Evropa ima šta da vidi

Vrhunski urađeni stejdževi, besprekorni prateći objekti i savršena organizacija glavne su karakteristike ovog sportskog nadmetanja organizovanog u srpskoj prestonici

Piše: Ivan ŽALAC
Iza velikih događaja uvek stoje rad, zalaganje i sati i sati priprema, kako bi to sve štimalo. Da je to usitinu tako, lično smo se uverili na startu šampionata Evrope u praktičnom streljaštvu, čiji je domaćin od 5. do 18. septembra Specijalna antiteroristička jedinica MUP Srbije. Imali smo privilegiju da budemo gosti na svečanom otvaranju objekata, koji su za ovu priliku posle više decenija obnovljeni, kao i sjajnih stejdževa pažljivo napravljenih po najvišim svetskim standardima.
Baza kao iz snova
Izjava ministra policije i potpredsednika Vlade Ivice Dačića, da je baza SAJ u svom novom ruhu ponos Srbije i da može da posluži i vrhunskim sportistima kao trening centar, na najbolji način oslikava i dokazuje u kojoj meri su pripadnici ove elitne jedinice podneli teret mukotrpnih radova na uređenju.
– Ovo što je urađeno i što sam imao prilike da vidim, zaista je impresivno ”“ naglašava ministar Dačić, ujedno i predsednik Organizacionog komiteta Evropskog šampionata. – Trudićemo se da budemo odlični domaćini, a sve ovo što je napravljeno ostaće kao zadužbina narednim generacijama koje dolaze za nama. Pripadnici SAJ na čelu sa komandantom Spasojem Vulevićem, pokazali su da zaslužuju organizaciju jednog ovako velikog sportskog događaja. Želja nam je bila da pored dobre opremljenosti i naoružanja, srpski specijalci dobiju jedno ovako zdanje koje će služiti za ponos ”“ ističe Dačić.

Od ledine do fantastičnih stejdževa
Za nešto više od godinu dana, projekat rekonstrukcije pratećih objekata i izgradnja dodatnih stejdževa išla je neverovatnom brzinom. Na površini od oko 5 hektara, urađeno je ukupno 24 stejdža, zbog čega se ovo strelište ubraja u najveće u Evropi.
– Pravljenjem stejdževa uspeli smo da podignemo svetske standarde u ovom sportu ”“ tvrdi Spasoje Vulević, komandant SAJ i direktor meča. – Mogu slobodno da kažem, da su ovim projektom pomerene granice kvaliteta i da će svaki naredni organizator evropskog ili svetskog prvenstva biti na mukama, da održi ovaj nivo. Balističku procenu izradio je Institut za bezbednost u Beogradu, a njihovi stručnjaci uradili su tehnički prijem celog strelišta. Posebno želim da se zahvalim Preduzeću za puteve iz Beograda, čiji su radnici sa mehanizacijom danonoćno radili na izgradnji strelišta i stejdževa ”“ poručuje Vulević.

Armija strelaca i ekipa
Obilaskom baze i strelišta, brzo smo stekli utisak da se tu skupio sam vrh evropske, pa i svetske IPSC elite. Ima ih iz čak 43 zemlje. Najveći broj, oko 900 je sa Starog kontinenta, dok je ostatak iz SAD (6), Kanade, Južne Afrike (4), Novog Zelanda (2), Brazila (10), Filipina, Čilea (1), Ekvadora (5), Australije (1), Namibije (1) i Urugvaja (1).
– Ukupno se nadmeće 1.200 strelaca ”“ raportira Milan Trkulja, rendž master meča i vođa šampionskog češkog tima “ČZ Zbrojovka”. – Imali smo 300 takmičara, odnosno sudija regionalnih direktora i predstavnika sponzora koji su pucali u pred meču i 900 strelaca u glavnom delu. Ukupno 60 skvadova po 15 strelaca. Od ove brojke imamo i 78 žena koje će se nadmetati u kategoriji Lady. Ovoliko velikom broju učesnika treba dodati i podatak, da će se prosečno po takmičaru ispucati oko 450 metaka. Ako to pomnožite sa 1.200 strelaca, dobićete fantastičnu cifru od čak 540.000 ispaljenih metaka ”“ otkriva Trkulja.

“Borba vitezova”
Spoljni pečat Evropskog prvenstva zaokružila je i svečana ceremonija otvaranja na Kalemegdanu, gde su učesnici sa zastavama svojih zemalja prodefilovali ispod kapije u Donjem gradu beogradske tvrđave. Ovaj scenario upravo je bio i zamišljen tako da u skladu sa viteškim obeležjem šampionata i njegovim zvaničnim nazivom “Borba vitezova” mesto svečane povorke bude Kalemegdan. Uz Nika Aleksakosa predsednika, Alena Žolia, generalnog sekretara i Konstantina Dina Evangelina, prvog čoveka svetske sudijske IPSC federacije, bio je prisutan veliki broj visokih zvaničnika Vlade Srbije, ministarstava, Grada Beograda, predstavnika evropskih nacionalnih IPSC saveza i sponzora.

Odlučivaće nijanse
Na pitanje da prokomentariše evropsko prvenstvo, Ljubiša Momčilović, naš najbolji strelac, koji će ciljati zlato u produkciji, kratko nam je prokomentarisao.
– Oduševljen sam. To je ono što mogu da vam kažem. Nadmetao sam se na mnogim turnirima, bio na dva evropska i dva svetska šampionata, ali ovakve stejdževe i ovakvu organizaciju zaista nisam video. Za bezbednost i pedantnost čista desetka. Zaista sjajno i sve čestitke organizatoru. Što se tiče borbe na poligonu, biće neizvesno do samog kraja, a s obzirom na kvalitet mojih rivala odlučivaće nijanse i psihička stabilonst u odlučujućim trenucima.

Čudno takmičenje
Pre ravno 16 godina, časopis “Kalibar”, koji je uz “Večernje Novosti” i RTS medijski sponzor EP, počeo je da piše o jednom drugačijem načinu pucanja, nego što je to bio slučaj na ovim prostorima. Nekoliko godina kasnije, tačnije 1998, organizatori prvog IPSC Kupa u Kragujevcu, nisu ni slutili da će jednog dana Beograd biti domaćin EP. Ne sme se zaboraviti i na prvog pobednika Lige Srbije i Crne Gore, Igora Todića novinara “Kalibra”.
– Mnogi su nas tad gledali čudno, kakav to novi sport pokušavamo da donesemo u Srbiju ”“ otkriva odgovorni urednik Vojin Kaćurić. – Uprkos raznim problemima koji su nas pratili na početku, uspeli smo da postavimo odlične temelje srpskog pratkičnog streljaštva. Rezultat toga je domaća Liga koja je ustanovljena 2000. i traje do dan danas.

Najbrojniji Italijani
Dugačak je spisak evropskih zemalja iz kojih dolaze strelci, a to su: Češka (52), Slovačka (24), Estonia (14), Litvanija (24), Finska (39), Irska (4), Moldavija (1), Izrael (13), Norveška (40), Švajcarska (25), BiH (13), Mađarska (14), Crna Gora (7), Portugal (12), Španija (36), Belgija (11), Ukrajina (12), Rusija (63), Monako (3), Nemačka (92), Holandija (22), Poljska (12), Grčka (48), Švedska (28), Slovenija (12), Bugarska (15), Velika Britanija (3), Hrvatska (14), Danska (17), Francuska (38), Italija (120), Austrija (35) i Srbija (56). Podeljeni u kategorije Overall ”“ opšti, Lady, Junior, Senior i Super Senior, za najbolji plasman takmičeće se u divizijama: Open, Modified, Standard, Revolver i Production. Na stejdževima će deliti pravadu oko 70 sudija i 60 njihovih pomoćnika.

Favoriti
Jedna od najvećih zvezda svetskog IPSC svakako je Francuz Erik Graufel, četvorostruki prvak sveta u Openu. Tu su i predstavnici Češke Kamniček (Open), Znameniček (Standard),Heneš (Modified), Višnji (Produkcija), Zapetal (Produkcija) i Vinduška (Produkcija). Svakako svoje mesto među najboljima tražiće i naš Ljubiša Momčilović u Produkciji. Kod žena, najozbiljniji kandidati za zlato su: Austrijanka Gabrijela Kraushofer (Open), Italijanka Patrizia Đanela (Produkcija), Nemica Petra Tuške (Standard) i Čehinja Lenka Horejši (Open).

Ekonomska zona
U okviru EP na delu koji je rezervisan za izlagače, strelci i posetioci imaju priliku da razgledaju štandove najpoznatijih svetskih brendova u proizvodnji oružja i opreme, kao što su: “Sig Sauer”, “Para USA”, “STI International”, “Grand Power”, “Bereta”, “HK”, 5.11 Tactical Series, “Sphinx”.
Generalni sponzor EP je renomirana fabrika oružja “Češka Zbrojovka”.

Bez zamerki
Krasimira Mihtieva i Svetoslava Kostadinova, bugarski sudijski dvojac, sreli smo na stejdževima u pred meču. Nisu krili oduševljenje onim što su videli na strelištu SAJ.
– Zaista fenomenalno, nemamo reči kojima bi opisali ovo mesto. Stejdževi su urađeni fantastično. Prostrani su i maštoviti. Na poligonu sve štima po konac, tako da će evropski strelci zaista uživati na njemu ”“ kratko su prokomentarisali Mihtiev i Kostadinov.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike