Ekspanzija opreme i municije

Piše: Vlada MITROVIĆ

Tradicionalni, sajam lovačkog i sportskog oružja i opreme IWA, održan je i ove godine od 12. do 15. marta u Nirnbergu. U sedam savremenih hala, svoje proizvode predstavio je 1.141 izlagač iz 55 zemalja, a bilo je 32.214 posetilaca… Proizvodnja opreme i municije u ekspanziji, dok kod pojedinih modela oružja stagnira

Piše: Vlada MITROVIĆ
U prelepom, renesansnom nemačkom gradu Nirnbergu (koga je ovekovečio njegov žitelj Albert Direz) održan je čuveni, 37. po redu sajam lovačkog i sportskog oružja i opreme – IWA 2010. Od 12. do 15. marta, svoje proizvode prikazao je 1.141 izlagač iz 55 zemalja. U sedam savremenih i prostranih hala, za četiri sajamska dana prodefilovalo je 32.214 posetilaca. Taj broj bi bio i veći, da IWA nije sajam zatvorenog tipa: mogu da ga posete samo izlagači, predstavnici trgovačkih firmi koje se bave prometom robe izložene na sajmu, vladinih ili privatnih bezbednosnih agencija i akreditovani novinari. (Ove godine, bilo je naglašeno da na sajam ne mogu da uđu lica mlađa od 18 godina).

Brojna neletalna sredstva
Organizator je poslednjih godina nastojao da sajam grupiše po oblastima. Tako su oružje i municija smešteni u tri hale, optički nišani, dvogledi i uopšte, optička sredstva u posebnoj hali (4A), pod imenom IWA – Vista, noževi, oprema za oštrenje i streličarstvo sa opremom, u svom prostoru. Brojna oprema za boravak u prirodi (outdoor) imala je poseban prostor, dok su oni koji izlažu i pregledaju opremu za policijsko-bezbednosne organizacije izdvojeni u hali 6. Svih dana sajma štampane su novine, tzv. sajamski informator IWA News, u kome su posetioci, bez mnogo lutanja i pešačenja mogli da pronađu zanimljiva odredišta i štandove.
S obzirom da već deset godina zaredom (22 ukupno) posećujemo sajam IWA, u prilici smo da osetimo kuda se kreće ova grana privređivanja. Proizvodnja lovačkog i sportskog oružja normalno se razvija kod glatkih i ožlebljenih cevi. I proizvodnja municije cveta u svim domenima, ali pištolja i revolvera, naročito onih koji nisu namenjeni policiji, vojsci i službama obezbeđenja – u osetnoj je stagnaciji. Neletalna sredstva zaštite: sprejevi biber, peper, CS, CN gasa, gumeni i alarm meci i razni personalni alarmi su u ekspanziji. Verne kopije pravog oružja, rađene za plastične kuglice 6 mm BB ili vazdušnu municiju 4,5 mm, kao i oprema za boravak u prirodi, u svim segmentima (obuća, odeća, šatori, grejači, GPS, back track, signalizacija, komunikacija…) u ogromnoj je ekspanziji. I pored zabrane prodaje na sajmu, nožarskih štandova i proizvođača noževa je sve više. To važi i za proizvođače optičkih sredstava, pogotovo azijskih zemalja. Streličarstvo, sportsko i lovno, na nivou je prethodnih godina. Ponuda policijske i bezbednosne opreme je u velikom porastu. Naš utisak posle ovoga je da IWA više nije sajam oružja i opreme, već – opreme i oružja. Da mnoga svetska državna zakonodavstva pokušavaju da sve oblasti posedovanja oružja slobodnih građana stave pod strožije uslove, vidi se i iz poruke koju su u pozdravnim govorima uputili gospoda Jirgen Tribel (VDB) i Olaf Sauer (JSM) – povezivanje i što čvršće udruživanje svih svetskih lovačkih organizacija, strelaca i uopšte, ljubitelja oružja. Samo glas svih, omogućava da ostanemo nesputani u svojim interesovanjima…

Lov pogonom sve popularniji
U svetu lovačkih karabina, bilo je pravih noviteta. „Merkel“ je na sjajan način predstavio svoj potpuno novi karabin direktne akcije. U okviru „Merkelovog“ štanda nalazio se i zatvoreni odeljak, koji se za novinare i posetioce otvarao u unapred određenom terminu i video-prezentacijom su objašnjavane karakteristike nove puške. Posle toga se odlazilo u skrivenu prostoriju, u kojoj se nalazio novi lovački karabin Merkel RX Helix. Tek tu je bilo moguće razgledati i rasklopiti ovo izvanredno oružje, koje će se u prodaji pojaviti u drugoj polovini ove godine. Posle 112 godina dominacije konstrukcije M98 Pola Mauzera, „Merkelovi“ inženjeri smatraju da su proizveli tako kvalitetno i trajno oružje..
O drugom, novom i velikom proizvodu sa IWA pisali smo u „Kalibru“ br. 160. Reč je o „Blaserovoj“ novoj pušci R8, koja se kao i stariji model R93 radi u čak 27 različitih kalibara: od .222 Rem do .375 H&H Mag. i .416 Rem. Mag. „Blaser“ mnogo polaže u novi model R8 i marketinški je sve bilo podređeno njemu. (Na štandu „Blasera“, sa ponosom smo pokazali tekst u „Kalibru“, gde smo pre mnogih svetskih magazina pisali o R8. Uverili smo se da ni u jednoj oceni nismo preterali, ni pogrešili). Sa posebnom pažnjom razgledan je spoj modula, koji čini okvir za municiju i obarač, sa sandukom puške. Pasovanje i veza tog spoja su besprekorni. Na štandu su nas uveravali da su tokom ispitivanja modela R8 više hiljada puta oslobađali (vadili) modul iz puške, ponovo ga u nju brzo ubacivali i nije došlo do povećanja zazora, rasklimavanja ili promene sile, odnosno hoda obarača pri opaljenju. Takođe, dali smo sebi slobodu da modul obarač-okvir zabravimo sa unutrašnje strane i tada je puška besprekorno funkcionisala kao oružje sa magacinom (bez mogućnosti izmene okvira). Blaser R8 izvanredno leži u ramenu. Lako se rasklapa, zapinje i relaksira udarni mehanizam, pri čemu se automatski pali osvetljenje (iluminacija) končanice, kada je na pušku montiran novi optički nišan Zeiss IC (illumination control).
Sledeći stvarni novitet je lovački karabin italijanskog „Fabarma“ iz Travagliata, u okolini Breše. Radi se o modelu Iris, koji je na IWA izložen u kalibrima 9,3×62, .30-06 Sprg. Puška spada u obrtnočepne repetirajuće karabine, sa kratkim hodom uvis ručice zatvarača. Hodu ručice od samo 60 stepeni doprinosi sistem bravljenja direktno u cevi, preko tri snažna zabravljujuća brega, smeštena pod uglovima od 120 stepeni. Telo puške je urađeno od specijalne lake legure ergal, čija je spoljašnjost zaštićena slojem titanijuma. Ova kompaktna, snažna puška ima cev dugu 51 cm i masu 3,2 kg, što je čini odličnom za šumski lov pogonom. Uopšte, stiče se utisak da su lovci na Zapadu oduševljeni lovom pogonom i da je sve vIše pušaka i nišanskih uređaja, koji favorizuju ovu dinamičnu i atraktivnu vrstu lova. Posle više stručnih razgovora u Press centru, utisak je da je udobni lov plemenite divljači sa visoke čeke polako potisnut zahtevnim i napornim lovom u pokretu.

Karabin duginih boja
Italijanski „Beneli“ još uvek uspešno plasira svoj poluautomatski karabin Argo. Za ovu godinu je popularni Argo dobio „najšarenije perje“ ikad viđeno na nekoj pušci. Pod sloganom select the colour (izaberi boju), „Beneli“ nudi automat Argo kao concept gun 2010, u više duginih boja. Ovde se ne radi o kamuflažnom bojenju, kako bi se oružje stopilo s okolinom, već jarkim različitim bojama, koje poput markera odmah upadaju u oči. Svi ovi karabini su istih kalibara, dužina cevi i odvojivih okvira različitih kapaciteta, sem što su znatno finije završne obrade, jarkih boja i više cene od regularnih modela.
Iako je predstavljen pre nekoliko godina, „Baikalov“ karabin IŽ-M142 K, pobuđuje sve veće interesovanje. Ova savremena puška iz Iževska ima bravljenje obrtnočepnog zatvarača direktno u cevi. To omogućava laku izmenu cevi i kalibara, tako da se nude tri cevi u više dužina, kalibara .223 Rem, .30-06 Sprg i 9,3×64. Okviri su kutijasti, metalni i odvojivi, primaju četiri metka .223 Rem ili tri .30-06 i 9,3×64. IŽ-M142 K je cenom prihvatljiva, ali se kod nas još uvek ne uvozi, što je čudno, s obzirom na popularnost IŽ oružja.
Prošle godine smo pisali o preciznim britanskim puškama RPA. Pred sajam smo dobili poziv da posetimo štand RPA. Zatekli smo novitete: RPA Highland Salker i RPA Woodland Stalker. Ove ultra precizne i skupe puške podjednako uspešno mogu da se koriste u long range streljaštvu i lovu na visoku divljač. Model Highland ima dugu debelu cev, dok je Woodland snabdeven kratkom cevi i pogodan za šumski lov ili lov u čestarima. Puške bešumno funkcionišu, zatvarači imaju po četiri zabravljujuća brega, okidanje je vrhunsko i potpuno podesivo.
Na IWA je bilo mnoštvo pušaka ožlebljenih cevi, ruski MC, TSCKIB – Centralni biro, „Verney-Carron“, „Remington“, „Winchester“, „Browning“, skupcene ferlaške dvokuglare, „bojevi“ trlinzi, poput onog kalibra 3×9,3x74R slavne firme „Johan Fanzoj“ i mnogi drugi…

Bogata ponuda sačmarica
Kod sačmarica je ponuda bila još bogatija. Samo turskih proizvođača, sa zaista solidnim dvocevnim, poluautomatskim ili repetirajućim sačmaricama je bilo više od deset štandova. Bio je prisutan engleski „Holand & Holand“, španska AYA, „Famars“, ferlaške radionice, ruski „Baikal“ sa lux verzijama modela 43, 27 i 153, „Ižmaš“, „Molot“, MC… Italijana još više od Turaka. Izdvajamo divne sačmarice sestara Stefani, firme „Fausto Stefani“, zatim solidne, ali ne i preskupe bokerice za lov, trap, skit i sporting – „Betinsoli“. Veoma nam se svidela vitka dvocevna položara kalibra 12, koja nosi naziv Mira Adams, ima mehanizme paljenja vatri na bočnim pločicama, a proizveo je italijanski „Bernardeli“. Stariji lovci se sećaju i čehoslovačke položare sa H&H pločicama, koja se cenila. Ponovo je oživljava i u proizvodnju vraća češka firma „Zbrojovka – Holica“, u skoro originalnoj konstrukciji, što smo srdačno pozdravili. „Browningova“ luksuzna bok sačmarica Heritage, ima uglavnom mehaniku modela 25 (525), ali su dodate ukrasne bočne pločice, koje ne nose udarne mehanizme, već skupu, ručno rađenu gravuru.
Kod bok pušaka je u vrhu ponude i „Perazzi“, sa kompletima pušaka kalibra 12, 20, 28 i .410, koji koštaju i preko 200.000 evra. Poluautomata je bilo u velikom broju. Noviteti su Benelli Vinci, koji je potpuno drugačije konstrukcije od njihovih dosadašnjih modela. Puška je sva u polimeru i totalno se rasklapa po „bajonet“ sistemu. Tu je i poluatomat Beretta A400 Xplor Unico, koji u novoj konstrukciji nastavlja liniju uspešnih pušaka Beretta A300. „Browning“ ima novi poluatomat Maxus u kalibru 12/89, koji pouzdano radi sa laboracijama od 24 do punih 65 grama sačme.
Optika za sve lovne situacije
Bilo je mnogo optičkih nišana u specijalizovanoj hali IWA Vista. Najpre smo obišli štand „Swarovski Optik“, na kome nas je dočekao menadžer ove firme za prostore bivše Jugoslavije i naš saradnik Zoran Petronijević. „Swarovski Optik“ je na samom vrhu u ovoj oblasti i to dokazuje stalnim novitetima. Videli smo optičke nišane serije Z6 i Z6i 1,7-10×42 i 2-12×50, na koje mogu da se montiraju balistički tureti, sa čak četiri unapred upucane daljine. I ranije kupljeni modeli Swarovski Z6 mogu da prihvate ove nove balističke turete. „Swarovski“ ima i tri nova aluminijumsko-karbonska tripod oslonca, sada još čvršće i stabilinije. Tu je i novi dvogled serije EL sa high definition staklima, koji ima izvanrednu oštrinu slike, čak i na perifernom vidnom pojasu. Novi dvogledi Swarovski SLC 8×42 i 10×42 imaju magnezijumsko telo, potpuno rekonstruisan i smanjen most koji povezuje tubuse, uz high definition stakla. U prodaji će biti od juna ove godine.
Veliko interesovanje na IWA pobudila je serija optičkih nIšana nemačkog proizvođača „Schmidt & Bender“ 1-8×24. Ove optike male dužine (308 mm) i prečnika tubusa 30 mm imaju veoma široko vidno polje, oštru sliku, končanicu u prvom fokalnom planu, iluminaciju i balističke turete. Vidno polje na 100 m iznosi 35 do 5 m (uvećanje 1-8x) i to pokriva većinu, ako ne i sve moguće lovne situacije. Pored Zeiss Diarange – optičkog nišana integrisanog sa laserskim meračem daljine, takav sklop imaju i „Burris“ i „Nikon“. Ovo je veoma korisna sprava, a jedino je cena čini nedostupnom mnogim lovcima. Američki „Leupold & Stevens“ je imao ogroman štand, sa mnoštvom proizvoda od VX – 1, 2, 3, M4 do VX7 i VX3L… Oni se trude da uvedu tzv. Balistic Aiming System koji uz odgovarajuću končanicu (Varmint Hunters ili Boone & Crocket), daju strelcu sigurnu nišansku tačku na više različitih daljina. I firma „Leica“ iz nemačkog grada Solmsa, u ponudi ima optičke nišane 2,5-10×42, 3,5-14×42 sa pet različitih končanica: 1,4a, Leica Plex, Leica Balistic i Leica CDD. Ime Lajka dovoljno govori o kvalitetu. Austrijski „Kahles“ je imao bogatu ponudu, a o tradiciji ove kuće govori raritet – optički nišan Mignon iz 1908. Bilo je mnoštvo proizvođača optika i iz Azije, čiji nišani u maloprodaji koštaju ispod 100 evra. (Ovu široku oblast optičkih sredstava, optičkih nišana, dvogleda, laserskih merača daljine i montaža za optike, takođe ćemo obrađivati u narednim brojevima).

Puška od 450.000 evra
Na štandu prestižnog austrijskog proizvođača oružja „Karla Hauptmana“ (Banhof strase 5, A 9170 Ferlach), izložena je dvokuglara položara u kalibru .470 NE. Ova dvokuglara za afrički lov je toliko luksuzno urađena, da odudara od ostalih pušaka. Ručica za prelamanje cevi (Westley-Richards poluga), urađena je u obliku glave nilskog konja. Zadnji nišan leži na leđima krokodila, prednju mušicu (prednji nišan) nosi nosorog. Kočnica je takođe u obliku glave krokodila. Na levoj H&H pločici u zlatu i reljefu je afrički bivo, a na desnoj su u istom izdanju dva nosoroga i lavica. Sa neviđeno prošaranim orahovim kundakom, ova puška košta fantastičnih – 450.000 evra!

Srpski izlagači
I ove godine, prostrani štand „Zastava oružja“ iz Kragujevca i „Prvog partizana“ iz Užica (PPU), nalazio se u centralnom delu sajma, u hali 4 – 316. Štand je bio ukusno opremljen i veoma dobro posećen u sva četiri sajamska dana. Domaćini Zastavinog štanda Gordana Ljujić, Zoran Šušić i Aleksandar Mladenović, od bogate ponude lovačkih karabina pažnju su skrenuli na obrtnočepne modele LK M07 i LK M07 Match. Prvi je vojno-policijska službena precizna puška, dok model M07 Match pored lovačke namene ima mogućnost uspešnog korišćenja u sve popularnijim sportskim long range takmičenjima. Znatnu pažnju posetilaca privukli su i „Zastavini“ karabini od nerđajućeg čelika, sa polimerskim kundakom, koji nose oznake LK M70 PS i LK M70 PSS. Ovi karabini se rade u svim dosadašnjim (M70) kalibrima, izuzev .375 H&H i .458 Win. Mag. Direktor „Zastava Arms“, Rade Gromović, istakao je da je sajam u Nirnbergu odlična prilika da se sa kupcima utvrde planovi realizacije i prošire mogućnosti novih poslova. Plan „Zastave“ je uvećanje i održanje proizvodnje i plasmana za zavidnih 15%.
„Prvi partizan“ je gigant među municijašima i radi oko 150 različitih puščanih metaka. Na sajmu smo videli da se paleta kalibara opremljenih zrnom Grom uvećava. Tu su i novi kalibri: 8×56 RS Manlicher, .338 Lapua Mag, .375 HH Grom, 6,5×54 Manlicher Shoenauer.
– PPU ulazi u proširenje proizvodnih kapaciteta, da bi se zadovoljila tražnja tržišta. I pored sadašnjeg rada punim kapacitetima, teško se uspeva u ispunjenju svih obaveza prema kupcima, a to je prioritet – naglasio je Dobrosav Andrić, direktor PPU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike