Biser Blaserove niske

Piše: Vlada MITROVIĆ

Puška R8 je savršena, „Blaserovi“ stručnjaci testirali su je i doterivali godinu dana u svim vremenskim uslovima. Samo par meseci posle sajma IWA, oružje je stiglo u Bačku Topolu

Piše: Vlada MITROVIĆ

Bili smo među prvim svetskim oružarskim revijama kada smo mesec dana pre nirnberške premijere objavili tekst o pušci Blaser R8. Ipak nismo verovali da će ta puška, samo dva meseca posle svetske premijere da se pojavi u našim prodavnicama. Naravno bili smo obradovani kada nas je Imre Domanji, menadžer „Capriola“ iz Bačke Topole, pozvao da isprobamo i testiramo novi Blaser R8. Puška se veš nalazila u prodaji u širokom lancu prodajne mreže „Capriola“. Među mnoštvom skupog i kvalitetnog oružja Blaser K95. R93, B95, S2, F3, Sauer S202, S303, S202 Take Down, Steyr Manlicher, Mauser, Fair… ugledali smo dve nove puške Blaser R8 i Blaser R8 Attache. Iako direktni potomci proslavljenog modela Blaser R93, nove R8 se za iskusno oko ipak razlikuju.
Opremljeni puškama R8, originalnom municijom Blaser sa efikasnim zrnom CDP i optičkim nišanima Zeiss, pohitali smo ka lovačkoj kući „Capriola“ na obodu bačkih ravnica, tik uz Bačku Topolu.

R8 u četiri kalibra
Namerno smo se opredelili za osnovni model R8 cenom najprihvatljiviji i R8 Attache – najprestižniji i najluksuzniji model, koji je pri vrhu „Blaserovog“ cenovnog razreda. Model R8 je bio u široko primenjivanom, standardnom kalibru .30-06 Springfield, dok je luksuzni R8 Attache u moćnom .300 Win Magnum. Za oba kalibra imali smo na raspolaganju dovoljnu količinu municije Blaser CDP sa zrnima 10,7 g. CDP je skraćenica od Controlled Deformation Process, što znači da pri ulasku zrna u cilj, dolazi do tačno planirane i kontrolisane deformacije .Pritom se formira pravilna pečurka, bez neželjenih štetnih fragmenata i „splitera“. Savremena nauka balistika, akcenat stavlja na stoprocentno očuvanje mase zrna posle pogotka. Ne dozvoljava se raspadanje (dezintegracija) zrna prilikom prodora u cilj. Tu je „Blaser“ sa zrnom CDP (proces kontrolisane deformacije) daleko odmakao. Pored ovih kalibara koje smo odabrali za test puške, Blaser R8 se radi u četiri familije kalibara, baš kao i njegov prethodnik R93. Tu su dva mini MI kalibra, 15 standardnih ST: od .22-250 do 9,3×62, medium kalibri ME su 6,5×68, 7,5×55 Suisse i 8x68S, magnum familija MA obuhvata 17 kalibara: od .257 Weatherby Magnum do .500 Jeffery gde su svi poznati Magnum i Short Magnum. Na kraju je kalibar 10,3x60R čija je oznaka grupe CH. Ovo navodimo, jer prilikom kupovine dodatnih rezervnih cevi za R8, u okviru iste grupe kalibara dovoljno je kupiti samo cev, dok za prelazak iz grupe u grupu mora da se dokupi i čelo zatvarača. Ovo potvrđuje da je Blaser R8 puška modularnog sistema, kupuje se jedan kundak sa sandukom i bedingom-uležištenjem (košta 222.200,00 dinara), dalje se biraju kalibri, vrste cevi i nivo luksuza pratećih delova.
U zavisnosti od nivoa klase orahovine, cena kundaka drastično varira. Svaki kundak Blasera R8 sadrži duraluminijumski sanduk za koji se pričvršćuje cev, zatvarač i modul (okvir-obarač). Dimenzije, oblik i uopšte ergonomija ovog kundaka su potpuno izmenjene u odnosu na model R93. Novi kundak ima prava visoka leđa, uz redizajniranu obrazinu i dug, skoro vertikalan hrapavo čekiran pištoljski rukohvat, direktno prenosi silu odskoka u rame strelca. Zato pri opaljenju nema odskoka uvis, već samo pravo nazad – u sredinu ramena strelca. Pritom, jača ruka sigurno drži pištoljski rukohvat i omogućava trenutno usmeravanje puške ka cilju, što je veoma važno u toku lova pogonom (u pokretu). Hvat obe ruke je izmenjen, sigurniji u odnosu na R93 ali i na druge vrste lovačkih karabina. Posebno smo se bavili proverom uležištenja cevi (bedingom). Duž kundaka se 210 mm proteže „šasija“ od čvrstog duraluminijuma ali u mestu oslanjanja, između dva vijka koji izviruju iz tela cevi, u kundaku se nalazi jako kovano čelično rebro dimenzija 6×23 mm. Ovo ojačanje ulazi u prorez na najdebljem, cilindričnom delu cevi i služi, da u kundak ravnomerno unese silu nastalu opaljenjem metka. Aluminijumski sanduk i ovo ojačanje su jedna celina, takoda se ta sila ravnomerno apsorbuje na sve strane.

Tri dužine cevi
Cev se preko dva vijka duga 12 mm, nestandardnog, sitnog navoja isporučenim imbus ključem povezuje za kundak. Ta operacija je izuzetno jednostavna i svaki vlasnik puške može da je izvede bez pomoći majstora. Za model R8 „Blaser“ radi cevi duge 520, 580 i 650 mm. Ove cevi se takođe rade u tri debljine i oblika: hunting (prečnik usta cevi 17 mm), semi weight (prečnik 19 mm) i safari (prečnik 21 mm). Model Attache kalibra .300 WM je imao cev dugu 650 mm, prečnik usta cevi 19 mm i sedam uzdužnih kanelura. Na cevi se nalaze mehanički nišani sa pravougaonom mušicom, u vidu belog polimerskog segmenta širine 3,5 mm. Zadnji nišan može da se pomera po pravcu i ima pravougaoni zarez. U sredini zareza je duga vertikalna bela linija što izuzetno ubrzava nišanjenje, po sistemu: stavi belu tačku na belo slovo „i“. Nišanska dužina (rastojanje između mušice i zadnjeg nišana) iznosi 358 mm. Na zadebljanju cevi, u zoni ležišta metka, nalaze se oslonci za prihvat „Blaserove“ montaže optičkog nišana. „Capriolo“ je snabdeven svim vrstama ovih lako skidajućih montaža za tubuse 25,4 i 30 mm za „Zeiss“ i „Swarovski“ šine. Unutrašnja trasa kovane cevi besprekorno je ispolirana sa šest početaka zavojnice. U tom kvalitetu obrade je i kruna (usta) cevi, koja ima radijalni, upušteni oblik. Cevi „Blasera“ su tradicionalno precizne, bez obzira na njihovu dužinu. Svaka nosi svoj optički nišan, tako da su uvek upucane i ne moramo da ih upucavamo posle svake demontaže. U zoni pre ležišta metka (kao i prelazni konus rađeno je kovanjem i brušenjem, a ne rezanjem) nalazi se kanal u kome se zabravljuje zatvarač. Četrnaest radijalno raspoređenih opružnih segmenata, pri kretanju ručice zatvarača do kraja napred, razmiču se u stranu, gradeći čvrsto zabravljen spoj sa cevi, po celom njenom obimu. Svako nepotpuno zabravljivanje neće dozvoliti napinjanje udarnog mehanizma. Ispred četrnaest zabravljujućih segmenata, nalazi se izmenljivo čelo zatvarača. Čelo sadrži izvlakač širine 6 mm i izbacivač prečnika 4 mm. Dno čauremetka je potpuno „uronjeno“ u čelo zatvarača, što anulira opasnost od prskanja donjeg dela čaure. Svako čelo i cev imaju svoju zajedničku oznaku, tako da nije moguće pomećati ih prilikom zamene cevi i kalibra. Zatvarač je teleskopski, u sklopljenom stanju dug samo 120 mm i repetira se samo povlačenjem nazad-napred (direktnom akcijom). Ko duže puca i lovi Blaserom R93 (sada i R8), postiže brzinu repetiranja približnu onoj na poluautomatskim karabinima. Ali uz preciznost obrtnočepnog karabina i neizbežno „viteško“ poimanje lova. Na zadnjoj strani zatvarača je klizač za ručno napinjanje i otpuštanje udarnog mehanizma. Ta radnja se obavlja upotrebom palca jače ruke, krajnje je lagana i bešumna. Kada je klizač u prednjem položaju i vidi se jarko crveni segment u njegovom žlebu, svako repetiranje ručicom zatvarača uvek daje zapet udarni mehanizam. malo pomeranje klizača napred, takođe bešumno, relaksira udarni mehanizam.

Blaserov modul
u Bačkoj Topoli smo se posebno bavili ispitivanjem odvojivog modula puške R8, koji čine okvir za municiju i obarač. Ploča od aluminijumske legure čini osnovu ovog modula. Gore je okvir od polimera i njegov umetak, koji je isti za određene grupe kalibara. Ovaj umetak se jednostavno menja i skida sa modula i na svakom je utisnuto za koje kalibre je predviđen. Na bokovima modula su simetrične komande duge 22 mm za njegovu demontažu. Samo ravnomeran-ujednačen pritisak na ove komande oslobađa modul. Na IWA 2010 smo saznali da je ovaj modul čak 10.000 puta zaredom skidan i postavljan, bez ikakve promene u okidanju ili pojave veđih zazora. To apsolutno verujemo jer je obarač u modulu jedna najprostija dvokraka poluga, koja prenosi impuls na sistem smešten u sanduku puške. Na testu su i R8 Attache i osnovni R8 imali kratko jednostepeno opaljenje pri sili od 0,7 daN. Attache košta 6500 evra, a R8 je 3500 evra, ali su obe savršene u funkcionisanju i tu nije bilo ušteda. Razlike su u luksuznim detaljima, klasi orahovine, opremi… Vlasnike Blasera R93 moramo da razočaramo jer, cevi sa njihovih pušaka ne mogu da se ugrade na novi model R8.

Na vatrenoj liniji
Puška R8 je savršena, rigorozno ispitivanje u svim vremenskim uslovima je trajalo godinu dana. Nijedan uočen nepovoljni detalj nije ostavljen. Modul (okvir-obarač) radi besprekorno, kao i svi koji se naknadno dokupe kao rezervni okviri. Puni se i odozgo, kao kod klasičnih karabina, a lako može i da se zabravi – ko ne želi njegovo skidanje. Napinjanje i relaksiranje je „kao podmazano“ – bez većeg otpora i šuma.Puška je krajnje kompaktna, može, čak, u ladi Niva ili drugom terenskom vozilu da se nosi uspravno oslonjena kundakom na sedište, a ne napod. U tom položaju ne dodiruje krov vozila.
Na testu preciznosti, brojni strelci su lako ostvarivali grupe od pet metaka na 100 m sa naslona od 40 mm. Najbolja grupa je bila 29 mm ali smo sigurni da R8 i optika Zeiss Classic (varijabil postavljen na 6x) mogu i bolje. Čak je snažni R8 kalibra .300 WM sa municijom Blaser CDP 10,7 g dao grupu od 29 mm. Ležanje u ramenu, nalaženje cilja i umeren trzaj su za svaku pohvalu. Ova modularno građena puška lovcu pruža neočekivane mogućnosti izbora kalibara, cevi, ukrasnih pločica, kuglica zatvarača, optika i montaža, broja rezervnih okvira, dna pištoljskih rukohvata sa ugraviranim imenima kupca…
Cena starijeg Blasera R93 je u „Capriolu“ 2.980 evra, a novi R8 u osnovnoj varijanti košta 3.500 evra. „Blaser“ je bio korektan, novi radikalno unapređeni model nije drastično poskupeo.
Dugom analizom i testom koji su nam nesebično omogućili ljudi iz „Capriola“ uverili smo se da je model R8 pravi naslednik linije „Blaserovih“ lovnih pušaka.Kako reče neko na strelištu: Pa kada je „Blaser“ napravio lošu pušku?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike