Duh starih lovova

Piše: Vlada MITROVIĆ

Ove italijanske firme prave solidne i povoljne puške i za najširu lovačku populaciju, ali i ekskluzivne i skupe. Pojedini modeli podsećaju na najfiniju englesku školu i odišu duhom starih lovova

Piše: Vlada MITROVIĆ
Pravo zadovoljstvo za radoznalog ljubitelja lovačkog oružja je da na velikim sajmovima, u stranim časopisima, privatnim stručnim bibliotekama i internetu, istražuje i pronalazi proizvođače lovačkog oružja iz okoline Breše. Kada na gegrafskoj karti ili Internet pretraživaču idete severno od italijanskog grada Breše, svako naselje na nekoliko kilometara označava mesto u kome radi manje ili više poznati proizvođač lovačkih pušaka. Nameće se pitanje: zašto ne postoji turistička tura pod nazivom – “Obilazak puškara u dolini Val Trompia“? Njih je, zaista, na stotine. Malih porodičnih radionica, firmi sa četiri-pet zaposlenih, manjih i većih fabrika… Kada krenete severnim putem iz Breše, najpre nailazite na mesto Concesio, zatim na Sarezzo, Gardone Val Trompia, Marcheno… Tu, u okruženju su brojni oružari, koje predvodi pet vekova stara „Beretta“, a svi rade interesantne, originalne, solidne lovačke puške. Neko za prebogate, neko za obične lovce.
U Gardoneu je sedište firme S.I.A.C.E, a u Marćenu je „Falco“, sa više lepih i interesantnih lovačkih pušaka. Neke su veoma skupe, a druge bagatelno jeftine.

Umeće ručnog rada
„Fabrica Di Armi e Riparazioni S.I.A.C.E.“ iz Gardonea je u vlasništvu braće Gelmini – Giusepe i Iwanoa. Rođeni u dolini Val Trompia, duboko ukorenjeni u tradiciju izrade oružja, Giusepe i Iwano izučavaju umeće izrade pušaka. Giusepeu više leži obrada drveta i postaje nadareni kundačar. Iwano prednost daje mehanizmima i cevima i postaje puškar. Braća rade u više puškarskih firmi, čak i u najvećoj, u Gardoneu. Sve vreme planiraju da jednog dana pokrenu sopstveni posao. Posle višegodišnjeg rada i štednje, 1990, uspevaju da otkupe firmu S.I.A.C.E. iz Gardonea, koja je već 40 godina bila u puškarskom biznisu. Dugogodišnje oružarsko i lovačko umeće, prelivaju na nove proizvode, koje radi S.I.A.C.E. To su fine klasične dvocevne sačmarice položenih cevi, sa spoljašnjim ili unutrašnjim čekićima – udaračima. U njihove puške je ugrađen ručni rad i nema velikih serija i visoko produktivnih mašina. Postaju poznati i po izvanredno uspelim reparacijama i rekonstrukcijama starog, retkog i vrednog oružja. Posao repariranja oružja zahteva mnogo ručnog rada i umeća i retkesu firme koje se prihvataju tog posla. Uspevaju za kratko vreme da takvim pristupom podignu ime S.I.A.C.E. u red uspešnih i veoma traženih oružarskih kuća. Kreiraju nove modele sačmarica i ulaze u svet oružja ožlebljenih cevi, proizvodeći kvalitetne klasične dvokuglare. U posao ulaze i Iwanovi sinovi, Ferdinando i Daniele i Giusepeova ćerka Veronika, koja je doktor nauka. Kompanija S.I.A.C.E. porodice Gelmini, danas ima sigurno mesto u svetu proizvođača lovačkog oružja.
Sačmarice Standard obuhvataju: orozaru Italia, hamerles položaru 475 P i bokericu 600T. Samo ime serije Standard, govori da su ova oružja namenjena najširoj lovačkoj populaciji i da im je cena umerena. Model Italia je poznata puška sa orozima i radi se u kalibrima 12, 20, 28 i .410. Ima Purdey bravu sa dva donja ključa, koja bravi pomična dvozuba ploča. Kundak je engleskog tipa, a baskula može da ima srebrni ili paljeni finiš. Ova puška je prodavana i putem lanca „Frankonia“ i „Ketner“, tako da je stigla i na naše prostore.
Položara 475P i bok sačmarica 600T nude se u kalibrima 12 i 20, imaju hromiranu unutrašnjost cevi i mat srebrnaste baskule. Anson-Dili udarni mehanizam, izmenjivi čokovi, jedan selektivan ili dva obarača, osnovne su karakteristike ovih baznih – Standard modela. Bokerica 600T izgledom nagoveštava da je nastala u saradnji sa komšijskim „Sabattijem“. Pored Standard modela S.I.A.C.E. proizvodi i ekskluzivne i skupe puške.

Luksuzna orozara
Model 370B je luksuzna orozara ili kako negde kažu „petlara“ – „kokotara“, koja odiše duhom starih lovova s kraja 19. veka, izgledom podseća na najfinije puške stare engleske škole. Radi se u kalibrima: 12/70, 12/76, 20/70, 20/76, 28 i .410 sa ležištima 70 i 76 mm. Cevi dužine od 60 do 76 cm su u standardnoj ponudi, ali mogu da se naruče i duže cevi. Brave se klasičnom Purdey bravom, nema ejektore ni selektivan obarač. Sve je starovremeno: izvlakači i dva nezavisna obarača. Spoljašnji čekić se nalazi na bočnoj pločici, s čije unutrašnje strane je smešten udarni mehanizam koji čine skupe, složene i duge „V“ lisnate opruge. Visoka klasa izrade se oslikava i u demiblok spajanju cevi monoblokom. Puška ima zaobljeno telo, srebrnasto finiširane delove baskule, ukrašene finom ručnom gravurom. Potkundak je uzan, zaobljen sa Purdey prednjim dugmetom za demontažu – Purdey push rod. Udarači (čekići) imaju unutrašnji sigurnosni sistem koji ne dozvoljava njihov kontakt sa udarnim iglama, sem kada je obarač pritisnut do kraja. Ova puška nema manuelnu kočnicu. Orah od koga je napravljen kundak je remek-delo prirode. Takav komad orahovine vredi koliko i deset pušaka niže klase. Dugi engleski vrat kundaka se prirodno utapa u izduženu vitku liniju ove puške. Sve drvene površine podsećaju na somot, što je rezultat napornog, dugotrajnog, ručnog utrljavanja lanenog ulja (lini oleum). Model 370 B je puška za one koji svim čulima osećaju šumu, polje, prirodu i lov.

Lepa i lagana
Za lovce koji žele položare sa unutrašnjim (hamerles) udaračima, braća Gelmini su uradili model Superlight, koji ima zaobljeno telo i baskulu. Unutra je Anson-Dili udarni mehanizam, a bočne metalne pločice su samo estetski detalji bogato ukrašeni gravurom, a ne H&H sistem vatri. Kalibri položare Superlight su: 12, 20, 28, .410 sa ležištima dužine 70 i 76 mm. Cevi su duge od 60 do 76 cm, prema želji kupca. Masa puške u kalibru 12/70 iznosi 2,7 kg, ali ovde je baskula od čelika, a ne aluminijumskog ergala. Purdey brava i demi-blok spajanje cevi su standard za ove skupe S.I.A.C.E puške. Za razliku od klasičnih, puške sa skrivenim orozima obavezno imaju ejektore i čak pet izmenljivih čokova vrhunske izrade, koji se montiraju namenskom alatkom, a ne komadom „štancovanog“ lima. Izuzetno lagane, lepo urađene lovne puške.
Sačmarice bok rasporeda cevi braće Gelmini, nose oznake Evolution i 600T EL. Evolution je puška zaobljene baskule, engleskog kundaka i cevi spojenih monoblokom. Bravi se sistemom boss koji se smatra jednim od najboljih. Dva bočna ispusta u zoni donje cevi ulaze u baskulu, gde se osiguravaju snažnim klinom. Ovu bravu koriste najskuplje svetske puške: H&H, Purdey, Perazzi, Kemen, MC… Udarni mehanizam je vrhunske konstrukcije Blitz, smešten na donjoj nosećoj ploči i predstavlja potpuno nezavisan sklop. Lako se skida sa puške, menja i održava. Sportski strelci za svoje puške uvek imaju po jedan rezervni Blitz udarni mehanizam. Model 600T EL ima malo uglastiju baskulu, ukrasne metalne bočne pločice, ali i mehaniku kao Evolution. Kalibri su 12, 20, 28, .410 (70 ili 76 ležišta), a dužina cevi se kreće od 60 do 76 cm, po želji kupca. Sve su opremljene ejektorima i izmenljivim čokovima. Kundaci od oraha visokog kvaliteta, mogu da budu nemačkog ili engleskog tipa. Za model 600 T EL je zanimljivo da može da se dobije i sa dve cevi različitog sačmarskog kalibra. Na primer: gore 12, dole 20 ili kombinacija 20/28, a može i gore 20, dole .410, što je prava retkost.
Još jedna neobičnost oružja braće Gelmini: na zahtev i po želji mogu da se naruče puške, čije sačmene cevi imaju paradox ožlebljenje. Takođe, rade se i jedna glatka i jedna paradoks ožlebljena cev. Ovo je posebno privlačno lovcima, u čijim se zemljama visoka divljač lovi sačmaricama. Kod nas je ovo oružje idealno za lov divljih svinja na bliskim rastojanjima.
Retke i neobične dvokuglare
Dvokuglare braće Gelmini nazvane su po severnim geografskim oblastim Yukon i Alaska. Model Yukon, radi se u luksuznoj i standard verziji. U oba slučaja, to je vrlo retka i neobična dvokuglara položenih cevi sa spoljašnjim udaračima (čekićima, orozima). Yukon se proizvodi u kalibrima 8x57RS, .30-06 Sprg, .45-70 i .444 Marlin. U svim kalibrima cev je duga 60 cm, a masa puške je 3,9 kg. Cevi su spojene monoblokom, a nišanska šina ima mesto za prihvat baze i montaže optičkog nišana. Mehanički zadnji nišan ima „V” zarez i podesiv je po pravcu, a mušica može da bude fiber-optik vlakno kod luksuznog modela Lusso ili svetla metalna kuglica na rampi kod Standarda. Dva donja široka ključa bravi dvozuba Purdey ploča. Hladno kovane cevi od hrom-molbden čelika, fabrički su upucane da na daljini od 50 m pogađaju u jednu tačku. Veoma povoljan momenat kod ovih dvokuglara orozara je što se uz doplatu dobijaju i rezervne sačmarske cevi kalibra 20, 28 ili .410, što omogućava da imate univerzalni komplet za sve vrste lova. Model Lusso ima srebrni finiš, ukusnu ručnu gravuru i raskošan kundak, a Standard baskulu u paljenom finišu i skromnije linije i kvalitet orahovog kundaka. Yukon je prava puška za lovca koji voli klasiku.
Za one koji ne vole ručno napinjanje oroza, braća Gelmini, uradili su fine hamerles dvokuglare Alaska Lusso i Alaska Standard. Ovde su ponuđeni kalibri 7x65R, 9,3x74R, .30-06 Sprg, .45-70 i .444 Marlin. Cev je dužine 60 cm, a masa 3,9 kg. Monoblokom spojene Cr-Mo kovane cevi brave se u baskuli Purdey bravom, a udarni mehanizam je proveren stare Anson-Dili konstrukcije. Mnogo je finih detalja koje su ugradili u ovu dvokuglaru: spremište za četiri rezervna metka u kundaku, brzo montirajuće pređice za remen, baza za skidajuću montažu optičkog nišana, dobri brzi mehanički “V” nišani. Cevi su upucane da im se ose seku na 50 m. Za model Alaska rade se rezervne cevi kalibra 20, 28 ili .410.
Mogu da se konstruišu razni karabini: direktne akcije, sa kratkim repetiranjem, teleskopskim zatvaračima ili poluautomatskog dejstva – dvokuglare ostaju u svim vremenima vrh lovačkog oružja ožlebljenih cevi.

Interesantne „baštenske“ puške
„Falco“ (soko) iz Marćena, radi oružja veoma prihvatljivih cena. „Falco“ posluje nezavisno već 40 godina i specijalizovan je za oružja malog kalibra: 9 mm Flobert, 9 i 8 Centerfire .410 (kal 36) i 32. „Falco“ radi i klasične dvocevke položenih i bok cevi kao modele Plombe (bok) i Airone (položara), koje nudi u kalibrima: 12, 16, 20, 24, 28, 32 i .410. Ovo su čvrste, jeftine puške, umerene mase, koje u Italiji i Evropi prilično kupuju. Klasične su konstrukcije: bokerica – monoblok i brava Browning B25, a položara – monoblok, Purdey i Anson-Dili udarni mehanizam. Ipak, ostavljamo ih za neki drugi put, a pažnju posvećujemo „baštenskim“ puškama u navedenim malim kalibrima. „Falco“ radi jednocevke, bokerice, položare, čak i jednocevna i dvocevna oružja, cevi dugih 500 mm, koja imaju samo pištoljski rukohvat. Ovi sačmarski „pištolji“, rade se u kalibrima 9 Flobert, 9 i 8 Centerfire i sačmarski .410 (36). Masa im je od 1 do 2 kg u zavisnosti od kalibra i broja cevi, a ukupna dužina 720 mm. Prelamanje cevi se obavlja polugom integrisanom sa štitnikom obarača. Interesantna, jeftina oružja, nama potpuno nepoznata. Na našim prostorima su potpuno zamrle i „baštenske“ puške 9 mm Flobert ili kalibara 32, 36 (.410). Pre Drugog svetskog rata, to je bilo veoma popularno i mnoge, naročito seoske kuće, imale su oružja ovih kalibara. U Grčkoj, Italiji i Francuskoj se na sitne štetočine ili rekreativno još uvek puca municijom 9 mm Flobert, koja ima sačmenu i verziju sa olovnim vrhom. „Falco“ radi četiri različite puške u ovim kalibrima. Odavno su u ponudi, što znači da za njih ima dovoljno kupaca.
Na kraju, evo jedne „Falco“ puške, koja u Italiji ima mesto kao kip-lauf IŽ Baikal 18MH kod nas. Overtop je jeftina, ožlebljena, jednocevna prelamajuća puška (kip-lauf), koja se radi u kalibrima .22 Hornet, 5,6x50R Mag, .222 Rem, .223 Rem, 6,5x57R, .243 Win i .308 Win. Interesantno, cev je sa baskulom spojena šarnirom. Puška se ne rasklapa, već se transportuje prelomljena. Čak na cevi dužine 500 ili 550 mm postoji i navojem vezana gasna kočnica. Udarni mehanizam se ručno napinje, dugmetom smeštenim na vratu puške. Čvrst, neobičan i jeftin kip-lauf, koji ne zamara lovca ni pri celodnevnom veranju po planinskom lovištu. Sve „Falco“ puške su originalne, sopstvene konstrukcije, trajne i jeftine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike