Diskretni alat profesinalac

Piše: Dragan ŠAPONJIĆ

Kompaktan borbeni nož za skriveno nošenje, koji je dizajnirao Bud Nealy (nekadašnji džez muzičar na Brodveju), veoma oštar, od kvalitetnog materijala, odlično finiširan i sa univerzalno primenljivom futrolom – postavio je nove standarde u klasi taktičkih modela

Piše: Dragan ŠAPONJIĆ
Za džez muzičara koji ima redovne nastupe u najpopularnijim klubovima Brodveja, može se reći da je osigurao egzistenciju sebi i porodici. Pa, šta onda može da ga natera da odbaci uspešnu karijeru i započne izradu noževa? Upravo to je učinio Bud Nealy, kada je kod prijatelja video kolekciju noževa čuvenog Boba Lovelessa. Nekoliko godina je „sedeo na dve stolice“, u pokušaju da se uz noževe bavi i muzikom, ali se na kraju sa porodicom preselio u Stroudsburg (Pensilvanija). Marljivo je učio zanat i od tog momenta počinje priča o njegovom prepoznatljivom opusu.

Elitna serija
Sada, svakodnevno, na stotine elitnih agenata i vojnika širom sveta, nose noževe koje je dizajnirao Bud Nealy. Iako se oprobao i sa lovačkim, kuhinjskim i kolekcionarskim noževima, Bud Nealy je u svetu postao poznat po taktičkim i modelima za samoodbranu. Za kratko vreme, postao je jedan od najčuvenijih nožara u toj oblasti. Većina poznavalaca, njegovo ime povezuje sa skraćenicom MCS (Multi Concealment Sheat) – oznaka za specifičnu futrolu za prikriveno nošenje, koja može da se postavi u više različitih položaja, u zavisnosti od potreba korisnika i načina upotrebe. To je sistem nož-futrola, učinilo poželjnim delom opreme za SWAT timove i agente tajne službe, koji neposredno obezbeđuju predsednika SAD. Kuriozitet je da je nož od Bud Nealya nabavio i KGB tim general – majora Aleksandra Koržakova, veterana iz Avganistana, koji je bio šef ličnog obezbeđenja tadašnjeg predsednika Rusije Borisa Jeljcina.
Bili smo u prilici da lično proverimo, šta je to tako posebno u vezi sa ovim sečivima. Na raspolaganju nam je bio model noža koji je u saradnji sa Bud Nealyem, proizvela nemačka firma „Boker“ iz Solingena. Reč je o najpopularnijem modelu Ai-Kuchi, iz serije Specialist. Ovo ime na japanskom jeziku označava mali nož bez štitnika za prste i to je verovatno jedina stvar koja ih povezuje sa tradicionalnim sečivima sa Dalekog istoka…

Brzi pravolinijski ubodi
U kvalitetnoj crnoj kutiji otmenog izgleda, dolazi nož sa futrolom i mnoštvom „priključaka“ za razne stilove nošenja, pa je bogato ilustrovano uputstvo zaista dobrodošlo. Model koji smo dobili je luksuzna varijanta sa stranicama drške od drveta kokosove palme i finim, satenski ispoliranim sečivom od nerđajućeg čelika 440 C. Već prvi kontakt sa nožem donosi iznenađenje. Maksimalna debljina drške od nepunih 8 mm učinila bi da i kenijski maratonac pozeleni od zavisti zbog nivoa „telesnih masti“. Konstrukcija noža je integralna – ceo je izrađen od jednog komada čelika. Vrh je trouglast, tzv. amerikanizovani tanto. Takve kareru vrhove je moguće naći na pojedinim mačevima, ali na noževima u Japanu nikada nisu korišćeni. Oštrica je debela 3 mm i pri vrhu se ravnomerno sužava u tzv. distal tapper maniru, što je svojstveno skupim, custom noževima i povećava probojnost uz manje uložene snage u udarac. Sečivo je dugo 89 mm, ceo nož ima 184 mm i samo 65 g. To je ostvareno serijom od četiri rupe promera 13 mm izbušenih kroz dršku noža. Sem smanjene mase i boljeg balansa (u zoni kažiprsta), ovim je dobijen i nešto čvršći hvat, jer se otvori ponašaju kao udubljenja u dršci. Kokosovo drvo sa plemenitom, tamnom teksturom je potpuno glatko, pa je zbog toga usadnik na pojedinim mestima sitno poprečno nazubljen, čime je izbegnuta opasnost od proklizavanja šake i povređivanja. Tako je izveden oslonac za palac s gornje strane oštrice, udubljenje za kažiprst i zadnji deo drške, koji se oslanja na koren dlana. Kvalitet obrade, preciznost uklapanja i pažljivo finiširanje su besprekorni i dostojni mnogo skupljih custom noževa.
Samo sečivo je plitko konkavno brušeno iznad 1/2 visine i naoštreno je poput brijača. Fin, ravan rez je formiran na neuobičajen način. Umesto da prati liniju trouglastog vrha, proteže se do kraja oštrice potpuno paralelno. Napadna ivica na vrhu sečiva ima veoma uzak, sekundarni rez, tako da je Ai-Kuchi prava alatka za probijanje, čak i relativno čvrstih prepreka, bez opasnosti od deformacije vrha. Ovako konceptovana oštrica ukazuje i na način upotrebe ovog noža. Favorizuju se brzi, pravolinijski ubodi i duboki rezovi u tzv. udaračkom/bokserskom maniru.

Popularni MCS sistem
Nož je namenjen utreniranim korisnicima, kao oružje sposobno za munjevit odgovor na iznenadni napad. Naravno, za tako nešto je neophodno imati i odgovarajuću futrolu. Upravo to je i razlog za popularnost MCS sistema. Izrada od kydexa daje veoma malu masu i debljinu, visoku otpornost na sve negativne uticaje, a pravougaoni oblik i naizgled prevelika širina imaju opravdanje, kada se nož nosi u nekom od džepova. Takav oblik sprečava tumbanje i potrebu da u kritičnom momentu „pecate“ nož po džepu i uspešno prikriva prave obrise oružja, koji bi mogli da se nazru kroz tkaninu. Većina rešenja ovog tipa nož drži frikcijom, tj. čvrstim naleganjem elastičnih stranica, pa je za savladavanje početnog otpora ipak potrebno snažnije povući dršku. To zahteva dobro učvršćenu futrolu, u protivnom rizikujete da je izvučete zajedno sa nožem. Ovde to nije slučaj. Nož u futroli drži snažan magnet koji osigurava da sečivo ne ispadne bez obzira na način nošenja, ali i dopušta da bude izvađen brzim, glatkim pokretom bez nepotrebne sile. Uz futrolu se dobija nekoliko dodataka, koji se jednostavno i brzo montiraju u zavisnosti od zahteva i načina korišćenja. MCS dopušta čak 12 različitih pozicija. Od nošenja oko vrata ili u unutrašnjem džepu, do čizme, horizontalno ili vertikalno na pojasu, koso sa unutrašnje strane opasača, obrnuto sa drškom nadole… Zaista, više varijacija i to potpuno ravnopravno za desnoruke ili levoruke korisnike.
Veoma oštar, od kvalitetnog materijala, odlično finiširan i sa univerzalno primenljivom futrolom, Ai-Kuchi je postavio novi parameter u klasi taktičkih noževa za svakodnevno, prikriveno nošenje. Nesumnjivo, ovom nožu možete pronaći mnogo eventualnih namena, u kojima će svakako ispuniti zadatak. Pokušavali smo i uspevali, da ga koristimo u kuhinji ili u prirodi za manje zahtevne poslove. Moguće je, ali ovaj model je zaista dobar u samo jednoj ulozi – kompaktan borbeni nož za skriveno nošenje! Za sve ostalo, novcem koji biste izdvojili za njega (testirani model je luksuzna verzija sa cenom oko 250 evra) možete da nabavite daleko adekvatniji nož.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike