Demilitarizovani karabini

Piše: Vlada MITROVIĆ

Svi karabini ruskog proizvođača „Molot“ iz Jasne Poljane, u osnovi imaju neku poznatu vojničku pušku, na kojoj su izvršene prerade i prilagođavanja lovačko – civilnim zahtevima

Piše: Vlada MITROVIĆ
Drugi svetski rat i napad Hitlerove Nemačke na SSSR, dao je mnogo primera efikasnog, munjevitog (blic krig) napada, ali i uspešne odbrane, koja iz skoro bezizlazne situacije prelazi u nezadrživi kontranapad. S aspekta organizacije industrijske proizvodnje u ratnim uslovima, Drugi svetski rat u SSSR je pokazao da je moguće ono što se na prvi pogled činilo nezamislivim. Primer je oružje ruskog proizvođača „Molot“, namenjeno lovcima…

Stalni razvoj i izvoz
Dekretom Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR, od 26. aprila 1940, naređeno je da industrijsko postrojenje u Zagorsku, u Moskovskom regionu, prestane sa dotadašnjom proizvodnjom i počne izradu automata PPŠ – Špagin. Ipak, munjevito napredovanje Nemaca u prvim mesecima rata, dovelo je do druge naredbe: Fabriku Špagina u Zagorsku, hitno evakuisati i izmestiti u grad Jasnu Poljanu, središte regiona Kirov. U oktobra 1941, počela je evakuacija fabrike iz Zagorska, a posle samo 45 dana, prvi kontingent ubitačnih i pouzdanih automata Špagin iz nove fabrike u Jasnoj Poljani, krenuo je na centralni front – u borbu. Ni u današnjim uslovima kompjutera i moderne tehnike, teško bi mogao da se dostigne ovaj radni podvig. Do kraja rata, fabrika je radila u tri smene i slala na front Špagine i drugo oružje.
Posle Drugog svetskog rata, industrijsko mašinska proizvodnja u Jasnoj Poljani – „Molot“, proizvodi više vrsta oružja: pištolje Stečkin, automatske puške „kalašnjikov“, 30-milimetarske lansere granata AGS-17 Plamja, čak i skutere dvotočkaše. Devedesetih godina 20. veka, „Molot“ počinje proizvodnju lovačkog oružja, koje u osnovi ima poznate i proslavljene vojničke modele. Nešto kasnije, pored lovačkog oružja ožlebljenih cevi kreće i proizvodnja originalnih i traženih poluautomatskih sačmarica.
Danas je „Molot“ savremena fabrika sa jakim razvojnim službama, koja veći deo svog oružja izvozi širom sveta. Sistem kvaliteta ISO 9001 u „Molotu“ je zaživeo 2001, a složeni ISO-60ST-14001 primenjuje se od 11. aprila 2005. Svi lovački karabini Molot, a ima ih mnogo, potiču od neke poznate vojničke puške. Podrazumeva se da su urađena sva neophodna prilagođavanja civilno-lovačkim zahtevima.

Izvanredna pouzdanost
Poluautomatski lovački karabin Vepr je u ponudi „Molota“ od 1994. Modeli Molot Vepr, Vepr-1V, Vepr-Super, Vepr-Pioneer i Vepr-Hunter, proizašli su iz sovjetske vojničke poluautomatske snajperske puške Dragunov SVD. Navodimo delove opisa puške Dragunov SVD, objavljene u poznatoj „Enciklopediji ručnog oružja 20. veka“ koju su napisali svetski priznati oružarski eksperti Ian Van Hogg i John Weeks: “Dragunov je standardna snajperska puška vojnih formacija zemalja bivšeg SSSR i nekadašnjeg Varšavskog pakta. Iako je korišćen osnovni mehanizam modela „kalašnjikov“, ovo je u suštini novo oružje konstruisano kao snajperska puška. Dobra i precizna puška, koja koristi ubojiti metak 7,62x54R sa obodom na dnu čaure. Svi delovi su vrlo pažljivo izrađeni i sklopljeni. Pored optičkog nišana PSO-1 postoje i kvalitetni mehanički nišani. Mehanizam za okidanje je nastavak serije AK, ali je pažljivo dorađen i omogućava vrlo mekano i glatko okidanje. Pored brojnih inostranih kopija (i naša snajperska puška M76 7,9 mm), postoje i komercijalne lovačke i sportske verzije ove puške”. Kada su se iskusni I.V. Hoog i J. Weeks ovako pozitivno izrazili o snajperki Dragunov SVD, nema mesta za sumnju u njen kvalitet. Inženjeri u „Molotu“ su samo dobru snajperku Dragunov SVD prilagodili zahtevima domaćih i stranih lovaca. Tako je osnovna i najjeftinija verzija Vepr ponuđena u kalibrima: 5,45×39, 7,62×39, .223 Rem, .308 Win, .30-06 Springfield i 7,62x54R. Ovih šest kalibara pokrivaju svu evropsku i većinu svetske lovne divljači. U zavisnosti od izabranog kalibra, cevi poluautomata Vepr, koje u osnovnom modelu na ustima nemaju montiran skrivač plamena, mogu da budu duge 420, 520, 590 ili čak 700 mm (za kalibre .30-06 i 7,62x54R). S najdužom cevi ,masa puške iznosi 4,3 kg uz ukupnu dužinu od 935 do 215 mm. Poštujući zakonsku regulativu zemalja u koje se puške izvoze, kapacitet odvojivog kutijastog okvira može da bude dva, tri, pet ili deset metaka.
Puška radi u poluautomatskom režimu, zasnovanom na principu pozajmice barutnih gasova. U kalibrima .30-06 Sprg, 7,62x54R postoji gasni regulator količine pozajmljenih gasova sa čak pet položaja, što garantuje da će puška pouzdano da radi sa svim mogućim laboracijama municije. Kao kod legendarnog „kalašnjikova“ na dugom masivnom nosaču zatvarača, nalazi se obrtni zatvarač koji kod pušaka u kalibrima 5,45×39, .223 Remi. i 7,62×39 ima dva brega za bravljenje. Za kalibre .308 Win, .30-06 Sprg, 7,62x54R neophodno je čvršće bravljenje zatvarača, pa tu postoje tri brega za bravljenje. Detalj koji ne zaslužuje visoku ocenu je tipično vojnička komanda kočnice, koja je pouzdana i kao kod svih pušaka sistema „kalašnjikov“ smeštena na desnoj strani sanduka. Međutim, postupak otkočenja/ukočenja puške je toliko glasan, da će uvek opreznu divljač taj zvuk da upozori na opasnost. Mehanički nišani na modelu Vepr su malo uprošćeni vojni nišani sa snajperke Dragunov. Prednji je na visokom nosaču, a zadnji, potpuno podesivi ima podelu za 100, 200 i 300 m. Za prihvat optičkog nišana predviđena je poznata bočna vojnička montaža, koja ne može da se svrsta u niske, ali omogućava nišanjenje i mehaničkim nišanima i izuzetno je čvrsta, uz veoma jednostavnu demontažu optike. Kundak je orahov sa velikim otvorom i pištoljskim rukohvatom. Debeli gumeni amortizer uz veću masu i poluautomatski – amortizujući režim rada, omogućava pucanje uz veoma blag trzaj i odskok cevi. Ovde je naredni hitac moguće munjevito plasirati, bez gubitka nišanske linije. Svako ko je služio vojsku, lako će izvesti rasklapanje i sklapanje ove puške – skoro da je identično rasklapanju svim puškama sistema „kalašnjikov“. Preciznost modela Vepr je zadovoljavajuća, a pouzdanost izvanredna – znatno iznad svih drugih sistema (BAR, HK, Remington, Benelli, Voere, St. Etien-Verney Carron…).

Različiti okviri
Vepr-1V je rađen u kalibrima .223 Remington i 5,45×39. Potpuno vojničkog izgleda (military look), namenjen je za praktično streljaštvo u disciplini three gun match (meč tri oružja) i službe obezbeđenja privatnih organizacija (ili one koji vole takva oružja). I tu je dizajn „kalašnjikova“ još više izražen, uz mogućnost preklapanja crnog polimerskog kundaka. Mehanički nišani su sa pomičnom gajkom i imaju podelu do 300 ili čak 1.000 m što je apsurd za ovu municiju. Dužine cevi su različite: od 420, 520 ili 590 mm i sve na ustima cevi imaju montiran skrivač plamena. Za militari entuzijaste predviđeni su različiti okviri raznih dužina, čak i doboš – tzv. drum magacin. To je samo vizuelni efekat, jer je svima maksimalni kapacitet deset metaka. Vepr-1V ne može da koristi vojne visokokapacitetne okvire, ni da se preradi na automatski režim vatre.

Luksuzna poboljšanja
Vepr-Super je poluauatomatski karabin u kalibrima .223 Rem. ili .308 Win, kod koga su redizajnirani mehanizmi izmene okvira, kočnice i mehaničkih nišana. Prednji nišan je na gasnom cilindru, a zadnji je preklopni za 100 i 300 m. Otklonjena je bučna poluga kočnice i zamenjena poprečnim dugmetom (cross bolt), tako da je sada potpuno bešumna. Komanda za izmenu okvira je utopljena u prednji deo štitnika obarača. Kundak od orahovine je iz jednog dela, ali i dalje ima veliki otvor za pristup šake pištoljskom rukohvatu. Kanelure (uzdužni žlebovi po spoljašnjosti cevi), utiču na vitki izgled ovog lovačkog karabina. Sa cevi dugom 550 mm za kalibar .223 Rem, masa puške je 3,5 kg, dok cev od 650 mm za kalibar .308 Win. masu diže na 3,8 kg. U svim slučajevima lovac bira okvire kapaciteta dva, tri, pet ili deset metaka u skladu sa zakonom svoje zemlje. Kod ovog modela je poboljšano okidanje i ugrađen je graničnik – trigger stop. Zbog znatno smanjene nišanske linije (rastojanja između prednjeg i zadnjeg nišana), preporučuje se montaža optike za šta je predviđen bočni nosač. Vrlo sličan ovoj pušci je i model Vepr-Pioneer, uz novi, luksuzni orahov kundak čisto lovačkih linija.

Vepr-Hunter je najluksuzniji model lovačkih karabina linije Dragunov. Kod njega je pružena mogućnost izbora mehaničkih nišana, nišanske dužine i skrivača plamena ili integralne gasne kočnice sa prorezima na ustima cevi. To sve definišu verzije puške označene sa M, V ili samo Vepr-Hunter. Odvojiva demontažna obaračka grupa, novi lovački kundak, nova kočnica (poprečno dugme) i veoma fina izrada, odlike su modela Vepr-Hunter. Našim uvoznicima sugerišemo ovaj model u sva tri kalibra: .308 W, .30-06 ili 7,62x54R. Konstruktori su odredili da je u sva tri kalibra cev duga 550 mm uz masu od 4 kg. Ko voli lov poluautomatskim puškama, ovi „Molotovi“ modeli, a pogotovo Hunter su odličan izbor. (Ne znamo zašto ih nema na našem tržištu).

Kvalitetne i precizne
Model OP-SKS potiče od popularne „papovke“ ili kako se zvanično nazivala Simonov SKS. Ta puška je nastala u Drugom svetskom ratu i koristi nagnuti, zabravljeni zatvarač. Svi koji su je koristili cene je zbog preciznosti i pouzdanosti. „Molot“ je nudi samo u izvornom kalibru 7,62×39 i dužini cevi 520 mm. Sve je zadržano, čak i fiksni magacin kapaciteta deset metaka, kome se dno otvara nadole. Nećemo detaljnije da je opisujemo, jer je identična našoj vojničkoj PAP pušci M59/66, koja je uz male demilitarizujuće prerade (otklanjanje noža i nosača tromblona), često viđena kod naših lovaca.
VPO-115 i VPO-117 su vojni Mauser 98K prerađeni za prihvat minicije .30-06 Sprg i .308 Win. Modeli VPO-115 i VPO-117 su klasične vojničke puške sa vojnim mehaničkim V nišanima (gajka) 1 do 2 (100 do 2.000 m). Model VPO-115 je kalibra .30-06, a VPO-117 .308 Win. Kod obe je cev duga 600 mm, a masa 3,9 kg. Modeli Molot VPO-115M i VPO-117M imaju lovačke kundake, nepomične lovne zadnje nišane i 10 mm duže cevi.
KO-91/30 repetirke, koje bi našim lovcima bile mnogo interesantnije, nisu ništa drugo do slavne puške Mossin-Nagant, „trolinijske“, kalibra 7,62x54R. Ima ih u dve verzije: duga sa cevi od 745 mm i kraća sa cevima 610 m tj. 550 mm. Potpuno su u izvornom – vojničkom izdanju.
KO-91/30 MS je Mossin-Nagant prerađena u sportsku dalekometnu (long range) pušku, debele bull cevi, mase 6,1 kg, kalibra 7,62x54R. Ova sportska puška ima anatomski potpuno podesivi kundak, bipod i bočnu montažu optike za Viver šinom. Usta cevi duge 610 ili 550 mm i unutrašnja trasa, rađeni su u sportskom match kvalitetu, a tu je i sportski, fini sklop obarača. Sigurni smo da bi ova „Molotova“ sportska puška naišla na oduševljenje naših strelaca na velike daljine, jer bi cenom bila znatno ispod Zapadnih modela. Kvalitet ruskih preciznih pušaka znamo još iz vremena legendarne MC-13…
Sve modele lovačkih karabina koje smo predstavili, „Molot“ radi i u skupocenoj, luksuzno graviranoj varijanti. Nadamo se da smo uspeli da prikažemo veliku produkciju solidnog, ali nama nedovoljno poznatog ruskog proizvođača oružja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike