Brušenje lovačkog dragulja

Veliko iskustvo, strpljiv rad ekipe majstora sproveli su ideju lovca i napravili pušku, koju bi u svojoj kolekciji voleli da vide mnogi ljubitelji oružja u Evropi

Piše: Boris VOJVODIĆ

Još jednom smo imali priliku da testiramo jedan potpuno novi, jedinstven i za naše podneblje veoma neobičan lovački karabin, nastao po želji dugogodišnjeg i iskrenog prijatelja „Kalibra“, poznatog sportskog strelca i pasioniranog lovca, Dragana Barašina iz Beograda. Sa pričom o preradi ovog karabina, bili smo upoznati, još od samog početka, prateći radioničku proceduru i faze u izradi, sve do finalnog testa ovog sjajnog oružja na strelištu. Priča je još interesantnija, jer je karabin delo grupe poznatih majstora i konstruktora, naravno pod budnim nadzorom našeg g, čitaocima dobro poznatog konstruktora Ivana Živkova.
Priča o doradi još jednog „Zastavinog“ karabina za lov krupne divljači pogonom, ne bi bila posebno interesantna, koliko god da je puška unapređena, da za njenu osnovu nije odabran novi model lovačkog karabina sistema Mauser, iz „Zastavinog“ proizvodnog programa – Model 808, u veoma snažnom kalibru .300 Winchester Magnum. Tu se odmah postavlja pitanje, zašto se iskusni strelac i dugogodišnji lovac, kakav je Barašin, odlučio za oružje upravo u ovom kalibru. Odgovor leži u samim karakteristikama metka .300 Winchester Magnum.

Za krupnu divljač
Sa čvrstom, flašastom čaurom, ojačanom pojasom na dnu, dugom 63 mm i zrnima u rasponu od 9 g (150 grs) do čak 14,3 g (220 grs), početnim brzinama od 990, do 820 m/s i energijom E0 od 4.718 do čak 5.132 J, od nastanka do sada, dokazao se kao izuzetan izbor u odstrelu čak i najkrupnijih i najtvrđih životinja na planeti (iako nije namenjen tropskom lovu), a uz to, u poslednje vreme i kao fenomenalni snajperski metak za veće udaljenosti, do čak 1.200 m. Iako ga neki od korisnika ocenjuju kao pomalo prejak i neudoban za korišćenje (odnosno metak sa prejakim trzajem), ipak je to mala zamerka, za zaista sjajan, dalekometni kalibar iz srednje kalibarske grupe.
Naravno, ovakav metak je apsolutno idealan za bilo koju evropsku divljač, pa je njegov izbor za oružje namenjeno lovu na divlje svinje pogonom, zaista prvoklasan. Logično, ovakav metak, osim surove efikasnosti na svim odstojanjima, daje i mogućnost korišćenja na otvorenom prostoru i na ekstremnim udaljenostima.
Izborom kalibra, ali i novog modela M808, iz „Zastavinog“ proizvodnog programa počinje priča, o pušci koju smo testirali, a koja je posle prerade postala spretno, luksuzno „radno“ oružje, za šumski lov krupne divljači, kakve su vepar, gorski jelen ili medved. Mauzer karabini, kakav je i ovaj novi, označen kao M808, spadaju u repetirajuća oružja sa obrtnočepnim zatvaračem, sa dva snažna brega na čelu, postavljena jedan nasuprot drugom, tako da ugao otvaranja zatvarača iznosi 90 stepeni i još jednim, dodatnim sa zadnje strane, kojima bravi u snažan čelični sanduk. To ga već duže od jednog veka, čini najomiljenijom svetskom konstrukcijom u proizvodnji olučenih lovačkih oružja, a ujedno i najsnažnijim repetipajućim puščanim sistemom, od svih postojećih. Šta ovaj novi model označen kao M808, onda čini različitim u odnosu na prethodni M-70?

Dobra osnova
Najbitnija razlika, odnosi se na izmenu izvlakača. Kod klasičnih, standardnih pušaka sistema M-98 (kakav je i Zastava M-70), zatvarač oružja ima spoljašnji izvlakač duž čitavog tela, sa krupnom kandžom, koja omogućava pouzdanu ekstrakciju čaura. S druge strane, brojni proizvođači karabina ovog sistema (prvi je to uradio američki „Remington“), odlučili su se za manji, u samo cilindrično telo zatvarača postavljeni izvlakač sa sopstvenom oprugom, koji iako manje snažan od onog spoljašnjeg, omogućava brže, lakše i finije repetiranje. Ovaj sistem, jedno je od bitnijih unapređenja i karabina M808. Uz to, tu su još neka od pozitivnih rešenja novog karabina, među koja svakako treba svrstati i sanduk mehanizma novog poligonalnog oblika, sa integralnom, Picatinny šinom po Mil Std 1913 standardu (sanduk i šina su izrađeni od jednog komada čelika), ali i način mašinske izrade cele puške, po principu saosnosti (cev, sanduk i zatvarač se nalaze potpuno u osi cevi), što generalno donosi znatno viši opšti kvalitet.
S obzirom da bravljenje čini suštinu svake puške, dorada je i počela odatle. Pre same dorade, odabrani karabin je isproban i dao je ugaonu preciznost od oko 1,6 MOA (odnosno grupu pogodaka prečnika 50 mm na 100 m), što je sasvim prihvatljivo, po svim kriterijumima za ovu vrstu oružja, ali nikako ne i dovoljno dobro za novog vlasnika, čiji su standardi mnogo viši od toga. Zato je dorada počela ponovnim pasovanjem bravljenja, do potpunog poklapanja svih naležućih površina, poliranjem ležišta metka u cevi, zatvarača i unutrašnjosti sanduka, tako da pilikom manipulacije, zatvarač radi „masno“, lako i skoro bešumno, što je prvi uslov za popravljanje preciznosti. Na zatvaraču su zamenjeni udarač i opruga novim, koji su olakšali i ubrzali okidanje. Pomalo prevelika spojnica zatvarača, sa poprečnom direktnom kočnicom udarne igle nije prerađivana, ali je pažljivo doterana finim poliranjem. Ipak, najveća pažnja je posvećeni samoj cevi, koja je kod ovog modela slobodno plutajuća, hladno kovana, uvrnuta u u čelični sanduk.

Skraćena cev
Karabini, iz „Zastavinog“ proizvodnog programa Model 808, u ovom kalibru imaju cev dugu 650 mm, sa šest polja i žlebova i korakom uvijanja od 1:250 mm. Na ovom primerku, majstor je cev ostavio golu, bez mehaničkih nišana, s obzirom da se vlasnik opredelio za korišćenje oružja sa optikom. Da bi se oružje lakše kontrolisalo tokom višesatnog nošenja kroz šumu, cev je skraćena i to s obzirom na izbor kalibra, ne na uobičajenih 500 već na 540 mm (za 110 mm), a kruna usta cevi je ponovo najpažljivije narezana, što je jedna od presudnih operacija za konačnu preciznost puške i čime je u startu smanjena grupa za oko 50 %. Ovako spakovana, puška je ukupno dugačka 1.084 mm i ima masu od samo 3.700 g (merena bez optike).
Zatim je naravno zamenjen kundak. Umesto fabričkog, pomalo preglomaznog, mašinski napravljenog, stavljen je novi, od biranog orahovog drveta klase III, koji je veoma pedantno napravio sposobni puškar Ljuba Tanasković iz Užica. Zajednički je odlučeno da mu se da forma po ugledu na kundak sa nemačkog poluautomatskog karabina Sauer S-303, koji po vlasniku i majstoru Živkovu opravdano ima najelegantniju i ergonomski najispravniju formu za ovu vrstu oružja. Urađeni kundak, finiširao je mladi i veoma talentovani majstor Aleksandar Zafirović, iz Odeljenja za konstrukciju i ispitivanje vatrenog oružja i municije SAJ MUP Srbije, pedantno ručno urezujući najfiniji mogući romboidni čekering oštrih pravilnih ivica, na velikim, jasno i ukusno definisanim sveričnim površinama rukohvata i usadnika. Ovim su oružju dati ne samo izuzetno komforan hvat i kontrola, već i izuzetno elegantan i razmetljiv izgled, oružja iz gornje cenovne grupe. Ne treba posebno naglašavati, da puška zahvaljujući tome mnogo udobnije leži u rukama i ramenu. Anatomski ispravan, čvrst i majstorski profilisan, oružju daje perfektan balans, sa težistem blago pomerenim prema vrhu cevi. Naravno, pre konačnog montiranja, sa posebnom pažnjom je na njemu napravljen i bedding, odnosno profilisanje usadnika, da bez ikakvih zazora primi i čvrsto drži sanduk na mestu. Karabin je konačno zaokružen zamenom okidačke grupe. Umesto fabrički ugrađene DAT (Direct Action Trigger), sa ugrađenom ubrzicom, koja funkcioniše tako što se obarač gura unapred pre okidanja, ovaj primerak je opremljen klasičnim, pažljivo doteranim, štelujućim, potpuno podesivim obaračem, čije je okidanje perfektno. Jednostepeno, kratko, bez praznog hoda, sa promenljivom, podešavajucom silom od 300 do 2.000 daN, dodalo je bitno poboljšanje konačnoj konfiguraciji. Jednostavno, osim što oružju (koje se uvek koristi od istog vlasnika i sa istim nišanom), dva različita načina okidanja nikako nisu ni potrebna, što obarač DAT čini izlišnim, pri doradi su svi smatrali da je klasična štelujuća okidačka grupa i mnogo kvalitetnija i pouzdanija, pa je takvo rešenje i primenjeno.

Novi okvir
Od ostalih detalja, treba pomenuti i zamenu pomalo preglomaznog i ne baš idealno rešenog fabričkog izmenljivog polimerskog okvira (kapaciteta 3 metka), novim, kraćim, takođe izmenljivim, a čvršćim i elegantnijim i za jedan metak većeg kapaciteta (ukupno 4+1), načinjenim vrhunski, od lake aluminijumske legure, čime je znatno popravljena i ukupna pouzdanost radnog oružja, kome je to itekako potrebno.
Konačno puška je opremljena i vrhunskom optikom Swarovski iz serije Habicht, sa tubusom od 30 mm, kojoj jednostavno nije potreban nikakav komentar. Na kraju, majstor Ivan je vrhunski ispolirao i refiniširao čitavo oružje i besprekorno ga brunirao, dajući mu vanserijski kvalitet, ravan najluksuznijim evropskim oružarskim firmama.
Tada smo ovaj fino dorađeni lovački alat izneli na strelište. Tek tu se i u praksi dokazala vrednost mukotrpnog rada uloženog u ovaj primerak, koji je uz sjajno mekan i pouzdan rad, sa više od 60 metaka, pokazao i preciznost dostojnu svakog respekta.
Obrada cevi, idealno bravljenje i okidanje, fenomenalni luksuzni kundak, ali i prvoklasna Swarovski optika, za posledicu su imali dobijanje grupe od pet metaka na 100 metara, prečnika oko 0,75 MOA (26 mm), što je u rangu ozbiljnih snaperskih pušaka, a svakao iznad svih uobičajenih lovačkih očekivanja. Jednostavno, zaokružen je još jedan jedinstveni i u svakom pogledu sjajni lovački karabin, koji do sitnica naglašava, da je put do savršenstva komplikovan, ali ne i nemoguć.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike