalo se na dve mete. U veliki metalni poper koji je padom aktivirao mehanizam, koji je izbacivao glinenog gluba na visinu od pet metara. On se gađao drugim metkom i tako isključivao vreme na tajmeru, odnosno elektronskom uređaju. To je ujedno označavalo kraj zadatka za takmičarsku ekipu.

Zadovoljni Nemac
Alfred Pecinger, iskusni policajac iz Nemačke, pucao je za ekipu GO „Pantelej“, koju je kao jedina žena vozač nastupala Bojana Tasić.
– Kao dugogodišnji policajac, odlično znam šta znači upotreba vatrenog oružja. Poznate su mi i opasnosti koje nosi jedna ovakva manifestacija. No, ipak osećao sam se krajnje bezbedno i od sveg srca čestitam organizatorima na ovako dobro upriličenoj manifestaciji. Nadam se da će moj boravak ovde i učestvovanje na „šutingu“, biti dobra reklama za ostale nemačke ekipe u budućnosti – poručuje Pecinger.

Zlatni pobednici
Zoran Stamenković i Andrija Radivojević, ostaće upisani zlatnim slovima kao postava, koja je uspela da drugu godinu zaredom trijumfuje na „šutingu“. Drugo mesto osvojila je ekipa „Kobre“ Vojske Srbije (Đukić – Bulatović), dok je treću poziciju zauzela ekipa GO „Pantelej“ (Nikolić – Mihajlović). Nagrada za fer-plej potpukovnik „Goran Ostojić“, koju dodeljuje 63. padobranski bataljon, pripala je najmlađoj niškoj ekipi „Auto alfa“ (Ristić – Mitić). Nagradu je uručio major 63. padobranskog bataljona Ivan Stojanić, koji je predavajući nagradu evocirao uspomenu na pp „Goran Ostojića“ koji se i sam nekada nadmetao na „šutingu“.

I dalje smo najatraktivniji
Kratko i efektno poručuje Vojin Kaćurić, odgovorni urednik „Kalibra“ i idejni tvorac „šutinga“.
– Uvek se obradujem, kada vidim veliki broj publike i takmičara. Čestitam akterima na učešću, a organizatoru na savršeno odrađenom poslu. Hvala prijateljima iz „Beloma“, koji su nam izašli u susret i pomogli sa municijom dobrog kvaliteta poručuje Kaćurić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike