Aldo Uberti

Duh prošlih vremena

Na izmaku 2011, iznenada smo dobili poziv od vlasnika i direktora preduzeća „Grof MBM“, Bojana Ilića, da testiramo pristigle novitete iz poznate italijanske fabrike oružja Aldo Uberti. Oduševljeni odlazimo u Požarevac i krećemo sa upoznavanjem ove cenjene kompanije

Aldo Renato Uberti bio je peto od šestoro dece u porodici Uberti, koja je živela u mestu Inzino, nadomak Gardonea u italijanskom oružarskom središtu – dolini Val Trompia. Generacijama su Ubertijevi radili u oružarskim radionicama u Gardoneu. U 14 godini momčić Aldo Renato, počeo je da radi u svetskom i italijanskom gigantu Bereti. Tu izučava tajne oružarskog zanata i kada se dokazao kao nadareni puškar, kreće u posao samostalno. Malih puškarskih radionica u tim pedesetim 20. veka, kao i danas ima na desetine. Sudbina je htela da se 1959, u SAD pripremala proslava 100 godina Građanskog rata severa i juga. Organizatori te velike američke proslave hteli su da na jubilej ponude 2.000 jubilarnih revolvera Kolt 1851 Navy, koji je bio i ostao simbol američkog Civil War (Građanskog rata). Naravno, prvo su se obratili fabrici Kolt, a zatim i drugim poznatim fabrikama širom SAD. Svuda su dobijali odgovor, nemoguće i neprihvatljive cene i rokove za isporuku mornaričkog revolvera Colt mod 1851 Navy. Videvši da im vreme ističe, organizatori proslave se obraćaju italijanskim firmama za pomoć i posao od stotina proizvođača oružja, uključujući i ogromnu „Berettu“, prihvata samo „Aldo Uberti“.

Pomama za modelima
Radeći danonoćno, Aldo uspeva da na vreme isporuči 2.000 revolvera Colt 1851 Navy, koji su bili veoma kvalitetno urađeni i sto posto verni originalu. Američki ljubitelji oružja su poludeli za ovim vernim i izvrsnim replikama, tako da su nove narudžbe zapljusnule Alda Ubertija i obezbedile mu nesmetan rad, plasman i zaradu za više godina unapred. Proširenje proizvodnje i obim obuhvaćenih modela bio je nezamisliv, tako da danas, posle polaveka rada, ova fabrika radi 29 različitih modela vernim ubojitim replikama kaubojskih revolvera i devet modela kaubojskih pušaka. Videvši Aldov uspeh, mnoge evropske firme uključile su se u proizvodnju oružja korišćenih u 19. veku, tokom stvaranja SAD i osvajanja Divljeg zapada. Čak su se i američki Kolt i Smit Veson vratili izradi nekih svojih starih modela, ali su do tada Italijani već bili potpuno preuzeli tržište. Godine 1998, 21. marta Aldo Renato Uberti je preminuo u snu u novom poslovnom prostoru u Gardoneu.
Neverovatan osećaj za biznis pokazao je menadžment firme “Grof MBM', kada je uvezao revolvere, puške i opremu Aldo Uberti. Baš u ovo vreme Boban Ilić, iskusni saradnik „Kalibra“ i poznati strelac, u svom klubu sa grupom entuzijasta uspeva da pokrene novi u svetu sve popularniji streljački sport CAS ”“ Cowboy Action Shooting, kaubojsko pucanje. Ovim sve brojnijim strelcima izuzetno je potrebno ovo oružje, municija i oprema. A sigurni smo da će biti mnogo lovaca i klasičnih strelaca, koji će poželeti da u lov krenu naoružani Uberti „Henrijevkom“, kojih u ovom uvoznom kontigentu ima čak u osam modela, ili da na strelištu pucaju preciznim SA revolverom.

Ogromna popularnost
Prikaz ovog oružja započinjemo pomenutim revolverom Colt 1851 Navy. Poznati mornarički Kolt M 1851 rađen je u kalibrima .36 i .44. Cilindar je imao šest komora u koje se s prednje strane sipao crni barut iz dozatora. Zatim se posebnim polužnim mehanizmom smeštenim ispod cevi nakon čepa (filcanog ili papirnog), u komoru utiskivala kugla od mekog olova. Na kraju se na piston, s druge strane cilindra postavljala kapisla. Opaljenje je vršeno spoljašnjim udaračem koji je pri svakom zapinjanju, kretao u desno, masivni cilindar. U cilju sprečavanja neželjenog prodora plamena iz jedne u drugu komoru, poželjno je namazati vazelinom sve otvore nakon uniskivanja kugli. Colt 1851 Navy, original kao i Aldo Uberti replika, ima otvoreni ram kod koga se cev lako odvaja od rukohvata. Cev se povezuje s rukohvatom na centralnoj fiksnoj osovini cilindra, a oslanja na prednjoj strani rama. Colt 1851 Navy, bio je toliko popularan u SAD da je fabrika nastavila da ga proizvodi i dugo nakon pojave sjedinjenog metka. Čak je bilo i modela istog rama s razdvojenom cevi, koji su kasnije primali u izmenjeni cilindar i metke s čaurom. Kod „Grofa“ smo s pažnjom razgledali revolver Colt 1851 Navy, čija je 7,5 inča (190 mm), duga cev ožljebljena u kalibru .36. Spoljašnji finiš revolvera ima boju metala i antik ili patina finiš. Na cevi je klasičan oštri nišan iz onog doba, dok ulogu zadnjeg nišana preuzima V zarez vrhu udarača. Za ljubitelje oružja na crni barut ovaj će revolver po ceni od 46.500 dinara, biti ostvarenje svih dečačkih snova. Napominjemo da je ovo ozbiljno ubojito oružje, iako izgleda kao igračka za velike dečake.

Besprekorno precizan
Za one strelce obožavaoce crnog baruta, koji imaju prave streljačke ambicije, u „Grofu“ nas je bez daha ostavio revolver Remington New Army Target Inox kalibra .44. Ovaj nerđajući revolver punog zatvorenog rama, koji ima cev kalibra .44 dugu 8 inča (203 mm). Konstruktori su osavremenili ovaj revolver, ugradivši mu potpuno podesivi zadnji nišan. Pažljivo laborisanim punjenjem, ovom dužinom cevi i ovako kvalitetnim nišanima, singlaš 1858 New Army, praviće takve ulazne grupe pogodaka, da će mnogi vlasnici lako pobeđivati na mnogim takmičenjima strelce koji imaju savremeno naoružanje.
Pored balansa, nišana i dužine cevi, tajna ovog, kao i svih drugih singl ekšn revolvera, leži u izvrsnom okidanju. Ni jedna vrsta oružja nema jednostavnije, direktnije okidanje od SA revolvera (jednostruka akcija). Izrada je vrhunska, sve funkcioniše kao sat, a nerđajući čelik mnogostruko olakšava održavanje ovog prekrasnog revolvera na crni barut.

Svi ga obožavali

Prelazimo na revolvere Aldo Uberi, koji su i dalje u kaubojskom dizajnu, ali su predviđeni za jedinstveni metak. U „Grofu“ su se opredelili za izvorni američki kaubojski kalibra .45 long colt, ali i za savremeni .357 magnum, namenjen onima koji žele lakše da dođu do municije. Model Cattleman je „Colt“ nazvao M1873 i bio je legendarno oružje goniča stoke, vojnika, šerifa i razbojnika. Kod „Grofa“ smo videli u 4,75, 5,5 i 7,5 inča (121, 140 i 190 mm) dugim cevima, kao i kalibrima .45 LC (sa rezervnim cilindrom za .45 ACP) i 357 magnum. Ovaj poslednji, smo koristeći municiju .357 Magnum, ali i više različitih „tridesetosmica“ za zadovoljstvom isprobali i na strelištu. Dobijali smo odlične grupe na daljini od 25 m, uz blag trzaj i prosto nestvarnu finoću okidanja. Uvek nas i pored ogromnog iskustva u pucanju, iznenadi izvanredno kratko i lako okidanje SA revolvera. Uberi je ovde potpuno na nivou savremenih i preskupih Coltova SA. Punjenje revolvera se vrši kroz vratanca na desnoj strani rama, a pražnjenje svih šest čaura je lako kroz vratanca, uz korišćenje bočne poluge za pražnjenje samo ako se slučajno naduje neka od čaura. Inače ispadaju lako i brzo okretanjem cilindra. Aldo Uberti revolveri koriste izvornu Colt konstrukciju, bez sigurnosnih blokova, gde igla leži na kapisli, pa je potrebno voditi računa o sigurnosti ovog tipa revolvera. Dobar je prvi zub, ali je najbolje imati praznu komoru ispod udarača.

Ubrzano prepunjavanje

Za kraj smo ostavili najskuplji i najegzotičniji revolver Schofield 1875 u kalibru .45 long colt i cevi dugom 5 (127 inča). Major Džordž V Skofild je 1874, patentirao prelamajući SA revolver, kod koga je zvezdasti ekstraktor pri prelamanju iz ležišta izvlačio svih šest ispaljenih čaura. Time je znatno ubrzano prepunjavanje. Tu prednost su uočili Džesi Džems, Divlji Bil Hikok i Vesli Harden, pa su koristili isključivo ovaj Skofildov revolver. Jaka šarnir veza je povezivala cev sa ramom i ni nakon duge upotrebe revolvera nije dolazilo do njegovog rasklimavanja. Skofildov revolver imao je gornje bravljenje rama i cevi, a na bravi se nalazio zadnji nišan. Bio je veoma cenjen i srazmerno skup. Za konjičke jedinice USA vojske proizvedeno je oko 3.000, a za pešadiju oko 5.000 nešto izmenjenih komada. Konstruktor major Skofild, kasnije se ubio svojim revolverom. Kod „Grofa“ smo se dugo zadržali u razgledanju ovog revolvera finiširanog u kombinaciji plavog bruniranja i paljenog finiša. Divno, precizno, moćno oružje, čak i za sadašnja vremena.

Moćna puška
Preduzeće „Grof MBM“ je od Alda Ubertija uvezao čak osam modela kaubojskih lever ekšn pušaka. Obuhvaćeni su kalibri od malog brzog .22 WMR, preko kaubojskih .44-40 i .45 LC do najmoćnijeg .45/75.
Za početak prikaza izabrali smo najmoćniju pušku u kalibru 45/75. Oznaka kalibra znači da je zrno bilo kalibra .45 (11,43 mm), a da je u čauru stajalo čak 75 grejna (4,86 g) crnog baruta. Model 1876 koristi Henrijevu mehaniku sa bočnim otvorom u čeličnom sanduku za punjenje tubularnog magacina. Cev je duga 28 inča (711 mm), a masa ovog moćnog oružja iznosi 4,65 kg. Kada uzmete u ruku ovu pušku, osetite patinu – antik završne obrade i da na njoj sve od kundaka do udarača, odiše prošlim vremenima. Imate utisak da ste se vratili u davna vremena u prerije Divljeg zapada i da lovite bizone. Jer baš za lov bizona i grizlija, je i služila ova ogromna puška. Nišan ima mogućnost postavljanja na više daljina, a repetiranje i okidanje su dobri i glatki (CNC mašinski park), tako da je ona veoma upotrebljiva i danas za lov naše najkrupnije divljači, pogotov što su nam uvoznici potvrdili da je zagarantovano snabdevanje municijom za sve Uberti revolvere i puške.

Zanimljiv zadnji nišan

Zatim smo pregledali i isprobali Henry Transition Mod 1860, pušku cevi duge 620 mm, i revolverskog kalibra .45 LC. Ovo je na Divljem zapadu bio običaj, koji se preneo i na sportsko CAS pucanje, da puška i revolver, zbog unifikacije municije, budu u istom kalibru. Puška ima jako interesantan zadnji nišan. Podeljak 1 kojim se nišani sa na niz cec položenim zadnjim nišanom, označava daljinu od 100 jardi. Međutim, ispravljanjem cele rampe nišana za devedeset stepeni u vis, možete podešavati poprečnu pločicu sa V zarezom na daljine od 200 do 800 jardi. Henrijev polužni lever ekšn mehanizam, koji okrugli zatvarač povlači nazad, pri čemu se zapinje spoljašnji udarač, radi sasvim glatko i odsečno. Izvlakač na vrhu zatvarača, izbacuje u vis ispaljenu čauru. Puška se isporučuje sa drvenim pomičnim klizačem, koji ima ulogu udobnog podkundaka. Uberti se kao na originalu držao konstrukcije Henry model 1860, koja je značila stariji sistem punjenja tubularnog magacina. On nije imao vratanca na sanduku, već se poluga donosača potiskivala sasvim ka ustima cevi uz zakretanje prednjeg dela. Punjenje je bilo nešto sporije, ali se zato mogao kontrolisati preostali broj metaka u magacinu.

Za određenu vrstu lova
U istom sistemu urađena je i kratka Henry Traper repetirka kalibra .44-40 Win. Ovaj metak ima zrno mase 13,6 g, početnu brzinu od 300 m/s i bio je najpopularniji puščano – revolverski metak na Divljem zapadu. Tu smo pušku detaljno gledali i isprobali. Predivna je za pucanje, ali za određenu vrstu lova. Naši domaćini uvezli su dva modela Jelou Boj (žuti dečko), čiji su zlatno žuti mesingani sanduci, opredelili ime puške. Yellow Boy u kalibru .22 WMR koji košta 115.000 dinara, bio je prava poslastica za pucanje. Lepo i brzo na meti slaže grupu pogodaka, uz potpuno zanemareni trzaj. Za one većih ambicija ima ga u „Grofu“ i u kalibru .45 Long Colt. Obe Jelou Boj puške imaju cev dužine 483 mm i masu od 3,5 kg.
Prostor nam ne dozvoljava da opišemo svih osam modela novouveženih Henry Uberti kaubojskih pušaka, ali smo u svakoj ponaosob uživali poput tinejdžera. Pored iskrenog oduševljenja brojnošću modela revolvera, pušaka i kalibara kontigenta Aldo Uberti, bili smo zatečeni i bogatstvom dodatne opreme. Kod „Grofa“ smo videli i kvalitetne kožne kaubojske opasače, futrole za revolvere i puške, pa čak i kožnu torbu, koja se često koristi na CAS takmičenjima, onakvu kakvu su je nosili vlasnici banaka kočijaši, pa i Dok Holidej.

Vlada MITROVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike